Pátek - 5. 1. 2018


Start nosné rakety Falcon 9 s vojenským užitečným zatížením Zuma byl opět odložen. Podle posledních informací se vzlet z SLC-40 na Cape Canaveral Air Force Station uskuteční 7. ledna mezi 20:00 a 22:00 hod. místního času (8.1. mezi 01:00 a 03:00 UT). Vypuštění družice, kterou pro americké ministerstvo obrany postavila firma Northrop Grumman, bylo původně naplánováno na 15. listopadu 2017 a poté odloženo na 16.11., 4.1. a 5.1.2018.

Agentura NASA ve čtvrtek (4.1.) oznámila, že v průběhu roku spustí experimenty pro výzkum ionosféry. V lednu bude na palubě komerční komunikační družice vyneseno zařízení GOLD (Global Observations of the Limb and Disk) a později během roku odstartuje na dráhu ve výšce kolem 560 km družice ICON (Ionospheric Connection Explorer). GOLD a ICON pak budou spolupracovat při výzkumu a vzájemně se budou doplňovat. Jedním z cílů experimentu je zjistit, jak se horní vrstvy atmosféry mění v závislosti na hurikánech a geomagnetických bouří a dále potvrdit teorii, že jev El Niño má vliv na ionosféru.

Američtí astronauti vítají ohlášení plánů na obnovení letů k Měsíci, ale neskrývají pesimismus ohledně časového rozvrhu, který předpokládá dosažení Měsíce během šesti let. Scott Tingle, člen 54 expedice na Mezinárodní kosmické stanici, k tomu řekl, že cesta k Měsíci je větší projekt, než si mnoho lidí myslí. Podle Tingleho je možný návrat na Měsíc jen při mezinárodní spolupráci - USA a Rusko se už loni v září dohodly, že budou spolupracovat při budování lunární kosmické stanice (Deep Space Gateway), která po roce 2024 nahradí Mezinárodní kosmickou stanici na nízké oběžné dráze kolem Země.

V časopise Geophysical Research Letters byla publikovaná studie věnovaná ozonové díře nad Antarktidou. Na rozdíl od dřívějších studií, které se zabývaly převážně jen velikostí ozonové díry a jejímu vývoji v čase, nová studie je první, jež se zabývá chemickým složením ozonové díry. Změny v chemickém složení potvrzují, že menší poškozování ozonové vrstvy je způsobeno poklesem množství chlorofluorovodíků (CFC). Podle měření družice NASA Aura je množství CFC o zhruba 20 procent méně než v počátku měření v roce 2005.

Firmy Boeing a SpaceX připravují na rok 2018 letové testy svých kosmických lodí pro dopravu astronautů na nízkou oběžnou dráhu a zaměří se na splnění požadavků NASA na certifikaci kosmických lodí v příštím roce. Kosmickou loď Starliner CST-100 firmy Boeing bude vynášet z SLC-41 na Cape Canaveral nosná raketa Atlas 5 (první bezpilotní let v srpnu 2018), kosmickou loď Crew Dragon z LC-39A nosná raketa Falcon 9 (první demonstrační let je předběžně naplánován na 2. čtvrtletí 2018). Po absolvování bezpilotních misí prověří NASA, zda systémy splňují požadavky na certifikaci a po schválení zabezpečí v období let 2019 až 2024 obě firmy šest letů k Mezinárodní kosmické stanici.

Ředitel Roskosmosu pro pilotované programy Sergej Krikaljov řekl, že Rusko nabídne své skafandry pro lunární stanici Deep Space Gateway. Podle Krikaljova bude výstupní modul vybaven univerzálními systémy, které umožní používání jak amerických, tak ruských skafandrů. Proto je nutné už nyní, v době přípravy projektu stanice, schválit standardy, podle nichž bude stanice na selenocentrické dráze budována. Krikaljov ani nevyloučil jiný přístup: vezme se to nejlepší z celého světa a postaví se mezinárodní univerzální skafandr.

Na základě výnosu prezidenta Ruské federace přestávají být data získaná z civilních družic pro dálkový průzkum předmětem státního tajemství. Prezidentský výnos, který mění výnos z listopadu 1995, byl zveřejněn 4. ledna na oficiálním portálu právních informací. Tajná zůstávají data, jež jsou důležitá z hlediska obrany země a ochrany ekonomických zájmů (podle předchozího výnosu byla tajná všechna data získaná prostředky dálkového průzkumu.

Hlavní konstruktér Státního raketového střediska Makejeva Vladimir Degtjar oznámil, že byly obnoveny práce na vývoji nosné rakety pojmenované Korona. Vývoj byl zahájen už před mnoha lety, ale v roce 2012 byl přerušen. Raketa Korona bude jednostupňová, vícenásobně použitelná a vzhledem ke svým charakteristikám bude využitelná i pro pilotované mise. Degtjar neuvedl žádný konkrétní (ani přibližný) termín pro její první lety.

Indická kosmická agentura ISRO vyvíjí malou nosnou raketu pro vynášení malých družic na nízkou oběžnou dráhu. Informoval o tom v indickém parlamentu ministr Jitendra Singh, který má v gesci otázky atomové energie a kosmonautiky. Nosná raketa SSLV (Small Satellite Launch Vehicle) bude mít startovní hmotnost asi 100 tun a cena za jeden start bude přibližně desetkrát nižší než za start nosné rakety PSLV. K prvnímu startu bude nová nosná raketa připravena v roce 2019.

Pohled do minulosti (5. ledna):
1998 22:00 - ze základny Rothera odstartovala sondážní raketa Viper 3A (TPS02); dostup asi 100 km
1978 18:00 - ze základny White Sands byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 66 km
1978 16:11 - ze základny Fort Churchill odstartovala sondážní raketa Loki Dart; dostup 51 km
1978 15:00 - z plavidla Šokalskij byla vypuštěna meteorologická raketa M-100; dostup 82 km
1978 05:01 - ze základny Wallops Island odstartovala sondážní raketa Nike Apache (NASA 14.533); dostup 197 km
1978 01:14 - ze základny Kwajalein byla vypuštěna meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 80 km
1968 - z kosmodromu Bajkonur byla odpálena balistická raketa R-16U (G 22603-19T); dostup asi 1210 km
1968 16:50 - ze základny Wallops Island odstartovala sondážní raketa Arcas (Exametnet W 67); dostup 53 km

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat