11.9.2011 (2. část)


V Moskvě se uskutečnilo fotografování účastníků 24. kongresu účastníků kosmických letů, který probíhal po celý minulý týden nejen v Moskvě, ale delegáti vyjížděli i do dalších míst Ruska. Na připojeném snímku je v popředí sovětský kosmonaut A. A. Leonov organizující fotografování. Leonov při této příležitosti mj. řekl, že účastníci kongresu vyzvali vlády světa, aby se zabývaly bezpečnostní ochranou před asteroidy - od asteroidů hrozí větší nebezpečí, než od moru. Čestným hostem kongresu byl nestor ruských konstruktérů Boris Čertok, spolupracovník legendárního S. P. Koroljova. Akademik Čertok, jenž v příštím roce oslaví sté narozeniny, ve svém vystoupení řekl, že "v současné době neprovádějí základní kosmický výzkum kosmonauti, ale vědci za pomoci automatů."
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny (NKAU) oznámila, že první start ukrajinské rakety Ciklon-4 ze základny Alkantara se uskuteční v roce 2013. Předseda NKAU Jurij Aleksejev k tomu dodal, že původně se první start ukrajinské rakety z brazilského kosmodromu očekával v roce 2012. Předpokládala to dohoda mezi Ukrajinou a Brazílií podepsaná 21. října 2003. Startovní komplex pro nosnou raketu Ciklon-4 se na kosmodromu začal stavět v roce 2010.
***
Roskosmos zveřejnil plán prací na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice na 12. září. Ruští kosmonauti Borisenko, Samokuťjajev a Volkov budou dokumentovat stav ventilu vyrovnávajícího tlak mezi blokem Zarja a stykovacím uzlem, provedou inventarizaci informačního a telekomunikačního systému, uloží do návratového modulu lodi Sojuz TMA-21 některé vybavení a provedou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Dále se budou věnovat vědeckým experimentům Biorisk (vliv kosmického prostředí na mikroorganismy), Rastěnija-2 (sledování růstu rostlin), Sonokard (sledování fyziologických funkcí během spánku), Matrjoška-R (sledování radioaktivního záření uvnitř stanice), BTN-Nejtron (výzkum neutronů), pokusům s biologickými objekty, dálkovému průzkumu Země a pokusům s aparaturou pro příjem a vysílání pomocí laseru (experiment SLS).
***

V souvislosti s 10. výročím teroristických útoků v USA vydal NASA informaci, že hliníkový kryt s americkou vlajkou vyrobený z hliníku nalezeného na místě zřícených budov World Trade Center se nachází na Marsu. Ochranný kryt je na roveru Spirit a jeho instalace je poctou členům vědeckého týmu společnosti Honeybee, který se podílel na vývoji některých zařízení marsovského vozítka.
***

NASA zveřejnil snímek kráteru na Merkuru, který ukazuje, že některé meteority narazily do planety takovou silou, že došlo k roztavení horniny. Obrázek vnitřku kráteru Hokusai zřetelně ukazuje, že vyvržený materiál dopadal do roztavené hmoty (to dokazuje poměrně hladký povrch) a tavenina poté zchladla.

Žádné komentáře:

Okomentovat