27.9.2011

Z kosmodromu Kodiak na Aljašce odstartovala v 15:49 UT nosná raketa Minotaur-4, která na geocentrickou dráhu vynesla americkou vojenskou spojovou družici TacSat-4. Podle prvních informací se družice po oddělení od rakety pohybuje ve výšce 340 až 11843 km.
***
NASA oznámil souřadnice místa, kde vstoupila družice UARS do atmosféry: 14,1° jižní šířky, 189,8°východní délky. V prohlášení NASA se zdůrazňuje, že fragmenty družice dopadly do Tichého oceánu, daleko od obydlených míst.
***
Na letišti kosmodromu Bajkonur přistál letoun An-124-100, který z Chruničevova kosmického střediska přivezl  urychlovací stupeň Briz-M určený pro vynesení navigačních družic systému Glonass. Tři družice typu Glonass-M mají být vypuštěny v průběhu listopadu.
***
V MIKu na plošině 42 kosmodromu Bajkonur probíhají závěrečné přípravy rakety Zenit-2SB a družice Intelsat 18, která má být vypuštěna v říjnu. K základnímu stupni nosné rakety byl připojen urychlovací blok DM-SLB s družicí a aerodynamickým krytem.
***
Na kosmodromu Bajkonur probíhaly práce druhého startovního dne při přípravě vzletu nosné rakety Proton-M s telekomunikační družicí QuetzSat-1. Samostatně probíhají prověrky startovního stupně a urychlovacího bloku Briz-M.
***
Na čínském kosmodromu byla provedena poslední prověrka prvního modulu orbitální stanice Tiangong-1 a současně byla zkontrolována nosná raketa CZ-2E/G. Podle předpovědi meteorologů bude na kosmodromu ve dnech 27. a 28. září silný vítr a tak nejpravděpodobnější datum startu je 29. nebo 30. září.
***
Prezident čínské Akademie věd Baj Čun-li oznámi, že v nejbližší době vypustí Čína pět vědeckých družic zaměřených na výzkum temné hmoty, zkoušky nových metod spojení a další cíle. Prezident AV doplnil, že studium temné energie je v plánu akademie na příštích deset let, a že jedna družice bude výhradně zaměřena na studium kosmického prostoru s cílem získat data pro potvrzení existence temné energie.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude pokračovat kontrola probíhajících vědeckých experimentů, běžná kontrola chodu stanice a v ruském segmentu bude Sergej Volkov čistit panely interiéru modulu Zarja a provede jeho fotodokumentaci. Dále bude provedena technická údržba systému zajištění životních podmínek.
***
Server Spaceref.com zveřejnil článek, který staví otázku, zda je NASA připraven na reakce k dalším nebezpečným pádům satelitů jako v případě družice UARS. Přestože má agentura zkušenosti z minulých let - zánik Skylabu nebo raketoplánu Columbia, nesestavila dosud žádný tým, který by mohl na podobné situace rychle reagovat. V minulých dnech jen vydala prohlášení, že nebezpečí zásahu osob padajícími troskami je malé, ale přesto je nenulové. A dalším objektem, jehož části mohou dosáhnout zemského povrchu bude v příštích měsících družice Rosat, kterou pro Německo NASA vypustil v roce 1990.

Žádné komentáře:

Okomentovat