Středa - 7. 6. 2017


Náčelník generálního štábu letectva generál David L. Goldfein hovořil během slyšení před výborem amerického Senátu pro ozbrojené služby o současném stavu amerického letectva a obhajoval navrhované zvýšení rozpočtu. Generál uvedl, že USAF postupně ztrácí technologickou převahu ve vzduchu a v kosmu, neboť protivníci inovují a modernizují své letecké a kosmické prostředky rychleji. V oblasti kosmické činnosti letectvo vyvíjí koncept kontroly blízkého vesmíru a mění způsoby výcviku svých "kosmických" sil. Generál zdůraznil, že případný budoucí vojenský konflikt se rozšíří do kosmu a je nutné se na tuto možnost připravit.

V časopisu Nature Communications byla zveřejněna studie, v níž se uvádí, že síť gigantických kanálů na jižní polokouli Marsu byla vytvořena velkými vodními toky a že na planetě byly v minulosti velké zásoby vody. Na Marsu byly nalezeny stopy po takovém množství vody, které desetkrát převyšuje dřívější odhady a které se nacházelo v řekách, jezerech, oceánech a v ovzduší. Naprostá většina vody z Marsu se ztratila v průběhu posledních 3,7 miliardy let. Naproti tomu se část planetologů domnívá, že Mars byl v minulosti natolik chladný, že voda v kapalném stavu se vyskytovala jen dočasně v období silné vulkanické činnosti.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil firmu Informacionnyje sputnikovyje sistemy im. Rešetnjova (ISS) a seznámil se s plněním zakázek pro Ministerstvo obrany RF. Vedoucí představitelé ISS ministra seznámili s plněním výrobních plánů stavby družic vojenského charakteru a o výzkumných a vývojových pracích vedených ve prospěch ministerstva. ISS je hlavním dodavatelem spojových a navigačních družic a podílelo se již na více než 30 kosmických programech.

Specialisté FGUP CNIImaš ve spolupráci s Ruskými železnicemi provedou první pokusy s navigačním systémem ruské výroby pro sledování poloh vlaků. Měření budou probíhat na rychlovlaku Lastočka při jízdě po Moskevském centrálním okruhu. Cílem pokusů je získat data o přesnosti stanovení pozice vlaku a přehled o kvalitě navigačních signálů v železničním vozidle získávaných jak ze satelitů, tak z pozemních stanic.

V Číně je v plném proudu třetí výběr kandidátů do týmu kosmonautů, kteří budou pracovat hlavně na připravované orbitální stanici. Na rozdíl od prvních dvou výběrů, kdy adepti pocházeli výhradně z řad vojenského letectva, jsou tentokrát do výběru zařazeni uchazeči s inženýrským vzděláním a odborníci s vysokoškolským vzděláním. S tím souvisí i menší požadavky na fyzickou zdatnost, ale naopak bude kladen vyšší důraz na psychickou odolnost. Do týmu kosmonautů bude nově zařazeno 10 až 12 adeptů, z toho dvě ženy.

První čínský kosmonaut Yang Liwej řekl v Pekingu, že během pěti let činnosti čínské orbitální stanice se uskuteční nejméně čtyři pilotované kosmické lety, z nichž první dva odstartují v roce 2020. Kosmonauti, kteří již zahájili přípravu na konkrétní misi, budou na stanici pobývat tři až šest měsíců. Základní modul stanice bude vypuštěn v roce 2019 a následovat bude připojení dvou experimentálních modulů.

V blízkosti Země prolétá planetka 2017 LE, odhadovaná velikost je mezi 9 a 31 metrem, maximální přiblížení v 01:55 UT na vzdálenost 0,01332 AU (5,18 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 2. června 2017 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (7. června):
2007 18:00 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna družice Kosmos 2427
1977 12:34 - z ostrova Ascension byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 57 km
1977 01:14 - ze základny Kwajalein byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 78 km
1967 14:32 - ze základny Wallops Island odstartovala sondážní raketa Arcas; dostup 60 km
1967 13:20 - ze základny Eglin odstartovala sondážní raketa Nike Iroquois; dostup 154 km
1967 02:00 - ze základny Fort Churchill odstartovala sondážní raketa Arcas; dostup 70 km
1957 - uskutečnil se 18. pokusný let raketoplánu X-1B; pilot John McKay, max. výška 18,30 km
1957 - ze základny Kapustin Jar byla odpálena balistická raketa R-2A; dostup asi 100 km
1957 - ze základny Kapustin Jar byla odpálena balistická raketa R-2 (0406); dostup 170 km
1927 - narodil se Igor Michajlovič Šumilov, vedoucí inženýr oddělení projekce NPO Mašinostrojenija
1877 - narodil se Charles Glover Barkla (†23.10.1944), britský fyzik; Nobelova cena 1917 za fyziku

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat