09.02.2017


Družice NASA MMS (Magnetospheric Multiscale) zahájily 9. února tříměsíční pouť po vysoce excentrické oběžné dráze, jejíž apogeum je dvojnásobné proti dráze stávající. Z nové dráhy budou družice mapovat základní charakteristiky okolozemního prostoru. Čtyři družice MMS byly vypuštěny v březnu 2015 a jejich úkolem bylo podrobně zmapovat zemské magnetické pole.

Kosmický Hubbleův teleskop (HST) zaregistroval zánik komety rozptýlené v atmosféře bílého trpaslíka. Objekt má podobné chemické složení jako Halleyova kometa, ale jeho hmotnost byla asi 100 000 krát větší a obsahoval mnohem větší množství vody. Objev oznámil tým astronomů z observatoře v Gachingu, který využil data nejen z HST, ale i z observatoře WM Keck.

Na kosmodromu Vostočnyj byla zahájena montáž technologického zařízení pro horní stupeň Fregat, který bude využit při příštím startu. Montáž zařízení vyrobeného v NPO Lavočkina bude dokončena nejpozději do konce dubna. Informovalo o tom FGUP CENKI.

Firma Orbital ATK podala žalobu na agenturu DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) s tím, že DARPA nákupem robotických družic pro údržbu jiných satelitů porušuje národní kosmickou politiku. Podle principů národní kosmické politiky by vládní agentury neměly dotovat činnosti spojené s vesmírem v těch případech, kdy podobné aparatury se již vyvíjejí na komerčním trhu. Orbital ATK vyvíjí vlastní servisní satelit, jehož první let v roce 2018 si již zarezervovala společnost Intelsat.

Marsovská družice MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) poskytla podrobné obrazové informace o osmi místech na povrchu Marsu, na nichž by mohl přistát rover mise Mars 2020. Ještě tento týden proběhne v kalifornské Monrovii workshop, který zúží počet míst pro přistání na čtyři (nebo méně). Podle Matta Golombeka z Jet Propulsion Laboratory je sonda MRO ideálním prostředkem pro získání všech potřebných informací. MRO odeslala na Zemi téměř 300 terabajtů dat (hranici 300 TB překoná v průběhu února), včetně více než 224 000 snímků marsovského povrchu.

Dánský National Space Institute zveřejnil studii, která se zabývá elektrickými výboji v horních vrstvách atmosféry. Základem studie se stala pozorování astronauta ESA Andrease Mogensena z paluby Mezinárodní kosmické stanice (Mogensen na ISS pracoval v roce 2015). V návaznosti an tato pozorování se nyní připravuje nový experiment, který odstartuje koncem letošního roku a bude se zabývat bouřkovými jevy a z oběžné dráhy bude shromažďovat údaje o světelných jevech ve vysoké atmosféře.

Novým způsobem zpracovaná data pořízená družicí CryoSat v roce 2013 ukázala, že pod ledovcem Thwaites v západní Antarktidě byla čtyři jezera, která odtekla do Amundsenova moře. Tato nová informace pomůže vědcům lépe pochopit, co se děje hluboko pod povrchem ledu a co ovlivňuje, jak rychle postupují ledovce směrem do oceánu. Ledovec Thwaites a sousední Pine Island jsou nejrychleji ustupující ledovce v západní Antarktidě.

Holding "Rossijskije kosmičeskije sistemy" dokončil vývoj modernizovaného systému elektrické ochrany slunečních baterií ruské výroby. Systém ochrany využívá diody s tím, že životnost systému je 20,5 roku. Využívání nové ochrany prodlouží životnost fotovoltaických článků a přispěje k tomu, že ruské sluneční baterie budou nejefektivnějšími na celém světě.

Státní tajemní pro aerokosmický výzkum Pak Gen Su řekl, že KLDR zrychleným tempem vyvíjí vlastní stacionární spojovou družici a souběžně s tím probíhají práce spojené se stavbou družice pro dálkový průzkum. Družice jsou vyvíjeny v rámci dlouhodobého národního programu kosmických výzkumů a národní ekonomické strategie. Pak Gen Su dále zdůraznil, že vypuštění těchto družic "nemá nic společného s vývojem mezikontinentální balistické rakety pro vojenské účely".

Ještě v letošním roce vypustí Čína družici pro dálkový průzkum Země, která bude pořizovat snímky zemského povrchu s vysokým rozlišením v nočních hodinách. Aparaturu pro družici vyvinuli pracovníci Uchanské univerzity. Druhá družice této série bude vypuštěna v roce 2019 a jejím úkolem bude získávat pomocí radaru informace o reliéfu krajiny a o změnách probíhajících na povrchu Země.

V blízkosti Země prolétá planetka 2017 BP30, odhadovaná velikost je mezi 12 a 38 metry, maximální přiblížení v 02:30 UT na vzdálenost 0,03781 AU (14,70 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 28. ledna 2017 - Pan-STARRS 1, Haleakala.

Pohled do minulosti (9. února):
1997 - z LC-47 na Cape Canaveral byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 99 km (20. výročí)
1997 - zemřel Vladislav Nikolajevič Bogomolov (*14.9.1919), hlavní konstruktér raketových motorů (20. výročí)
1987 - ze základny Kapustin Jar byla vypuštěna meteorologická raketa typu M-100B; dostup 89 km (30. výročí)
1977 - v rámci národního meteorologického programu byla vypuštěna raketa Super Loki; dostup 100 km (40. výročí)
1977 - ze základny Chejsa odstartovala sondážní raketa MR-12 k výzkumu ionosféry; dostup 167 km (40. výročí)
1977 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna fotoprůzkumná družice Kosmos 892 (40. výročí)
1967 - ze základny Green River startovala balistická raketa Athena RTV; na startu raketa selhala (50. výročí)
1967 - ze základny Fort Churchill odstartovala sondážní raketa Javelin (NASA 8.41UE); dostup 752 km (50. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat