Pátek - 7. 7. 2017


Americký viceprezident Michael Pence, který navštívil Kennedyho kosmické středisko na Floridě, řekl ve svém vystoupení před pracovníky střediska, že administrativa Donalda Trumpa je odhodlána zajistit vedoucí úlohu USA při pronikání do kosmu. Vláda se bude snažit,aby kosmické lety byly bezpečnější, levnější a spolehlivější a zaměří se přitom na pilotované mise, které vrátí Američany na Měsíc a později se vypraví i k Marsu. Pence dále řekl, že vesmír je pro Spojené státy životně důležitý pro zajištění národní bezpečnosti.

Evropská sonda BepiColombo prošla závěrečným testem ve startovní konfiguraci. Už začátkem letošního roku byla sonda testována ve středisku ESA v Nizozemsku a testy byly zaměřeny na rozkládání panelů slunečních baterií a jejich zajištění v pracovní poloze. V červnu proběhly testy v akustické komoře následované vibračními zkouškami. Sonda má být vypuštěna z Centre Spatial Guayanais v říjnu 2018 nosnou raketou Ariane 5.

Evropský kosmonaut Pedro Duque se účastnil podvodního výcviku NASA v rámci mise NEEMO-22 (NASA Extreme Environment Mission Operation). Duque strávil v habitatu Aquarius u pobřeží Floridy v hloubce asi 20 metrů 10 dní. Během mise se simuloval výzkum vesmíru a zkoušelo se nové vybavení a postupy. Součástí výcviku byla i záchrana zraněného kosmonauta při simulovaném výstupu na měsíční povrch.

Ruská firma KosmoKurs, která se angažuje v oblasti kosmického turismu, oznámila, že zvažuje vlastní výrobu raketové techniky, pokud se nedohodne na dodávkách se státní korporací Roskosmos. Podle ředitele firmy Pavla Puškina se nyní vedou rozhovory, jež mají zamezit nebezpečí, aby podniky korporace neupřednostňovaly zakázka pro stát a odsunoval zakázky KosmoKursu na pozdější dobu. Roskosmos ve stejné době prohlásil, že s firmou KosmoKurs v současné době nevede žádné rozhovory.

Roskosmos oznámil, že komise, která vyšetřovala mimořádnou událost ze 14. června, kdy po startu nosné rakety Sojuz-2.1a došlo k požáru v dopadové oblasti, při němž zahynuli dva spolupracovníci NPO mašinostrojenija Vjačeslav Tyca a Jurij Chatjušin. Komise ve své zprávě uvedla, že v den startu byla teplota vzduchu +35°C a vál silný vítr, který byl hlavní příčinou rychlého rozšíření požáru, který vznikl po dopadu prvního stupně nosné rakety. Komise doporučila zvýšit kontrolu dopadových oblastí po každém startu a zlepšení spolupráce ruských a kazašských týmů při likvidaci vzniklých požárů.

Komunikační družice Zhonxing-9A dosáhla dva týdny po startu plánovanou oběžnou dráhu. Družice byla vypuštěna 19. června a nosná raketa CZ-3B, u které selhal motor třetího stupně, ji vynesla na nesprávnou oběžnou dráhu. Družice poté uskutečnila 10 korekčních manévrů svým motorem a byla ukotvena na stacionární dráze nad 101,4° v.d. Oznámila to China Aerospace Science and Technology Corporation, která dále uvedla, že služební systémy a užitečné zatížení družice jsou funkční a připravují se jejich testy.

Pohled do minulosti (7. července):
2007 01:16 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Proton-M vypuštěna družice DirecTV-10
1987 - z LF04 na Vandenberg AFB byla odpálena balistická raketa Minuteman 2; dostup asi 1300 km
1977 23:18 - ze základny Kwajalein byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 78 km
1977 20:35 - ze základny Poker Flat byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 64 km
1977 07:25 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Vostok vypuštěna družice Kosmos 925
1977 00:00 - ze základny Eareckson byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 51 km
1967 14:53 - ze základny White Sands odstartovala sondážní raketa Nike Apache; dostup asi 100 km
1957 - ze základny Kapustin Jar byla odpálena balistická raketa R-2; dostup asi 170 km

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat