08.09.2016


Členové základní a záložní posádky kosmické lodi Sojuz MS-02 přiletěli z Moskvy na kosmodrom Bajkonur. Po krátkém přivítání na letišti odjeli kosmonauti do výukového a tréninkového střediska, kde budou v následujících čtrnácti dnech pokračovat v přípravě na kosmický let. Na pátek 9. září je naplánována prohlídka kosmické lodi a následovat bude nácvik ručního řízení kosmické lodi Sojuz MS.

V 11:50 UT odstartovala z kosmodromu Satish Dhawan Space Centre nosná raketa GSLV-F05, která na základní dráhu vynesla indickou meteorologickou družici Insat-3DR. Vzlet a první fáze letu probíhaly normálně. Později byla družice navedena na přechodovou dráhu, na níž se 17,5 minuty po startu oddělila od horního stupně nosné rakety. Do pracovní pozice na geostacionární dráze se družice dostane pomocí vlastního motoru.

Asi 58 před plánovaným vzletem nosné rakety GSLV-F05 bylo oznámeno, že start se odkládá o 40 minut a nový čas startu je tedy 16:50 IST (11:20 UT). Podle informací ISRO je důvodem odkladu závada na čerpadle kryogenních komponentů pohonných hmot. Závěrečný odpočet už byl obnoven.

JSpOC (Joint Space Operations Center) identifikovalo 7. září kolem 22:00 UT na oběžné dráze 5 drobných fragmentů pocházejících ze srážky družice Sentinel 1A s drobnou částicí. O srážce informovala Evropská kosmická agentura už 23. srpna. Nově zjištěné objekty budou do katalogu zapsány po shromáždění dalších údajů o přesné dráze těchto objektů.

Středisko NASA Jet Propulsion Laboratory informovalo o výsledcích výzkumu z těsného průletu T-121 sondy Cassini kolem Saturnova měsíce Titan z 25. července, kdy sonda proletěla v minimální vzdálenosti 976 km. Sonda sledovala zejména jižní a rovníkové oblasti pomocí svého radaru SAR a sledovala duny vyskytující se v téměř všude kolem rovníku. Cassini před ukončením mise v dubnu 2017 proletí kole Titanu ještě čtyřikrát a zaměří se na průzkum jezer na severní polokouli.

Evropská kosmická agentura informovala, že ve dnech 14. a 15. září proběhne v londýnském muzeu vědy akci, na níž budou odborníci z mnoha oborů diskutovat o tom, jak lety člověka do vesmíru změnil každodenní život běžného občana. Diskusí se mj. účastní astronauti ESA Tim Peake a Luca Parmitano, astronaut NASA Don Pettit a generální ředitel ESA Jan Woerner.

Evropská kosmická agentura podepsala v Paříži smlouvu se společností Arianespace, která zabezpečí vypuštění družice Aeolus, jež nyní prochází závěrečnou fází testování. Kontrakt v hodnotě 32,57 miliónu euro za ESA podepsal Josef Aschbacher, ředitel programů pro průzkum Země, a za Arianespace její generální ředitel Stéphane Israël. Evropská družice Aeolus, určená pro dálkový průzkum Země a pro sledování meteorologických jevů, bude vypuštěna do konce roku 2017.

Severokorejská balistická raketa, která byla vypálena v pondělí (5.9.), byla modernizovaná verze rakety středního doletu Rodong s upravenou hlavicí, jež je podobná hlavici používané na střelách krátkého doletu. Za přítomnosti severokorejského vůdce Kim Čong-una byly odpáleny celkem tři rakety, které letěly po stejné dráze jako v červenci letošního roku. Sdělovací prostředky KLDR informovaly o střelbách v úterý 6. září a dodávaly, že všechny rakety byly úspěšné.

Ye Jian, hlavní konstruktér lunárních sond Chang'e, řekl na mezinárodním Academy Forum, že spolupráce Číny se zahraničím může být v oblasti průzkumu vesmíru v budoucnu rozšířena ve čtyřech směrech. Jako první uvedl měsíční telekomunikační družici, která bude zprostředkovávat spojení se sondou pro přistání na odvrácené straně Měsíce, a dále zmínil možnost umístit nečínské přístroje na lunární sondě, spolupráci při příjmu vysílání kosmických sond a spolupráci v oblasti provozu a využívání stávajících navigačních systémů.

Největší světový radioteleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), který se buduje v čínské hornaté provincii Guizhou, bude brzy dokončen a předpokládá se jeho uvedení do provozu do konce měsíce září. Provinční vláda už schválila pravidla pro nerušený provoz tohoto zařízení s tím, že vstupují v platnost dnem 25. září. Teleskop totiž vyžaduje rádiový klid v okruhu 10 km a porušení zákazu bude pokutováno až 100 000 jüany (asi 15 000 dolarů). Nařízení rovněž zakazuje v okolí teleskopu lov, těžbu dřeva nebo rekultivaci a věnuje se prevenci lesních požárů. V souvislosti s provozem radioteleskopu bude přemístěno asi 8000 místních obyvatel.

Pohled do minulosti (8. září):
1996 - z LC36B Cape Canaveral byla nosnou raketou Atlas 2A vypuštěna telekomunikační družice GE 1 (20. výročí)
1976 - ze základny White Sands byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 98 km (40. výročí)
1966 - nad Edwards AFB se uskutečnil pokusný let raketového letounu X-15A; maximální výška 22,31 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Falcon 208A - EM-16, EM-17 a EM-18 (60. výročí)
1956 - z LC3 na Cape Canaveral byla vypuštěna raketa X-17; testoval se návrat hlavice do atmosféry (60. výročí)
1956 - narodil se Sergej Aleksandrovič Žukov, od roku 2003 člen týmu kosmonautů RKK Energija (60. výročí)
1936 - narodil se Valerij Aleksandrovič Poluchin, konstruktér kapalinových raketových motorů (80. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat