09.11.2016


Náměstek generálního ředitele Roskosmosu Michail Chajlov oznámil, že v roce 2018 budou zahájeny letové zkoušky satelitního systému Arktika-M. Artika-M je meteorologický systém, který bude zahrnovat minimálně dvě družice na drahách typu Molnija a který bude získávat stejná data jako družice Elektro-L s tím rozdílem, že hlavní zájmovou oblastí bude vyšší zeměpisné šířky (zhruba kolem 60° s.š.).

Na kosmodromu Bajkonur proběhla závěrečná kontrola transportní kosmické lodi Sojuz MS-03 a po jejím skončení byl instalován aerodynamický kryt. Kosmická loď bude na začátku příštího týdne převezena do montážní haly nosných raket, kde bude umístěna na nosnou raketu Sojuz-FG. Start je naplánován na čtvrtek 17. listopadu.

Lucemburská vláda hodlá investovat téměř 28 miliónů dolarů do projektu těžby surovin z asteroidů. V souvislosti s tím byla nedávno podepsána dohoda s americkou těžební společností Planetary Resources, podle níž jsou uvedené finanční prostředky určené na výzkum a vývoj s konečným cílem do roku 2020 zahájit první komerční průzkumný let k vybranému asteroidu. Podle dohody, kterou podepsali Etienne Schneider, lucemburský vicepremiér, a Chris Lewicki, prezident a výkonný ředitel americké společnosti, investuje Lucembursko přímo 13,3 miliónu dolarů a zbytek bude vyplacen ve formě grantů.

Australská organizace CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) oznámila, že Parkesův radioteleskop v Novém jižním Walesu se připojí k projektu hledání mimozemské civilizace, který v roce 2015 vyhlásili Jurij Milner a Stephen Hawking. Parkesův teleskop, první teleskop mimo USA zapojený do projektu, se připojí k radioteleskopům Green Bank Telesscope (Západní Virginie) a Automated Planet Finder (Lick Observatory v Kalifornii). Australský teleskop bude pozorovat ty části vesmíru, které nelze sledovat ze severní polokoule.

Společnost Space Systems Loral oznámila, že 7. listopadu dodala na Cape Canaveral telekomunikační družici EchoStar 19, která byla vyrobena na základě platformy SSL 1300 pro Hughes Network Systems, LLC. Po navedení na pracovní dráhu posílí doplní družici EchoStar 17 a umožní přenášení většího množství dat a umožní uspokojit narůstající poptávku po vysokorychlostním satelitním připojení.

Orbitální modul TGO (Trace Gas Orbiter) mise ExoMars poprvé zapojí první čtyři přístroje vědecké aparatury pro prvotní měření a kalibraci mezi 20. a 28. listopadem. Tyto přístroje budou testovány na vysoce eliptické dráze. Ostatní vědecká aparatura bude uvedena do provozu až po sestupu na nižší pracovní dráhu.

Předseda Indické kosmické agentury A. S. Kiran Kumar oznámil, že družice pro organizaci SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation), která měla odstartovat letos v prosinci, bude vypuštěna v březnu 2017 nosnou raketou GSLV Mark III. Družice navržená v listopadu 2014 na zasedání skupiny zemí SAARC v Nepálu bude sloužit členům regionálního uskupení v různých oblastech, včetně telekomunikací.

Čína a Rusko jsou připraveny upevňovat spolupráci v kosmonautice, hovoří se ve společném komuniké z 21. pravidelného setkání předsedů vlád obou zemí; komuniké zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničních věcí. V textu se hovoří o možnostech spolupráce v oblastech nosných raket, raketových motorů, elektronických komponent pro kosmickou techniku a satelitních navigací. Premiéři se setkali v pondělí v Moskvě během návštěvy čínské vládní delegace v Rusku.

Pohled do minulosti (9. listopadu):
2006 - ze základny Biscarosse byla k testovacímu letu odpálena balistická raketa MSBS M51 (10. výročí)
2006 - z kosmodromu Bajkonur byla ke zkušebnímu letu odpálena balistická raketa UR-100NU (10. výročí)
1996 - z kosmodromu Pleseck byla RVSN odpálena balistická raketa Topol; dostup 1000 km (20. výročí)
1976 - ze základny Woomera odstartovala sondážní raketa Black Brant 5B; dostup 215 km (40. výročí)
1956 - z bombardéru B-29 byla nad základnou White Sands odpálena balistická raketa typu X-7A-3 (60. výročí)
1956 - z Cape Canaveral byla odpálena balistická raketa Matador k testovacímu letu; dostup 12 km (60. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Nike T, MB-1, Falcon 208A a X7A (60. výročí)
1956 - z Cape Canaveral byla vypuštěna ke zkušebnímu letu balistická raketa Matador GM-54-127 (60. výročí)
1906 - narodil se Arthur Louis Hugo Rudolph (†1.1.1996), německý raketový inženýr, 1945-1970 v USA (110. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat