04.09.2016


Firma SpaceX vyzvala americké letectvo k účasti na vyšetřování exploze nosné rakety Falcon 9 na startovním komplexu 40 Cape Canaveral při předstartovní přípravě k vynesení družice Amos 6. Generál Samuel Greaves ve svém prohlášení uvedl, že raketa sice nenesla zatížení k zajištění národní bezpečnosti, ale spolupráce je důležitá z důvodu zabezpečení spolehlivosti vzletu budoucích nosných raket. Letectvo už dříve vybralo Falcon 9 pro vynesení navigační družice GPS 3 v roce 2018.

Podle informací portálu Space předal NASA do aukce společnosti PR Auction humanoidního robota Power Driven Articulated Dummy, který byl v letech 1963 až 1965 využíván pro testování prototypů skafandrů v programu Apollo. Robot o hmotnosti 104 kg vykonává 35 základních pohybů a nese senzory pro sledování působení skafandru na člověka. Pro potřeby NASA byly vyrobeny dva exempláře robotů - první je v washingtonském Národním muzeu letectví a kosmonautiky a druhý jde nyní do aukce, která bude probíhat online a potrvá deset dní.

Na startovním komplexu 41 na Cape Canaveral AFS proběhl zkušební odpočet startu nosné rakety Atlas 5 se sondou OSIRIS-REx, jehož se účastnili pracovníci Kennedyho kosmického střediska, střediska NASA Goddard Space Flight Center, United Launch Alliance a firmy Lockheed Martin. Ostrý start sondy je naplánován na 9. září a sonda dosáhne planetku Bennu v roce 2018 s tím, že odebrané vzorky z povrchu planetky budou v návratovém pouzdru dopraveny na Zemi v roce 2023.

Roskosmos se může zapojit do prací na pozemní infrastruktuře pro předstartovní přípravu jihokorejské nosné rakety KSLV-2, řekl to ve Vladivostoku ředitel státní korporace Roskosmos Igor Komarov při podpisu memoranda o porozumění s Korejským institutem kosmických výzkumů (KARI), Komarov dále uvedl, že dalším krokem po podpisu memoranda bude následovat podpis konkrétní dohody a příslušných kontraktů. Memorandum rovněž předpokládá spolupráci v oblasti dálkového průzkumu Země a nevylučuje možnost vzájemné součinnosti i v dalších oblastech.

Pohled do minulosti (4. září):
2006 - z kosmodromu Taiyuan byla k testovacímu letu odpálena balistická raketa typu DF-31 (10. výročí)
1996 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Zenit 2 vypuštěna vojenská družice Kosmos 2333 (20. výročí)
1986 - z LC-47 na Cape Canaveral byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 68 km (30. výročí)
1976 - z námořní lodi Ušakov odstartovala sondážní raketa MMR-06 k výzkumu atmosféry; dostup 62 km (40. výročí)
1956 - ze základny White Sands byla odpálena balistická raketa Corporal TA-76 číslo 1826 (60. výročí)

Šipka



Žádné komentáře:

Okomentovat