23.09.2016


Společnost United Launch Alliance (ULA) oficiálně oznámila, že vypuštění nosné rakety s družicí World View-4, původně připravované na 26. září, bylo odloženo na začátek října a příčinou odkladu jsou požáry ve státě Kalifornia. Požár v blízkosti základny Vandenberg je lokalizován z asi 70 procent a bezprostředně neohrožuje budovy a zařízení společnosti ULA. Nosná raketa a s družicí je nepoškozena a je umístěna v bezpečí na startovním komplexu.

Jim Simpson z firmy Aerojet Rocketdyne představil nový raketový motor AR-1 a vyzdvihl jeho konzervativní design a předpokládanou nízkou cenu. Motor by měl být připraven k certifikaci v roce 2019. Podnětem k vývoji motoru AR-1 bylo zrušení závislosti těžkých amerických nosných raket na ruských raketových motorech RD-180. Aerojet Rocketdyne předpokládá AR-1 jako alternativu k vyvíjenému motoru BE-4, s nímž se počítá pro nově stavěnou nosnou raketu Vulcan.

Izraelská družice pro dálkový průzkum Ofeq 11 předala na Zemi první snímky zemského povrchu, oznámilo to izraelské ministerstvo obrany. Družice tak prokázala, že pracuje normálně a je plně provozuschopná. Vojenští představitelé uvedli, že přijaté snímky jsou velmi dobré kvality. Krátce po startu dne 13. září se na družici vyskytly problémy se stabilizací, jež se ale podařilo pracovníkům firmy Isreal Aerospace Industries ve spolupráci s vojenskými specialisty úspěšně vyřešit.

Státní korporace Roskosmos plánuje pronájem oblastí v Číně, do kterých budou moci dopadat oddělující se části startujících nosných raket typu Proton-light a Sunkar. Předpokládá se, že v místě dopadu bude nutné evakuovat k zajištění stoprocentní bezpečnosti veškeré obyvatelstvo z oblasti o rozloze asi 10 tisíc čtverečních km. Současně bude v oblasti zřízena stavební uzávěra pro budování průmyslových objektů a výstavbu měst.

Guo Lili, ředitel pro kontrolu užitečného zatížení Národního střediska pro kosmický výzkum Čínské akademie věd, řekl, že ve čtvrtek 22. září bylo v 18:41 hod. pekingského času aktivováno vědecké vybavení orbitální stanice Tiangong-2. Většina vědeckých experimentů bude spuštěna v průběhu následujících 30 hodin. Průběh náběhu experimentů, z nichž některé byly připraveny ve Švýcarsku a Polsku, sleduje téměř stovka operátorů v pozemních střediscích.

Sonda Cassini má naplánován drobný korekční manévr OTM-460 (Orbital Trim Maneuver), který se upravuje dráha kolem Saturnu před plánovaným těsným průletem kolem měsíce Titan. Při průletu T-123, v úterý 27. září, proletí sonda 1774 km od povrchu Titanu rychlostí 5,8 km/s. Hlavním cílem průletu je studium atmosféry pomocí dvou spektrometrů.

Pohled do minulosti (23. září):
2006 - ze základny na Wallops Island startovala sondážní raketa Black Brant XI; dostup 300 km (10. výročí)
1986 - ze základny Chejsa byla vypuštěna meteorologická raketa typu M-100B; dostup 86 km (30. výročí)
1976 - ze základny Poker Flat odstartovala sondážní raketa Nike Tomahawk; dostup 235 km (40. výročí)
1946 - ze základny White Sands odpálila US Army balistickou raketu KUN-1 1 (70. výročí)
1846 - německý astronom Johann Gottfried Galle (1812-1910) objevil planetu Neptun (170. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat