Úterý - 2. 1. 2018


Předpověď, kterou připravili specialisté 45th Weather Squadron, předpokládá, že během startovního okna ve čtvrtek mezi 20. a 22. hodinou budou s 90procentní pravděpodobností příznivé povětrnostní podmínky. V průběhu tohoto startovního okna má z Cape Canaveral vzlétnou nosná raketa Falcon 9 s vojenskou družicí Zuma. Čtvrtek bude na Floridě studený a bude poměrně hustá oblačnost.

US Air Force otevřelo nový koridor pro nosné rakety startující z Cape Canaveral a mířící na polární oběžné dráhy, což by mohlo přinést na floridský kosmodrom nové starty. Doposud se k letům na polární dráhy používala letecká základna Vandenberg na pobřeží centrální Kalifornie. Nový koridor směřuje z Cape Canaveral na jih a bude možné jej využívat za podmínky, že nosná raketa bude vybaveny systémem, který umožní autodestrukci při odchylce ze stanoveného kurzu. Doposud nikdo neprojevil zájem o starty z Floridy na polární dráhy, ale podle USAF se situace během několika let může změnit.

Indická kosmická agentura informovala, že družice pro dálkový průzkum Resourcesat-2A úspěšně završila první rok činnosti na oběžné dráze. Družice byla uvedena do provozu a její aparatura snímkuje zemský povrch třemi kamerami: LISS-4 s rozlišením 5,8 m, LISS-3 s rozlišením 23,5 m a AWiFS s rozlišením 56 m. Snímkování ve velkém rozlišení se soustřeďuje na teritorium Indie a jeho nejbližší okolí. Získaná data jsou využívána pro různé účely, jako např. odhad produkce zemědělských plodin, mapování lesních porostů, monitorování zemědělských a vodních ploch, geologii a pro plánování rozvoje venkova i měst.

Někdy koncem března 2018 vstoupí čínská orbitální stanice Tiangong-1 do hustých vrstev atmosféry a zanikne. Panují obavy, že některé velké kusy by mohly přežít průlet atmosférou a dopadnout až na zem. Stanice měla po uvedení na oběžnou dráhu hmotnost kolem 9000 kg a odhaduje se, že na zem by mohlo dopadnout až 3500 kg různých kusů. U takto velkých objektů po skončení aktivní životnosti je zpravidla zbytek paliva použit pro navedení do atmosféry k zániku v bezpečných oblastech nad oceány. Původně se tak mělo stát i s Tiangong-1, ale v roce 2016 Čínská kosmická agentura oznámila, že ztratila kontakt se stanicí a ta od té doby nekontrolovaně klesá.

V blízkosti Země prolétá planetka 2015 RT1, odhadovaná velikost je mezi 16 a 49 metry, maximální přiblížení v 17:15 UT na vzdálenost 0,05126 AU (19,93 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 6. září 2015 - Catalina Sky Survey.

Pohled do minulosti (2. ledna):
1968 - zemřel Cuno Hoffmeister, německý astronom (*2.2.1892); věnoval se proměnným hvězdám a meteorům
1948 - narodil se Stefano Santonico, italský inženýr; 1990-93 byl v kosmonautickém výcviku

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat