16.9.2011

NASA představil ve Washingtonu dva projekty, které jsou součástí úsilí agentury o sledování revolučních technologií pro budoucí kosmické mise. Game Changing Technology Development program představil Michael Gazarik, technický ředitel ústředí agentury, který řekl, že tyto dva projekty jsou začátkem budoucích technologických pokroků.
***
Zkušební let americké komerční kosmické lodi Dragon k Mezinárodní kosmické stanici byl odložen na začátekroku 2012. K odkladu donutila společnost SpaceX nedávná havárie ruské nákladní lodě Progress a následné změny v grafikonu prací astronautů na stanici.
***
Testy raketového motoru japonské sondy Akusaki, provedené 7. a 14. září ukázaly, že motor vyvíjí osminový tah proti předpokladům a nebude tak schopen převést sondu na oběžnou dráhu kolem Venuše. Při druhém průletu kolem Venuše v listopadu 2015 se tak sonda v nejlepším případě může dostat na vysokou oběžnou dráhu s dobou oběhu asi 90 dní.
***
V Houstonu (Texas) se konalo sympozium věnované 50. výročí zahájení výstavby nového střediska kosmického výzkumu - Manned Space Center, dnes známé jako Johnson Space Center. Stavba se začala budovat na pozemcích Rice University a středisko se později stalo centrem americké pilotované kosmonautiky a veřejností je spojováno zejména s pilotovanými lety na Měsíc.
***
Americký ministr školství A. Duncan, administrátor NASA Ch. Bolden a vrcholní představitelé průmyslových podniků a občanských sdružení byli v Hirshhorn Museum přítomni zahájení soutěže, jejímž cílem je ocenit nejlepší vzdělávací projekty roku 2011. A v projevech se objevily myšlenky, že vzdělávání musí být celoživotní záležitost a nelze spoléhat na tradiční výukové modely využívané na středních a vysokých školách, které nemohou rozšiřovat znalosti do všech potřebných oblastí. Soutěž se tak má zaměřit na nové způsoby výuky (zejména pomocí výpočetní techniky) všech generací a má přispět k vyhledávání nových talentů pro technické sektory.
***
Ve zprávě o úspěšném přistání kosmické lodi Sojuz TMA-21 NASA uvedl, že datum startu trojice astronautů z posádky 29 Mezinárodní kosmické stanice je předmětem jednání. Dan Burnbank, Anatolij Ivanišin a Anton Škaplerov, kteří doplní trojici M. Fossuma, S. Volkova a S. Furukawu, zatím nemají daný přesný termín startu, přestože ruská strana nyní hovoří o datu 14. listopadu.
***
Na čínském kosmodromu Xichang pokračuje příprava startu stacionární telekomunikační družice ChinaSat 1A, která má být vypuštěna 19. září. Nosnou raketou bude rakety typu CZ-3B, která naposledy úspěšně vynesla v srpnu pákistánskou družici Paksat-1R.
***
Generální ředitel CNIImaš Gennadij Rajkunov nevyloučil, že program vědeckých výzkumů na Mezinárodní kosmické stanici bude kvůli havárii Prpgressu M-12M omezen. Na nákladní lodi byly totiž i některé aparatury potřebné k provedení plánovaných experimentů. Podle Rajkunova se v současnosti vyhodnocují dopady havárie na vědecký program. Rovněž ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin řekl, že program vědeckých aktivit na ISS bude muset být korigován.
***
Roskosmos oznámil, že hledání trosek nákladní lodi Progress bude probíhat do 21. září. Není vyloučeno, že Roskosmos dá příkaz k pokračování pátrání i po tomto datu. Oznámilo to tiskové oddělení vlády Republiky Altaj.
***
Tým NASA v současnosti zkouší v pozemských podmínkách radar, který má v budoucnu mapovat vodní ložiska na Marsu. Výzkum probíhá na pouštích, jež pokrývají asi 20 procent zemské souše, a jeho cílem je pochopit současné a minulé hydrologické podmínky. Mezinárodní tým vedený Essamem Heggym z NASA Jet Propulsion Laboratory zkoušel nízkofrekvenční radar v severním Kuvajtu a při výzkumu spolupracoval s Kuvajtskám institutem pro vědecký výzkum (KISR). Letecká radarová sondáž dokáže sledovat podzemní vodu v hloubkách od 66 do 213 metrů (20 až 65 stop).
***
Roskosmos potvrdil, že třetí stupeň nosné rakety Sojuz, která bude vypuštěna z kosmodromu v Kourou, bude vyměněn. Přes tuto výměnu jsou zatím starty prvních dvou Sojuzů z Kourou stále v plánu na 20. října a 19. prosince.
***
Ve 3:59:39 UT přistál návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-21 asi 149 km od Džezkatganu v Kazachstánu. Podle prvních lékařských vyšetření jsou kosmonauti v dobrém stavu. Kosmonauti Borisenko, Samokuťjajev a Garan strávili v kosmu 164 dní 5 hodin a 41 minut.
***
Roskosmos oznámil, že příští expedice na Mezinárodní kosmickou stanici odstartuje až 14. listopadu (místo původně určeného 12. listopadu). Také start další expedice bude posunut o jeden den, z 20. na 21. prosinec. Současná posádka na ISS se vrátí na zemi 22. listopadu.
***
V CSKB-Progress v Samaře skončila všeruská konference "aktuální otázky raketové a kosmické techniky". Během trvání konference bylo předneseno 145 fererátů, které se týkaly projektování a výroby kosmické techniky a nosných raket a dále byl přednášky věnovány stavbě kosmických přístrojů, kosmickým výzkumům a přípravě nových projektů. Konference věnoval pozornost i dálkovému průzkumu Země a přípravě specialistů pro aerokosmický sektor.
***
V 00:38 UT se transportní loď Sojuz TMA-21 s kosmonauty A. Samokuťjajevem, A. Borisenkem a R. Garnem oddělila od modulu Poisk Mezinárodní kosmické stanice a zahájila návratové manévry. Po oddělení lodi od ISS došlo ke změně názvu posádky na ISS z Expedice 28 na Expedice 29. Astronauti M. Fossum, S. Volkov a S. Furukawa, kteří zůstávají na stanici, budou nyní pracovat po dva měsíce, než se k nim připojí další tři členové Expedice 29.

Žádné komentáře:

Okomentovat