17.9.2011

Americká astronautická společnost vítá nedávné oznámení NASA o plánovaných krocích na cestě vpřed při rozvoji těžkotonážní kosmických nosných systémů (SLS). Výkonný ředitel AAS Jim Kirkpatrick řekl:."Toto důležité oznámení NASA - spolu s nadšenou  podporou tohoto nového systému od skupiny senátorů a poslanců Kongresu - zajistí pokračování našeho pokroku při dobývání kosmického prostoru.".   
***
Ruští kosmonauti  Alexandr Samokuťjajev a Andrej Borisenko, kteří se po půlročním pobytu na ISS vrátili na zem, přiletěli do Hvězdného městečka. Kosmonauty na letišti Čkalovskij přivítali jejich rodinní příslušníci, představitelé Roskosmosu a pracovníci Centra přípravy kosmonautů. Po slavnostním hlášení velitele Sojuzu TMA-21 Samokuťjajeva odjeli kosmonauti zvláštním autobusem do střediska, kde proběhne poletová rehabilitace. Americký astronaut Ronald Garan, který přistál se svými ruskými kolegy odletěl přímo z Kazachstánu do USA.

***
Jet Propulsion Laboratoty zveřejnil zprávu o činnosti sondy Cassini od 7. do 13. září. Sonda po celou dobu plnila úkoly sekvence S70, která potrvá až do 15. listopadu a během této doby se uskuteční tři přiblížení k Saturnovu měsíci Enceladus a jedno k Titanu. V plánu jsou rovněž korekce dráhy (Orbit Trim Maneuvers)  číslo 289 až 299. Podle telemetrických dat je sonda ve vynikajícím stavu a s výjimkou jednoho přístroje jsou nyní vědecké přístroje vypnuty; všechny subsystémy pracují normálně.

***

Americká Coalition for Space Exploration vyhlásila soutěž o nejlepší odpověď na otázku „Co bude dál?“, v níž mají Američané vyjádřit své názory na budoucnost výzkumu vesmíru. Vítěz soutěže, který vytvoří nejlepší videoklip, získá iPad2. Pět nejlepších videí vzejde z hlasování veřejnosti na internetových stránkách společnosti a vítěze vybere porota specialistů. Společnost avizuje, že přivítá názory na výzkum vesmíru i na blogu „What’s Next?“.

***
V ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice Sergej Volkov bude obsluhovat amatérskou radiostanici, běžný úklid stanice a zajistí technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek. Z vědeckých experimentů pokračují pokusy Matrjoška-R(měření záření uvnitř stanice), Rastěnije-2 (sledování růstu vyšších rostlin) a několik biologických a technických experimentů. Na ISS nyní pracuje pouze tříčlenná posádka – polovina Expedice 29 – M. Fossum, S. Volkov a S. Furukawa.

Žádné komentáře:

Okomentovat