30.08.2016


Kosmická observatoř Chandra zachytila nejvzdálenější klastr galaxií, který se nachází ve vzdálenosti asi 11,1 miliardy světelných let od Země. Jádro klastru obsahuje jedenáct masivních galaxií, z nichž v devíti probíhá intenzivní formování hvězd, a to rychlostí asi 3000 hvězd ročně. Studie o výsledcích výzkumu tohoto klastru byla zveřejněna v časopise Astrophysical Journal.

Námořní lodí Colibri byla do Francouzské Guyany dopraveny kontejnery s nosnou raketou Ariane 5, která je určena k vynesení čtyř družic evropského navigačního systému Galileo. Družice pro tento let budou na kosmodrom letecky dopraveny z technického střediska ESA v Noordwijku v průběhu příštího týdne. Nasazení nosné rakety Ariane 5 má urychlit vybudování kosmického segmentu systému Galileo.

Hlavní a záložní posádky nové expedice na Mezinárodní kosmickou stanici zahájily ve Středisku přípravy kosmonautů v Hvězdném městečku komplexní zkoušky. Hlavní posádka vedená Sergejem Ryžikovem pracovala v trenažéru ruského segmentu ISS a záložní posádka pod velením Aleksandra Misurkina zahájila zkoušky v trenažéru kosmické lodi Sojuz. Zítra si posádky svá pracoviště vymění. Komplexní zkoušky jsou vyvrcholením přípravy na konkrétní misi; výsledky budou mezirezortní komisí zveřejněny v pátek 2. září.

Na startovním komplexu 41 kosmodromu na Cape Canaveral byla na nosnou raketu Atlas 5 instalována hlavicová část, která pod aerodynamickým krytem obsahuje sondu OSIRIS-Rex určenou k výzkumu asteroidu Bennu. Start s označením AV-067, zajišťovaný společností United Launch Alliance, je naplánován ve čtvrtek 8. září v 19:05 EDT (23:05 UT) a startovní okno se uzavírá ve 21:05 EDT (9.9. v 01:02 UT).

Poprvé v historii byla v podmínkách mikrogravitace sekventována DNA živých organismů. Americká kosmonautka Kate Rubins[ová] uskutečnila na Mezinárodní kosmické stanice první takové vyšetření, které otevírá zcela nový prostor pro vědecký a lékařský výzkum na oběžné dráze. Pro pokusy se vzorky myší, virů a bakterií byl používán přístroj MINION, který vyvinula společnost Oxford Nanopore Technologies, a stejná sada vzorků byla testována také na Zemi pro porovnání výsledků získaných za různých podmínek.

Vědci z italského Národního ústavu pro geofyziku a vulkanologii na základě dat z evropských družic Sentinel-1A a Sentinel-1B studovali povrchové deformace, které vznikly během zemětřesení, jež postihlo 24. srpna střední Itálii. Zjistili, že v oblasti Accumoli došlo k poklesu povrchu o 20 centiemtrů a pohyb do stran dosahuje až 16 cm. Další informace z oblasti zasaženého zemětřesením jsou získávány z družic Cosmo-SkyMed Italské kosmické agentury a ze snímků poskytnutých jinými kosmickými agenturami.

Při slavnostním odhalení památníku stavitelům kosmodromu Vostočnyj řekl šéf Roskosmosu Igor Komarov, že v nejbližší době budou spuštěny přípravy na vypuštění druhé nosné rakety, která z kosmodromu Vostočnyj odstartuje v příštím roce. Už dříve bylo zveřejněno, že v roce 2017 se z Vostočného uskuteční dva starty, při nichž budou na oběžnou dráhu vyneseny družice série Kanopus a Meteor. Na rok 2018 už Roskosmos předpokládá šest až osm startů, z nichž některé mohou být komerční.

Indická kosmická agentura ISRO připomněla 25. výročí vypuštění družice pro dálkový průzkum IRS-1B, která byla 29. srpna 1991 vynesena sovětskou nosnou raketou z kosmodromu Bajkonur. Data z družice byla použita pro různé aplikace v oblastech udržitelného rozvoje, zemědělství, lesnictví, kartografii a pro vypracování studií o rozvoji měst a lokalizaci vodních zdrojů. Družice spolehlivě pracovala do 20. prosince 2003, tedy 12 let a 4 měsíce.

Firma Aluminium Corporation of China Southwest (SWA) informovala, že dokončila vývoj hliníkového válce o průměru 10 metrů, který najde uplatnění jako mezistupňová konstrukce supertěžké čínské nosné rakety. Šéf SWA Zhang Jilong uvedl, že už dříve firma vyvinula hliníkový dílec o průměru 9 metrů a vývoj ještě většího je mnohem obtížnější. Manažer SWA Li Yong upřesnil, že stavba velké tenkostěnné konstrukce musí splňovat přísné požadavky na celkovou tuhost, tvarovou přesnost a musí odolávat velkému rozpětí teplot.

V blízkosti Země prolétá planetka (281375)2008 JV19 , odhadovaná velikost je mezi 130 a 410 metry, maximální přiblížení v 07:11 UT na vzdálenost 0,11797 AU (30,38 vzdálenosti Měsíce), planetka, která patří mezi Zemi potenciálně nebezpečná tělesa, byla objevená 8. května 2008 - Catalina Space Survey.

Pohled do minulosti (30. srpna):
1976 - z LA2B kosmodromu Jiuquan byla nosnou raketou Feng Bao 1 vypuštěna vojenská družice JSSW 5 (40. výročí)
1976 - ze základny Kagoshima startovala sondážní raketa Kappa 9M k výzkumu ionosféry; dostup 288 km (40. výročí)
1966 - nad Edwards AFB se uskutečnil zkušební let raketového letounu X-15A-2; max. výška 30,54 km (50. výročí)
1956 - z Cape Canaveral byla v rámci zkoušek odpálena balistická raketa Matador; dostup asi 12 km (60. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Project 5784, Nike T, Bellboy a Talos (60. výročí)
1946 - S. P. Koroljov byl jmenován náčelníkem oddílu pro konstrukci balistických raket ústavu NII-88 (70. výročí)
1856 - narodil se Carl David Runge (†3.1.1927), německý matematik a fyzik, zabýval se i spektroskopií (160. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat