21.08.2016


Čína zadala skupině vědců studii proveditelnosti vybudování radarové stanice s lidskou posádkou na Měsíci, přestože mnozí odborníci zpochybňují takový projekt díky obrovským nákladům. Vedoucím týmu je profesor Guo Huadong, specialista Čínské akademie věd na radarovou techniku. Navržená lunární stanice má být vybavena radarem s průměrem asi 50 metrů, který bude sledovat větší oblast než je možné kontrolovat z oběžné dráhy kolem Země.

Podle informací z Kanadské kosmické agentury (CSA) se do konkurzu adeptů na kosmonauty přihlásili 3772 zájemci, z toho 24 procent žen. CSA v nejbližších dnech uskuteční závěrečný výběr.

Senátor Marco Rubio řekl, že kosmická agentura NASA potřebuje dlouhodobou politickou podporu a vyzval prezidentské kandidáty Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa, aby takovou podporu vyjádřili. Žádný z kandidátů zatím nenastínil svůj náhled na kosmickou politiku a omezil se jen na obecná prohlášení. Rubio, který už dříve kritizoval rozhodnutí prezidenta Obamy zrušit projekt Constellation, to řekl na Floridě při setkání se zástupci kosmického průmyslu.

Nejmenovaný zdroj z ruského raketokosmického sektoru uvedl pro TASS, že americká vláda může schválit prodej Sea Launch ruskému investorovi do konce letošního roku. Podle zdroje by se mohly vzlety nosných raket v rámci tohoto projektu obnovit nejdříve v roce 2018, pozastaveny byly v roce 2014. Informace zatím nebyly z oficiálních míst potvrzeny. Už dříve vešlo ve známost, že zájem o projekt Sea Launch má ruský podnikatel Vladislav Filev, spolumajitel skupiny S7 Group.

Japonská vláda plánuje zavést do zemědělství technologie postavené na satelitní navigaci, jež by umožnily bezobslužný provoz traktorů a jiné zemědělské techniky při polních pracích. Tento krok má posílit konkurenceschopnost domácího zemědělství, které se nyní potýká s nedostatkem pracovních sil. Nový systém vycházející ze zkušenosti z Austrálie by se měl ve větším měřítku testovat od roku 2018, kdy bude k dispozici satelitní navigační systém pracující s přesností několika centimetrů.

Pohled do minulosti (21. srpna):
2006 - ze základny White Sands odstartovala sondážní raketa NASA Black Brant 9; dostup 380 km (10. výročí)
1996 - nosnou raketou Pegasus XL odhozenou z letounu L-1011 byla vypuštěna vědecká družice FAST (20. výročí)
1986 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna průzkumná družice Kosmos 1772 (30. výročí)
1986 - z kosmodromu Bajkonur byla v rámci testů odpálena balistická raketa R-36M2; raketa selhala (30. výročí)
1976 - z kosmodromu Bajkonur byla v rámci testů odpálena balistická raketa UR-100N; raketa selhala (40. výročí)
1976 - ze základny Kapustin Jar startovala sondážní raketa MR-12 k výzkumu atmosféry; dostup 160 km (40. výročí)
1976 - ze základny Kagoshima odstartovala sondážní raketa S-310 k výzkumu ionosféry; dostup 195 km (40. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Nike Proof, MB-1 a dvě Corporal TA (60. výročí)
1706 - narozen Pierre N. d'Incarville, francouzský páter působící v Číně, autor knihy o ohňostrojích (310. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat