05.11.2016


Generální ředitel společnosti SpaceX Elon Musk řekl v rozhovoru pro CNBC, že vyšetřování exploze nosné rakety Falcon 9 pokročilo natolik, že by v polovině prosince 2016 mohly být obnoveny lety tohoto nosiče. Musk naznačil, že hlavní příčinou je podchlazený kyslík, jenž způsobil, že helium v nádrži umístěné v kyslíkovém tanku přešlo do pevného stavu. Nehoda mírně komplikuje i provoz Mezinárodní kosmické stanice, neboť SpaceX je jednou ze dvou společností, které zajišťují provoz nákladních lodí pro její zásobování a lety k ISS byly dočasně zastaveny.

US Air Force Space & Missile Museum připomnělo 50. výročí prvního (a jediného) letu vojenské orbitální laboratoře MOL. 3. listopadu 1966 vzlétla ze startovního komplexu 40 na Cape Canaveral nosná raketa Titan 3C, která společně s maketou laboratoře MOL vynesla na oběžnou dráhu kabinu Gemini-B. Hlavním účelem letu bylo vyzkoušet poklop v tepelném štítu sloužící k průchodu astronautů z kabiny Gemini do laboratoře MOL. Zkouška byla úspěšná a průlez vydržel průlet atmosférou aniž by se žhavé plyny dostaly pod tepelný štít. Později byl projekt MOL zrušen a žádný další let se už neuskutečnil.

Agentura NASA zveřejnila informaci, že 25. října proběhlo v El Segundo v Kalifornii společné cvičení NASA a FEMA (Federal Emergency Management Agency), které simulovalo situaci objevení planetky velkých rozměrů na kolizním kursu se Zemí. Jednalo se už o třetí podobné cvičení a jeho hlavním úkolem bylo posílení spolupráce obou agentur při reakci na podobnou situaci. Cvičení ukázalo, jak se budou shromažďovat a sdílet data o planetce a jak je bude možné využít při přípravě na dopad. Kromě zástupců NASA a FEMA se cvičení účastnili představitelé Jet Propulsion Laboratory, US Air Force a záchranné služby Kalifornie.

Družice NASA MMS (Magnetospheric Multiscale Mission), které se pohybují po silně excentrické dráze kolem Země vytvořily rekord ve vzdálenosti, z níž byly využívány signály GPS pro navigaci. Čtyři družice MMS< jež jsou určeny k výzkumu zemské magnetosféry, dodržují za letu přesnou sestavu a GPS se využívá pro přesné sledování této formace důležité pro vysoké rozlišení trojrozměrného pozorování. Družicím se podařilo zachytit a využít signály GPS ve vzdálenosti 43 500 mil (70 000 km) od zemského povrchu.

Na kosmodromu Centre Spatial Guayanais byly na nosnou raketu Ariane 5 ES instalovány čtyři družice evropského navigačního systému Galileo. Družice, které byly pojmenovány Antonianna, Lisa, Kimberley a Tijmen, budou vypuštěny 17. listopadu při letu VA233. V současné době se po oběžných drahách pohybuje 14 funkčních družic (pro plné spuštění navigačního systému je potřeba 24 družic).

Evropská kosmická agentura a Vatikánská apoštolská knihovna prohlásily, že se dohodly na pokračování řadu let trvající spolupráce při ukládání a využívání informací. Spolupráce je zaměřena na digitalizaci starších dokumentů a bezpečné uložení dat v elektronické podobě. Vatikánská knihovna disponuje archiváliemi, z nichž některé jsou staré až 1800 let. ESA se otázkou uchovávání a dostupnosti historických záznamů zabývá od roku 2008.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev řekl v rozhovoru pro japonskou společnost NHK, že Kazachstán, Rusko a Japonsko by mohly rozvíjet spolupráci v oblasti kosmonautiky a především na kosmodromu Bajkonur. Kosmodrom je sice pronajat Rusku, ale je kazašský a nyní se připravuje stavba nového startovního komplexu pro Kazachstán a Japonsku bude nabídnuta možnost úzké spolupráce při jeho využívání. Podle prezidenta se spolupráce s Japonskem může rozšiřovat i v oblasti přípravy jaderného paliva, obohacování uranové rudy a aplikaci nových technologií.

Blíže nespecifikovaný zdroj z ruského raketového sektoru řekl, že stavby některých objektů pozemní infrastruktury pro vypouštěcí komplex nosných raket Angara mohou být odloženy. Důvodem je zkrácení rozpočtových prostředků na program "Kosmodromy Ruska", které byly sníženy v rámci všeobecného snižování výdajů ruského rozpočtu. Definitivní podoba rozpočtu na program "Kosmodromy Ruska" má být hotova do 15. listopadu.

V rámci předstartovní přípravy byla na kosmodromu Bajkonur vybavena kosmická loď Sojuz MS-03 komponenty paliva a stlačenými plyny. Poté byla kosmická loď převezena zpět do montážní haly kosmických aparátů, v níž budou pokračovat další práce před startem.

Čtvrtý čínský kosmodrom, z něhož 3. listopadu odstartovala ke svému prvnímu letu nosná raketa CZ-5, dostal oficiální pojmenování Čínský kosmodrom Wenchang. Stavba kosmodromu byla zahájena v roce 2009 a první nosná raketa - CZ-7 - odsud startovala 25. června 2016. Kosmodrom bude využíván pro vzlety nosných raket CZ-5 a CZ-7 a svými technickými parametry se řadí mezi nejlépe vybavené kosmodromy světa.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 UE, odhadovaná velikost je mezi 17 a 54 metry, maximální přiblížení v 17:38 UT na vzdálenost 0,01340 AU (5,21 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 19. října 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (5. listopadu):
1986 - z ostrova Ascension byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 67 km (30. výročí)
1986 - ze základen Kapustin Jar a Molodežnaja byly vypuštěny meteorologické rakety typu M-100B (30. výročí)
1976 - z LF08 na Vandenberg AFB byla odpálena balistická raketa Minuteman 3; dostup asi 1300 km (40. výročí)
1966 - ze základny Cassino odstartovala k testovacímu letu sondážní raketa Nike Hydac; dostup 96 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Rascal 112C, Talos SN a Delta 217A (60. výročí)
1956 - z Fort Churchill startrovala sondážní raketa Aerobee Hi k letu NN3.02; havarovala na startu (60. výročí)
1956 - z LC-3 na Cape Canaveral byla do výšky 118 km vypuštěna balistická raketa X-17 R-13 (60. výročí)
1936 - v ústavu RNII proběhly oficiální statické zkoušky kapalinového raketového motoru ORM-65 (80. výročí)
1916 - narozen Nikolaj Nikolajevič Šeremetěvskij, 1974-91 hlavní konstruktér družic k průzkumu Země (100. výročí)
1906 - narozen Fred Lawrence Whipple (†30.8.2004), americký astronom a popularizátor výzkumu kosmu (110. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat