18.08.2016


První stupeň nosné rakety Falcon 9, jenž 14. srpna přistál na plovoucí plošinu zakotvenou asi 400 mil od pobřeží Floridy, byla dopravena do přístavu Port Canaveral. Vyložený stupeň bude převezen do nedalekého hangáru, v němž budou odstraněny přistávací nohy a poté bude umístěna do hangáru společnosti SpaceX na komplexu 39 Kennedyho kosmického střediska. Tyto práce si vyžádají několik dní.

United Launch Alliance dokončuje závěrečnou fázi předstartovní přípravy mise AFSPC-6. V rámci mise budou ze startovního komplexu 37 na Cape Canaveral AFS nosnou raketou Delta 4 M+(4,2) vyneseny dvě družice GSSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program), které pro US Air Force vyrobila firma Orbital ATK na základě typu GEOStar-1 a jejich hmotnost je 650 až 700 kg. Startovní okno se otevírá 19. srpna v 04:47 UT a jeho délka je 65 minut. Předchozí dvě družice GSSAP byly vyneseny rovněž nosnou raketou Delta 4 v červenci 2014.

Evropská sledovací stanice New Norcia v západní Austrálii poprvé přijala signály ze sondy Cassini, jež obíhá kolem Saturnu ve vzdálenosti více než 1,4 miliardy kilometrů. Na překonání této vzdálenosti potřeboval signál asi 80 minut. Signály byly přijímány anténou s průměrem 35 m. Sledovací stanice ESA bude spolupracovat s americkou sítí Deep Space Network při příjmu vědeckých dat ze sondy Cassini.

Specialisté NASA zahájili vývoj adaptéru, který bude používán na nosné raketě SLS (Space Launch System) k připojení kosmické lodi Orion. Adaptér je nutný pro optimalizaci vztlaku při startu. Nový adaptér bude na rozdíl od stávajícího schopen nést i další užitečné zatížení, které jím bude chráněno během průletu atmosférou. Informoval o tom Joe Roche, z týmu programu SLS.

RKK Energija předpokládá, že do konce letošního roku uzavře spor s americkou firmou Boeing týkající se projektu Sea Launch, v němž byl obě strany společníky. RKK podepsala s americkou firmou předběžnou dohodu o řešení, na základě které soud v USA pozastavil výkon rozhodnutí o zaplacení 330 miliónů dolarů Boeingu. V průběhu jednání se strany dohodly, že odepíší část dluhu a že budou spolupracovat na dalších projektech.

Na kosmodromu Centre Spatial Guayanais byla na nosnou raketu Ariane 5 (let VA232) instalována hlavice, v níž jsou pod aerodynamickým krytem umístěny telekomunikační družice Intelsat 33E a Intelsat 36. Družice mají být vypuštěny 24. srpna a mají být umístěny na přechodovou dráhu ke dráze stacionární. Na pracovní dráhy se obě družice dostanou pomocí vlastních pohonných jednotek.

Společnost SpaceX oznámila, že nákladní kosmická loď Dragon CRS-9, která je od 20. července připojena k modulu Harmony Mezinárodní kosmické stanice, se vrátí na Zemi 26. srpna. Dragon na ISS dopravil více než 2 tuny nákladu, včetně stykovacího uzlu pro budoucí americké pilotované lodě. Už dříve NASA oznámil, že se Dragon vrátí na Zemi 29. srpna.

Na brífinku NASA řekl manažer mise OSIRIS-Rex Gordon Johnston, že vzorky z povrchu planetky Bennu budou na Zemi dopraveny v roce 2023. Sonda odstartuje letos 8. září, k planetce Bennu se přiblíží v roce 2018 a vzorky hornin budou odebrány v roce 2020. Po příletu na Zemi bude materiál z planetky rozdělen mezi vědecké ústavy USA, Kanady a Japonska. Kanada dostane 4 procenta a Japonsko 0,5 procenta; tři čtvrtiny vozků budou přitom uloženy pro vědecký výzkum v budoucnosti.

Zvláštní konstrukční kancelář MEI, jež je součástí AO Rossijskije kosmičeskije sistemy, dokončila stavbu nové generace systému Ritm-M, který s vysokou přesností měří parametry funkčních objektů na oběžných drahách kolem Země. Systém byl zařazen do ruského automatizovaného komplexu prostředků pro řízení kosmických aparátů vědeckého a civilního charakteru. Ritm-M je v současnosti využíván pro řízení družice Elektro-L 2, retranslačních družic typu Luč a urychlovacích bloků typu Briz-M.

Z přístavu Tianjin na severu Číny vypluly 16. srpna námořní lodě Yuanwang-21 a Yuanwang-22, které vezou kontejnery s rozloženou nosnou raketou CZ-5, a zamířily do přístavu Qinglan u Wenchangu. Plavba lodí, jež jsou speciálně určeny výhradně pro přepravu raket, potrvá asi sedm dní. Vypuštění nejsilnější čínské rakety CZ-5 je naplánováno z kosmodromu Wenchang na konec letošního roku.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 PB40, odhadovaná velikost je mezi 23 a 71 metrem, maximální přiblížení ve 21:07 UT na vzdálenost 0,06893 AU (26,80 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 11. srpna 2016 - Pan-STARRS 1, Haleakala.

Pohled do minulosti (18. srpna):
1996 - z kosmodromu Xichang byla nosnou raketou CZ-3 vypuštěna komunikační družice ZHongxing 7 (20. výročí)
1976 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Kosmos vypuštěna vojenská družice Kosmos 849 (40. výročí)
1976 - ze základny Kapustin Jar odstartovaly dvě sondážní rakety MR-12; dostup obou 160 km (40. výročí)
1966 - z SLC5 na Vandenberg AFB byla raketou Scout A vypuštěna navigační družice Transit O-10 (50. výročí)
1966 - ze základny Green River byla odpálena balistická raketa Athena RTV; dostup asi 200 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny čtyři balistické rakety X7B 442 a dvě Crossfire (60. výročí)
1956 - z LC3 na Cape Canaveral vypustilo USAF raketu X-17, která krátce po startu havarovala (60. výročí)
1956 - ze základny Kapustin Jar byla vypuštěna poslední zkušební raketa typu R-5M (60. výročí)
1946 - na leteckém dni konaném v Moskvě byl předveden letoun La-9R s raketovým motorem RD-1Ch3 (70. výročí)
1946 - narodil se Valerij Aleksandrovič Romanov, 1978 až 1987 člen týmu sovětských kosmonautů (70. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat