19.09.2016


Požár, který vypukl v sobotu večer a způsobil odvolání startu nosné rakety Atlas 5 s družicí WorldView 4,stále hoří severně od startovních komplexů Vandenberg AFB. Do hašení požáru, jenž se rozšířil na více než 1200 akrů, se zapojilo více než 250 hasičů a jejich hlavním úkolem je nedovolit rozšíření ohně na jih. Pro raketu Atlas 5 zatím oheň nepředstavuje bezprostřední nebezpečí, ale přesto hasiči požadují, aby byl zrušen pohotovostní režim. United Launch Alliance předpokládá, že by se start mohl uskutečnit už 26. září.

Ming Dong, vedoucí výzkumného týmu z univerzity v Tianjin, informoval, že na orbitální laboratoři Tiangong-2 bude prováděn výzkum, který testuje možnost ovlivňování počíteče přímo mozkem astronauta. Originální zařízení bude přenášet impulzy z mozku do počítače a současně bude monitorovat neurologické funkce. Cílem experimentu je přispět k rozvoji robotických systémů, které pomohou při rehabilitaci pacientů po mrtvici.

Zdroje z kosmického sektoru uvedly, že závada zjištěná na kosmické lodi Sojuz MS-02 vznikla v systému elektrických rozvodů a pokud půjde vadné zařízení vyměnit pod aerodynamickým krytem, bude zdržení jeden až dva týdny. Jestliže si oprava vyžádá demontáž aerodynamického krytu, zabere oprava asi měsíc a nový termín startu bude koncem října. Vzhledem k možné délce opravy bylo rozhodnuto, že členové základní i záložní posádky odletí z kosmodromu Bajkonur do Moskvy.

Čínská orbitální laboratoř, která byla navedena na pracovní oběžnou dráhu, zahájí v nejbližší době experimenty, které mohou probíhat bez přítomnosti kosmonautů a jsou zaměřené na astronomii, monitorování kosmického prostředí a dálkový průzkum Země. Spuštěno tak bude 28 experimentů z instalovaných padesáti. Souběžně s tím bude pokračovat prověrka všech systémů stanice Tiangong-2.

Pohled do minulosti (19. září):
2006 - zemřel Vladimir Syromjatnikov, konstruktér stykovacích systémů ruských kosmických prostředků (10. výročí)
2006 - zemřel John L. Finley, americký pilot, v letech 1965-1968 člen týmu astronautů USAF pro MOL (10. výročí)
1996 - z ponorky S616 ponořené v Biskajském zálivu byla odpálena balistická raketa MSBS M45 (20. výročí)
1986 - z námořní lodi Ušakov byla vypuštěna meteorologická družice typu MMR-06; dostup 60 km (30. výročí)
1976 - ze základny Poker Flat byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 72 km (40. výročí)
1966 - ze základny na Johnson Island odstartovala sondážní raketa Nike Tomahawk; dostup 300 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Nike T, Bellboy 205C a Falcon 201A (60. výročí)
1936 - v Kaluze se v den 1. výročí úmrtí K. E. Ciolkovského stalo z jeho domku muzeum (80. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat