26.12.2016


Thomasa Zurbuchen, nový šéf NASA Science Mission Directorate (v říjnu nahradil Johna Grünsfelda), řekl, že řešení anomálií James Webb Space Telescope (JWST) při vibračním testu z 3. prosince si vyžádá asi jeden měsíc prací. Při plánování se počítalo s šestiměsíční rezervou, která se nyní tedy snížila na asi pět měsíců, ale předpokládaný termín startu JWST - říjen 2018 - se zatím nemění.

Chruničevovo kosmické středisko vydalo prohlášení ke zprávám sdělovacích prostředků s tím, že zveřejněné informace o příčinách odkladu startu nosné rakety Proton-M s družicí EchoStar-21 a novém termínu startu jsou pouhé spekulace. Tiskové oddělení střediska uvedlo, že oficiální komentář bude zveřejněn později.

Čínští kosmonauti Jing Haipeng a Chen Dong byli vyznamenáni za účast v nejdelší čínské misi kosmické lodi Shenzhou-11 a na orbitálním modulu Tiangong-2. Velitel mise Jing Haipeng leteckou medailí první třídy a Chen Dong získal medaili třetí třídy a čestný titul hrdina astronaut.

Společnost exactEarth Ltd. oznámila, že v minulých dnech uzavřela smlouvu s Antrix Corporation Ltd. (obchodní společnost indické kosmické agentury ISRO) o poskytování služby AIS pro indické námořnictvo. AIS je systém automatické identifikace námořních lodí. Satelitní data pomohou při sledování námořního provozu v pobřežních oblastech Indie a zabezpečení námořních hranic země. Uvedená smlouva byla uzavřena na tři roky a její celková hodnota je kolem 1,75 miliónu dolarů.

Americká část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Peggy Whitson[ová], Shane Kimbrough a Thomas Pesquet) má dnes (26.12.) má den volna a oslaví Vánoce podobně jako řada lidí na Zemi - odpočinkem, rozhovory s přáteli a speciálním jídlem. Kosmonauti také rozbalí dárky, které byly na palubu ISS dopraveny začátkem prosince v nákladní kosmické lodi HTV-6.

Pohled do minulosti (26. prosince):
1986 - z kosmodromu Pleseck byla raketou Molnija vypuštěna telekomunikační družice Molnija-1 70 (30. výročí)
1986 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna průzkumná družice Kosmos 1810 (30. výročí)
1976 - z neidentifikované plovoucí plošiny byla vypuštěna meteorologická raketa M-100; dostup 85 km (40. výročí)
1966 - ze základny Jiuquan byla odpálena balistická raketa Dong Feng-3 (DF-3); dostup asi 500 km (50. výročí)
1956 - z ponorky B-67 byla k testovacímu letu odpálena balistická raketa R-11FM; dostup asi 150 km (60. výročí)
1916 - nar. Nikolaj Fjodorovič Kuzněcov (†5.3.2000), 1963-72 náčelník výcvikového centra kosmonautů (100. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat