18.9.2011

V Rusku bylo oznámeno předběžné složení posádek kosmických lodí Sojuz, které budou startovat v roce 2014; první tvoří Alexandr Skvorcov, Oleg Arťemjev a Steven Swanson, druhá je v sestavě Fjodor Jurčichin, Reid Wiseman a Alexander Gerst (ESA, Německo).
***
V 16:33 UT byla z čínského kosmodromu Xichang (XSLC) pomocí nosné rakety CZ-3B vypuštěna vojenská telekomunikační družice ChinaSat 1A (ZX-1A). Fružice po navedení na geostacionární dráhu nahradí ve službě družici Fenghuo 1 (Chinasat 22A), která pracuje na dráze od roku 2006.
***
National Air and Space Museum bez velkého předchozího upozornění umožnilo zájemcům prohlídku špionážní družice KH-9 "Hexagon" a bylo možné i bez omezení fotografovat. Družice byla donedávna utajovaná a nebylo o ní znímo příliš mnoho detailů. Vystavený exemplář je asi 30 roků starý a připomíná padesáté výročí National Reconnaissance Office (až do roku 1992 byl tajný i název organizace).
***
NASA zveřejnil fotografii Sojuzu TMA-21 odlétajícího od ISS; snímek pořídila posádka Expedice 29, která zůstala na stanici.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice je dnes den aktivního odpočinku, kosmonaut Sergej Volkov pouze provede technickou kontrolu systému zabezpečení životních podmínek. Kromě toho průběžně pokračují vědecké experimenty zahájené v předchozích dnech.
***
NASA vydal zprávu, že družice UARS vstoupí do atmosféry 23. září a očekává se, že některé úlomky neshoří v atmosféře a dopadnou na zem. Před týdnem byl očekáván pád družice na rozhraní září a října. Změnu doby vstupu do hustých vrstev atmosféry má na svědomí vyšší aktivita Slunce, jejímž důsledkem je "zvětšení" zemské atmosféry. Trosky družice mohou dopadnout na zemský povrch v pásmu mezi 57° severní a 57° jižní zeměpisné šířky a ohrožená oblast může mít délku 800 km.
***
Na kosmodromu Bajkonur byla na startovní pozici 81 ustavena nosná raketa Proton-M, která vynese vojenskou družici řady Kosmos. Raketa byla vyvezena z montážní budouvy na rampu po zasedání státní komise, která schválila start rakety. Předpokládané datum startu je 21. září.
***
Japonská kosmická agentura JAXA opět odložila vypuštění zpravodajské družice Kogaku-4,která měla startovat podle původních plánů 17. září. Tentokrát odklad způsobil tajfun, jež se přibližuje k základně Tanegašima. Nový termín zatím nebyl stanovena a JAXA ho určí až podle vývoje meteorologické situace.

Žádné komentáře:

Okomentovat