08.12.2016


Organizace Inmarsat uzavřela smlouvu s Arianespace na vypuštění družice pro síť EAN (European Aviation Network). Družice bude vypuštěna z kosmodromu Centre Spatial Guayanais nosnou raketou Ariane 5 v polovině roku 2017. Původně Inmarsat předpokládal spolupráci s americkou firmou SpaceX, ale v souvislosti se současným zpožděním přešel Inmarsat k Arianespace.

Národní kosmická agentura Ukrajiny (NKAU) oznámila, že ukrajinská telekomunikační družice Lybiď prošla veškerými testy a nyní se nachází ve skladu. Podle informací NKAU už bylo do projektu vloženo 335,4 miliónu dolarů. Původně měla být družice vypuštěna nosnou raketou Zenit-3SLB z kosmodromu Bajkonur už v roce 2011. Vypuštění se neuskutečnilo zejména pro finanční problémy firmy Južmaš, která odpovídá za výrobu nosné rakety.

Mitsubishi Heavy Industries a Japonská kosmická agentura JAXA oznámily termín startu nosné rakety H-2B No. 6 s nákladní lodi HTV6 (Kounotori 6). Raketa odstartuje v pátek 9. prosince ve 22:26:47 hod. japonského času (13:26 UT). Náhradní termíny jsou od 10. do 31. prosince s tím, že čas startu by byl upřesněn podle průletu Mezinárodní kosmické stanice.

První americký astronaut na oběžné dráze John Glenn byl hospitalizován v nemocnici Jamec Cancer Hospital při Ohio State University. Mluvčí univerzity Hank Wilson uvedl, že Glenn bude hospitalizován déle než týden, ale neuvedl žádné podrobnosti o jeho zdravotním stavu nebo prognóze onemocnění. Ve věku 95 let je každé onemocnění závažné, dodal Wilson. John Glenn je posledním z žijících členů první sedmičky amerických astronautů.

Na kosmodrom Centre Spatial Guayanais byla letecky dopravena družice Hispasat 36W-1, kterou pro španělského operátora Hispasat zkompletovala německá firma OHB System AG. Po vyložení z nákladního letadla Antonov An-124 byl kontejner s družicí silničním tahačem převezen z letiště Félixe Eboua na kosmodrom a umístěn do haly S1B, v níž proběhne předstartovní příprava. Vypuštění družice je naplánováno na leden 2017.

Evropská kosmická agentura bude dodávat servisní modul pro druhou americkou kosmickou loď Orion, která má odstartovat v roce 2021 z floridského kosmodromu s kosmonauty na palubě. Servisní modul zajišťuje pohon, elektrickou energii, tepelnou regulaci a nese zásoby kyslíku a dusíku pro posádku. Servisní modul staví firma Airbus Space & Defence ve spolupráci s dalšími firmami z 11 evropských zemí. Počet kosmonautů (loď poveze maximálně čtyři) a složení posádky bude stanoveno později.

Nizozemští organizátoři ze společnosti Mars One oznámili odklad startu první pilotované expedice na Mars na rok 2031, tj. o pět let oproti předcházejícím termínům. Současně také posunuli o čtyři roky let nepilotované mise, s jejímž startem se dříve počítalo v roce 2018. Změny v termínech byly odůvodněny "novou finanční strategií" po vstupu švýcarské společnosti InFin Innovative Finance AG do projektu.

V Pekingu proběhla tisková konference s kosmonauty Jing Haipengem a Chen Dongem, kterým skončila třítýdenní karanténa po více než měsíční misi na modulu Tiangong-2. Karanténa, jejichž součástí byly kromě podrobných vyšetření zdravotního stavu masaže, léčebné koupele a fyzioterapie, pomohla oběma kosmonautům k adaptaci na pozemské podmínky po kosmickém letu a ještě v následujícím měsíci budou oba kosmonauti pod zvýšeným lékařským dohledem.

Společnost SpaceX oznámila, že první vzlet nosné rakety Falcon 9 po její říjnové havárii se uskuteční na začátku ledna 2017. Ve zprávě firma uvádí, že potřebuje delší čas k dokončení opatření, která zajistí bezpečný a bezproblémová návrat ke standardnímu provozu. Jako první bude startovat nosná raketa Falcon 9 z rampy na Vandeberg AFB s několika družicemi typu Iridium-1.

Ruské Středisko řízení letů vydalo prohlášení, ve kterém odmítá nekorektní informace sdělovacích prostředků, že příčinou havárie nákladní kosmické lodi Progress MS-04 bylo chybné vedení letu. Vyšetřovací komise vedená generálním ředitelem korporace Roskosmos v současné době prověřuje různé příčiny a výsledky budou zveřejněn po 20. prosinci 2016.

7. prosince ve 23:52 UT (18:32 hod. EST) odstartovala z SLC-37B na Cape Canaveral AFS nosná raketa Delta 4 M+(5,4), která na oběžnou dráhu vynesla komunikační družici WGS-8 (Wideband Global Satcom). Družice se od horního stupně nosné rakety oddělila 41:43 min. po vzletu. Družice bude po navedení na geostacionární dráhu zabezpečovat širokopásmové komunikace armády, námořnictva a letectva v pásmech Ka a X.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 WQ8, odhadovaná velikost je mezi 23 a 71 metrem, maximální přiblížení ve 20:40 UT na vzdálenost 0,01306 AU (5,08 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 25. listopadu 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (8. prosince):
2006 - z Centre Spatial Guayanais byly raketou Ariane 5 vypuštěny družice WildBlue 1 a AMC-18 (10. výročí)
2006 - z kosmodromu Xichang byla nosnou raketou CZ-3A vypuštěna meteorologická družice FY-2D (10. výročí)
1976 - ze základny Kapustin Jar odstartovala sondážní raketa MR-12; dostup 165 km (40. výročí)
1966 - z kosmodromu Bajkonur odpálila RVSN balistickou raketu typu R-16U; dostup asi 1210 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Crossfire 5080 a Falcon 201A (60. výročí)
1956 - z LC18A na Cape Canaveral odstartovala raketa Viking Type 9 (TV 0); dostup 176 km (60. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat