29.12.2016


Podle informací z korporace Roskosmos byl opět prodloužen termín pro ukončení vyšetřování nehody nákladní kosmické lodi Progress MS-04. Vyšetřovací komise by tak nově měla předložit závěrečnou zprávu o příčinách nehody do 9. ledna 2017.

Sonda OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security–Regolith Explorer) uskutečnila 28. prosince korekční manévr, který upraví její heliocentrickou dráhu tak, aby sonda v září 2017 proletěla v blízkosti Země. Řídicí tým vzhledem k nízké rychlosti přenosu dat bude mít dostatek informací k vyhodnocení úspěšnosti manévru v lednu. Hlavním úkolem sondy OSIRIS-REx je výzkum planetky Bennu a doprava vzorku materiálu z jejího povrchu na Zemi.

Agentura NASA informovala, že kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici uskuteční na začátku ledna dva výstupy do volného vesmíru, při nichž zapojí do systému dodávky elektrické energie šest nových lithium-iontových baterií, které nahradí 12 starších nikl-vodíkových baterií. Nové baterie byla na ISS dopraveny japonskou nákladní lodí HTV-6. První výstup je naplánován na 6. ledna (Shane Kimbrough s Peggy Whitson[ovou]), druhý se uskuteční 13. ledna (Kimbrough a Thomas Pesquet).

Účastníci mise Mars-2020 vyberou v únoru 2017 místo přistání pro pátý marsovský rover NASA, jehož hlavním úkolem bude pátrat po stopách minulého života na Marsu a shromažďovat zajímavé vzorky určené pro budoucí přepravu na Zemi. Michael Meyer, vedoucí programu výzkumu Marsu v NASA, k výběru řekl, že musí být vybrána nejlepší varianta, protože máme jen jeden pokus. O řadě případných míst víme velice mnoho, ale nikdy nelze vyloučit překvapení.

Tisková agentura RIA Novosti s odkazem na zdroj z kosmického sektoru uvedla, že start příští nákladní kosmické lodi Progress MS-05, předběžně naplánovaný na 2. února 2017, může být odložen. Stane se tak v případě, že vyšetřovací komise nedokončí svou práci do 30. prosince a nebo nestanoví jednoznačnou příčinu havárie lodi Progress MS-04. Zásoby na Mezinárodní kosmické stanici jsou dostatečné a odklad letu zásobovací lodi neohrozí normální činnost kosmonautů na stanici.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin řekl na jednání komise pro výstavbu kosmodromu Vostočnyj, že hlavním úkolem ruského kosmického sektoru bude zajistit bezporuchové vypouštění kosmických objektů. Rogozin dále vyzval všechny pracovníky raketo-kosmického sektoru, aby v příštím roce pracovali tak, aby vrátili zemi hrdost na kosmické úspěchy.

Čína zveřejnila čtvrtou Bílou knihu, která shrnuje předchozí úspěchy národních kosmických aktivit a stanovuje úkoly pro následujících pět let. V dokumentu pro příštích pět let stanoví zahájení stavby modulární orbitální stanice, pokračování robotického průzkumu Měsíce a nově i Marsu a zahájení vývoje supertěžké nosné rakety. Předchozí Bílá kniha z roku 2011 zmiňovala studii mise lidí na Měsíc, ale v nové se o letu kosmonautů na Měsíc mlčí. Nově se v materiálech hovoří o čínském zájmu o mezinárodní spolupráci.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 YM3, odhadovaná velikost je mezi 7 a 25 metry, maximální přiblížení v 03:06 UT na vzdálenost 0,01134 AU (4,41 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 24. prosince 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (29. prosince):
1986 - nad Bajkonurem se uskutečnil 9. let BST-02 analogu raketoplánu Buran; doba letu 17 minut (30. výročí)
1976 - z ostrova Antigua byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 69 km (40. výročí)
1966 - z SLC2W na Vandenberg AFB byla raketou Thor Agena D vypuštěna vojenská družice OPS 1584 (50. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat