28.9.2011


Správní rada americké Planetary Geology Division byla požádána, aby řešila rozpočet NASA pro finanční rok 2012, jež předpokládá přesunutí finančních prostředků z kapitola planetárního výzkumu na financování James Webb Space Telescope. Vědci z Planetary Geology Division se domnívají, že Webbův teleskop by měl být financován jen z prostředků přidělených pro astrofyziku. Naopak American Astronomical Society má Webbův teleskop jako nejvyšší prioritu a považují teleskop za vrcholnou událost amerického výzkumu vesmíru.
***
NASA Ames Research Center v Moffett Field v Kalifornii uspořádá 3. října předvádění osmi letadel poháněných ekologicky - elektricky, biopalivy nebo jejich kombinací. Předvádění navazuje na 2011 CAFE Green Flight Challenge, sponzorovaný společností Google, který probíhá od 25. září do 1. října v kalifornské Santa Rosa.
***
Ve středisku ESA pro pozorování Země v italském Frascati se konaly 27. září dva vědecké semináře věnované evropským satelitům ERS (European Remote Sensing). První družice ERS odstartovala v roce 1991, druhá pak o čtyři roky později. Během dvaceti let nepřetržitého pozorování přispěly družice kromě jiného k vývoji nových technologií pro pozorování ovzduší, povrchu a ledové přikrývky.
***
Republikánský člen Kongresu Frank Wolf napsal Jacobu J. Lewovi (šéf rozpočtového výboru amerického Kongresu) dopis, ve kterém žádá přehodnocení financování NASA a zejména James Webb Space Telescope (JWST). O projektu JWST píše, že se jedná o unikátní zařízení a jeho vědecký potenciál musí být zachován, a že projekt není jen prioritou pro astrofyziky, ale i pro celý NASA.
***
Letiště Salt Lake       Credit:  NASRDA
Odborníci z Nigerian space agency (NASRDA) a výrobního závodu Surrey Satellite Technology Ltd. pokračují v testování aparatury družice NigeriaSat-2, která je určená ke snímkování zemského povrchu s vysokým rozlišením. Družice, snímkuje s rozlišením 2,5 metru, je nyní ve fázi kalibraze zařízení a podle prvních zpráv je kvalita získaných snímků výborné kvality.

***
V MIKu plošiny 254 kosmodromu Bajkonur probíhá v souladu se schváleným plánem příprava nákladní lodě Progress M-13M. Nákladní loď připravují odborníci z RKK Eněrgija. Progress M-13M by měl k Mezinárodní kosmické stanici startivat 30. října.
***
V prostorách MIKu 92A50 na Bajkonuru byly zahájeny práce na přípravě telekomunikační družice ViaSat-1 a specialisté z Chruničevova kosmického střediska začali kontrolu nosné rakety Proton-M a urychlovacího bloku Briz-M. Družice by mělo odstartovat ve druhé polovině měsíce října.
***
Na kosmodromu Bajkonur, na plošině 200 byly zabezpečovány práce třetího dne nosné rakety Proton-M a družicí QuetzSAt-1. Práce se zaměřily na aerodynamický kryt, byly doplněny palubní baterie do družice a byla provedena kontrola celé nosné rakety při imitovaném čerpání pohonných hmot. Práce na rampě potrvají do pozdních nočních hodin, neboť dnem startu bylo určeno 29. září.
***
Start nového prototypu ruské mezikontinentální balistické rakety z mobilního zařízení na kosmodromu Pleseck skončil neúspěchem. K poruše došlo krátce po startu a raketa dopadla do teritoria kosmodromu; při pádu trosek asi 8 km od místa startu nedošlo ke zranění žádných osob. K uvedenému pokusu došlo 27. září v 11:28 moskevského času.
***
Japonská kosmická agentura JAXA oznámila zahájení výběrového řízení na projekt Multi-GNSS Joint Experiment 2011. Hlavním cílem je demonstrovat kvantitativní účinky Multi-GNSS a zpracovat návrhy na nové aplikace GNSS. Uzávěrka příjmu přihlášek je 14. října 2011 a navrhované experimenty budou diskutovány na 3. regionálním semináři o GNSS.
***
Roskosmos uvedl, že ruská aparatura Konus, umístěná na americké družici Wind, zaregistrovala 18. září silný záblesk gamma záření. Tento několik desítek vteřin trvající záblesk zaregistrovala řada kosmických objektů, mezi nimi i sondy Messenger (u Merkuru) a Mars-Odyssey (u Marsu). Vyhodnocování získanách dat pokračuje. Záblesk ze zdroje GRB 110918A nezaregistrovaly speciální gamateleskopy Swift a Fermi, které se tou dobou nacházely na opačné straně Země.
***
Astrofyzikové z Dánska a Austrálie navrhli novou metodu určování vdáleností ve vesmíru, a to s pomocí aktivních jader galaxií. Doposud se k určování vzdáleností využívaly cefeidy a supernovy typu Ia. Pokud se prokáže správnost nové metody, dostanou astronomové do rukou prostředek, který jim umožní určovat vzdálenosti i u nejvzdálenějších objektů.
***
NASA oznámil, že po 33 letech služby v kosmické agentuře odchází do penze Edward J. Weiler, vedoucí programu NASA pro vědu a výzkum (tuto funkci zastával od roku 2008); Weiler skončí v NASA k 30. září. Administrátor NASA Charles Bolden k jeho odchodu řekl, že Weilerova práce se stane součástí historie agentury. Weiler zahájil svoji kariéru v NASA v roce 1979 jako vedoucí vědecký pracovník projektu Hubbleova kosmického teleskopu a v letech 2004 až 2008 byl ředitelem NASA Goddard Space Flight Center.
***
NASA ohlásil na 29. září ve 14 hod. tiskovou konferenci, na které budou manažeři a vědci zapojení do projektu Messenger hovořit o prvních výsledcích výzkumu planety Merkur. Za NASA se akce zúčastní pracovník ústředí agentury Ed Graykzeck, programový manažér projektu Messenger.
***
NASA zveřejnil snímek Merkuru pořízený přes Narrow Angle Camera (NAC), který zachycuje kráter s terasovitými stěnami a jasným centrálním vrcholem. Snímek byl pořízen 31. srpna 2011 s vysokým rozlišením - 100 m/pixel (s takovýmto rozlišením je pořizován jeden snímek týdně). Zachycený bezejmenný kráter má průměr asi 36 km.
***
Na ruském segemntu Mezinárodní kosmické stanice měl na středu kosmonaut Sergej Volkov naplánovánu kontrolu a údržbu laptopů RS1, RS2 a RS3, výměnu baterií ve vědecké aparatuře pro experiment Uragan a technickou obsluhu systémů pro zabezpečení životních podmínek. Pokračují vědecké experimenty Matrjoška-R, Biotěrek, Laktolen, Žeňšeň-2, Bakteriofag, Rastěnije-2, Biorisk, Molnija-Gamma, Vsplesk a SVČ-radiometrija. Řízení celé stanice zajišťují přístroje amerického segmentu stanice.
***
Tatarstán se stal spoluorganizátorem Petrohradského mezinárodního inovačního fóra, které zahrnuje projekty z oblasti nanotechnologií, strojírenství, chemie, těžebního průmyslu a IT technologií. Prioritami Tatarstánu jsou aplikace družicové navigace a elektronický přenos dokumentů.
***
Na serveru ruského Minkomsvjazi (http://minsvyaz.ru/ru/news/index.php?id_4=42840) byl zveřejněn příkaz číslo 215 z 30. srpna 2011 o způsobech realizace komerčního modelu virtuálních sítí využívající družicový navigační systém Glonass. V dokumentu se mj. vyčleňuje jeden kód (DEF=941) pro mobilní spojení v rámci systému ERA-GLONASS a tři kódy (DEF=958, 959 a 990) pro operátory využívající model MVNO.

Žádné komentáře:

Okomentovat