13.09.2016


Na Vandenberg AFB se připravuje nosná raketa Atlas 5 (401), která v pátek (16.9.) ráno místního času vynese na oběžnou dráhu družici WorldView-4. Družice postavená firmou Lockheed Martin je určena pro snímkování zemského povrchu s velmi vysokým rozlišením.

Zdroj z raketo-kosmického sektoru řekl pro agenturu TASS, že od jara příštího roku bude posádka ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanice omezena na dva kosmonauty. Tato situace bude trvat do připojení vícefunkčního laboratorního modulu MLM. Pokud bude modul MLM připojen k ISS podle plánu, tj. do konce roku 2017, bude se omezení týkat pouze jedné expedice; pokud nebude termín startu MLM dodržen, zasáhne omezení více expedic na ISS.

Chruničevovo kosmické středisko oznámilo, že rozšíří modifikace nosných raket vycházejících z nosné rakety Proton. Nové rakety budou dvoustupňové ve dvou verzích - lehká a střední. První stupeň bude tvořit zvětšený stávající první stupeň buď se šesti nebo čtyřmi motory a druhý stupeň bude tvořit dnešní třetí stupeň. Cílem nové konstrukce je vyhovět požadavkům zákazníků na ekonomické vynášení geostacionárních družic.

Na kosmodromu Bajkonur byla kosmická transportní loď Sojuz MS-02 připojena k přechodovému úseku, jímž bude později připojena k hornímu stupni nosné rakety Sojuz FG. Po připojení přechodového úseku byla loď vrácena na zkušební stav, na kterém bude pokračovat předstartovní příprava. Na počátku příštího týdne bude po inspekci (avtorskij osmotr) připojen aerodynamický kryt a celá sestava bude převezena do montážní haly nosných raket.

Prezident argentinské Astronomické asociace Mario Vesconi oznámil, že u města Gancero (ležící asi 1085 km severně od Buenos Aires) byl nalezen meteorit, jehož hmotnost dosahuje 30 tun. Vesconi řekl, že velikost a hmotnost meteoritu vědce překvapila. Meteorit dopadl na Zemi asi před 4000 lety. Dosud nejhmotnější meteorit, pojmenovaný Hoba, byl objeven v Namibii a jeho hmotnost byla 66 tun.

Air Force Research Laboratory Rocket Propulsion Division oznámila, že uskutečnila statický test nového raketového motoru využívající technologii «Oxygen Rich Staged Combustion» (technologie postupného spalování). Motor, který by mohl v budoucnu nahradit ruský motor RD-180, při tomto testu poprvé pracoval na sto procent výkonu. Motor byl testován na stejném zařízení, které sloužilo ke zkouškám motoru F-1 pro nosnou raketu Saturn 5 pro projekt Apollo a motoru RS-68 pro nosnou raketu Delta 4.

Americká firma Blue Origin představila svoji novou nosnou raketu New Glenn, která je vyvíjena už čtyři roky a její první let je naplánován na rok 2019. Raketa bude vybavena sedmi motory BE-4 na zkapalněný zemní plyn a kapalný kyslík. Raketa bude používána ve dvou variantách - se dvěma nebo se třemi stupni a bude startovat z Cape Canaveral. Využívána bude ke komerčním startům, dvoustupňová na nízkou oběžnou dráhu a třístupňová ke stacionární dráze.

V Pekingu se 12. září uskutečnilo pravidelní zasedání podkomise pro spolupráci v oblasti kosmické činnosti, v níž zasedli zástupci Roskosmosu a Čínská národní kosmické agentury. Na zasedání byla nejdříve vyhodnocena činnost za uplynulé období a poté se podkomise věnovala návrhům na další rozšíření rusko-čínské spolupráce. Zvláštní pozornost byla věnována možnostem kosmické činnosti pro rozvoj ekonomické sféry obou zemí. Na závěr byl podepsán protokol, v němž jsou potvrzeny společné plány další spolupráce.

Pohled do minulosti (13. září):
2006 - z LC94 White Sands byla odpálena balistická raketa Minuteman; raketa selhala a dosáhla 100 km (10. výročí)
1976 - ze základny Syowa Base odstartovala japonská sondážní raketa S-210 (ISIS-2); dostup 120 km (40. výročí)
1956 - z White Sands byly odpáleny rakety Nike, Bellboy 205C, Delta 217A, Falcon 201A a Honest John (60. výročí)
1956 - Sovětský svaz prodal Číně dvě balistické rakety typu R-1, fyzicky byly předány v prosinci (60. výročí)
1906 - narodil se John Stack († 1.6.1972), americký inženýr, 1928-1962 pracoval v NACA a NASA (110. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat