15.9.2011

Firma Excalibur Almaz USA představí 23. září svůj opakovatelně použitelný dopravní systém (RRV) pro dopravu nákladu a astronautů ke kosmické stanici. Při dnu otevřených dveří v objektu v Clear Lake poskytne účastníkům podrobnější informace o své kosmické lodi. Firma hodlá využít osvědčené komponenty z programů USA, ESA i Ruska, čímž sníží náklady a čas potřebný pro vývoj stroje.
***
NASA a jeho partneři se předběžně dohodli na upraveném plánu pilotovaných misí na Mezinárodní kosmickou stanici. Nový plán odráží časové posuny vzniklé v souvislosti s havárií dopravní lodi 24. srpna. Plán mj. potvrzuje, že ISS bude mít trojčlennou posádku po dobu 61 dní, než dorazí transportní loď Sojuz se zbytkem posádky Expedice 29.
***
V časopisu Science byl zveřejněn objev první planety obíhající kolem dvou hvězd, kterou objevil astrofyzik Avi Shporer, člen týmu NASA. Planeta se nachází ve vzdálenosti asi 220 světelných let a byla pojmenována Kepler-16. Původně byl hvězdný systém detekován jako zákrytová dvojhvězda. ale pozdější analýzy ukázaly na přítomnost planety na dráze procházející kolem obou hvězd.
***
Bylo oznámeno, že pakistánská telekomunikační družice 1R úspěšně dosáhla pracovnípozici na geostacionární dráze nad 37,8° východní délky. Družice startovala 12. srpna 2011 pomocí čínské nosné rakety. Družice je určena k využití v oblasti telekomunikačních služeb, televizního vysílání dalších multimediálních služeb. Současně bylo řízení družice předáno pákistánskému zákazníkovi.
***
Představitel Kosmických vojsk Ruské federace Alexej Zolotuchin oznámil, že nosná raketa Proton-M s vojenskou družicí řady Kosmos odstartuje z Bajkonuru 21. září. Vypuštění družice bylo odloženo po neúspěšném vynesení telekomunikační družice Ekspress AM-4.
***
Ředitel Rosatomu Sergej Kirilenko řekl, že v polovině roku 2012 splní Rusku dohodnutou dodávku radioizotopových zdrojů energie pro kosmické aparáty Číně. Dodávka těchto zařízení byla schválena v roce 2010 na schůzce nejvyšších představitelů obou zemí.
***
Na letiště Jubilejnyj kosmodromu Bajkonu přistál nákladní letoun s telekomunikační družicí ViaSat-1. Po celních formalitách byla družice převezena do montážní budovy MIK-92-A50, kde bude v bezprašné dílně připravována ke startu. Na oběžnou dráhu družici vynese nosná raketa Proton.
***
Tiskové oddělení NPO Lavočkina vydalo zprávu k probíhajícím testům kosmického teleskopu Spektr-R. V průběhu minulého týdne byla provedena prověrka palubní aparatury v režimu digitální telemetrie, slunečních baterií; všechny systému pracují normálně. Po analýze výsledků bude rozhodnutoo dalším postupu zkoušek.
***
Roskosmos oznámil, že na kosmodromu Bajkonur pokračuje příprava nákladní lodi Progress M-13M, která má startovat 30. října. Nosná raketa Sojuz bude vypuštěna z PU-5 rampy číslo 1.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bylo dokončeno předání velení stanice a americký astronaut Michael Fossum je převzal od ruského kosmonauta Andreje Borisenka. Během dne posádka Sojuzu TMA-21 odpočívala před návratem na zem. Po jejich odletu bude posádka ISS trojčlenná: M. Fossum (USA), Sergej Volkov (Rusko) a Satori Furukawa (Japonsko).
***
V OAO Informacionnyje sputnikovyje systěmy probíhá výroba navigační družice nové generace Glonass-K. Družice Glonass-K postupně nahradí stávající Glonass-M a umožní zmodernizovat celý navigační systém.
***
Na Altaji bylo opět přerušeno hledání trosek Progressu M-12M, a to proporuchu vrtulníku. V pátrání se bude pokračovat v pátek; oznámil to vedoucí skupiny Dmitrij Gurov.
***
Ruské ministerstvo obrany je připraveno nakoupit přes 100 taktických raketových systémů Iskander-M (SS-26 Stone). Systém je vybaven kednostupňovými raketamis maximálním doletem 400 km. Raketa se po odpálení pohybuje v poměrně malé výšce nad terénem a cíl zasahuje v relativně vysoké rychlosti letu.
***
Evropská ESA na svých internetových stránkách uvedla, že v letošním roce je rozsah arktického mořského ledu srovnatelný s rekordním minimem z roku 2007. Podle vědců z University of Bremen množství mořského ledu na začátku září kleslo i pod tento rekord. ESA dále uvádí, že v posledních pěti letech jsme zaznamenali nejnižší rozsah mořského ledu od počátku satelitních měření v roce 1970.

Žádné komentáře:

Okomentovat