03.01.2017


Bývalý programový manažer Mezinárodní kosmické stanice Michael Suffredini se domnívá, že americký soukromý kosmický sektor se bude rozvíjet, jestliže nastupující prezident Donald Trump potvrdí jako hlavní úkol pro NASA věnovat se pilotovaným letům do vzdáleného vesmíru. Soukromníci budou z tohoto rozhodnutí těžit, neboť NASA uvolní prostor pro obsluhu nízké oběžné dráhy pro soukromé firmy. Podle Suffrediniho by nový prezident měl takové rozhodnutí vydat co nejdříve.

Firma DataPath z Georgie bude novým poskytovatelem satelitního spojení pro Pentagon; firma vyhrála soutěž na tyto služby v hodnotě asi 363 miliónů dolarů. Kontrakt je uzavřena na čtyři a půl roku a firma bude poskytovat hardware i software, který bude fungovat v rámci systému WGS (Wideband Global Satcom). Pozemní terminály jsou navrženy tak, aby byly kompatibilní s dalšími systémy jako je Global Xpress nebo systém satelitů Inmarsat.

Německé Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) zpracovává studiu věnovanou problémům spojeným s nedostatkem spánku, který se projevuje omezenou schopností soustředit se. Takové stavy jsou nebezpečné pro řidiče, piloty i kosmonauty. Dřívější výzkumy na Mezinárodní kosmické stanici ukázaly, že kosmonauti potřebují minimálně pět až šest hodin nepřetržitého spánku, optimálních je osm a půl hodiny. Studie DLR prováděná v pozemských podmínkách dokazuje, že nedostatek kvalitního spánku se projevuje stejnými potížemi bez ohledu na prostředí.

Firma China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) uvedla, že Čína uskuteční v roce 2017 kolem 30 startů nosných raket a překoná tak dosavadní rekord v počtu startů za jeden rok. V uplynulém roce startovalo z čínských kosmodromů 22 nosných raket, včetně dvou nových typů CZ-5 a CZ-7. Nejdůležitějším úkolem tohoto roku bude let sondy Chang'e-5 (plánované přistání na Měsíci a doprava vzorků regolitu na Zemi) a test nákladní kosmické lodi pro obsluhu budoucí orbitální stanice.

Pohled do minulosti (3. ledna):
1987 - z ruského námořního plavidla byla vypuštěna meteorologická raketa M-100N; dostup 77 km (30. výročí)
1957 - nad Edwards AFB se uskutečnil šestý let raketového letounu Bell X-1B, rychlost M=1.94 (60. výročí)
1947 - narodil se Sergej Filipovič Protčenko, 1976-1979 člen týmu sovětských kosmonautů (70. výročí)
1877 - ve Warrentonu dopadl meteorit (uhlíkatý chondrit) o hmotnosti ~45 kg, při pádu se rozbil (140. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat