29.9.2011


Z kosmodromu Bajkonur byla ve 22:31:59,960  moskevského času (18:31:59,960 UTC) vypuštěna nosná raketa Proton-M, která na dráhu přechodovou ke stacionární vynesla urychlovací blok Briz-M s telekomunikační družicí QuetzSat-1. Start proběhl podle plánu; k oddělění družice od urychlovacího bloku dojde 30.9. v 7:45 moskevského času.
***
V 21 hodin 16 minut 0 sekund místního času (13:16 UTC) byla z čínského kosmického střediska Jiuquan na severozápadě Číny úspěšně vypuštěna kosmická loď Tiangong-1. Tiangong-1 se spojí s další kosmickou lodí Shenzhou-8. Tiangong-1 patří k úplně novým čínským kosmickým lodím s lidskou posádkou. Je dlouhá 10,4 metru, maximální průměr je 3,35 metru a váží 8,5 tuny. Plánovaná životnost jsou dva roky. Jde o čínskou kosmickou loď s nejdelší životností na nízké oběžné dráze a prototyp čínské kosmické laboratoře.
***
Z Moskvy na kosmodrom Bajkonur byla dopravena motorová jednotka sondy Fobos-Grunt. Jednotka bude sloužit pro navedení na přeletovou meziplanetární dráhu k Marsu.
***
Osm ruských kosmonautů, vedených prezidentem Federace kosmonautiky Ruska Vladimirem Kovaljonkem, navštívilo dnes Ufskou leteckou státní univerzitu. Do Ufy kosmonauti přijeli v souvislosti s mezinárodní uměleckou soutěží "Můj kosmický svět", kterou vyhlásila Společnost rusko-německého přátelství.
***
Agentura Interfax uvedla, že Rusko vypustí do konce roku ještě 16 nosných raket; 5 v říjnu, 5 v listopadu a 6 v prosinci. 11 z těchto raket budou vypuštěny z Bajkonuru, tři z Plesecku a dvě z Kourou. První z těchto šestnácti startů je v plánu 2. října.
***
Ruské centrum řízení letů oznámilo, že Mezinárodní kosmická stanice bude muset zřejmě uskutečnit úhybný manévr před fragmentem stupněnosné rakety Ciklon-3, která v roce 1991 vynesla družici Interkosmos-25 a českou družici Magion 3. Úlomek je asi 10 cm velký a jeho dráha by měla probíhat blíže než 5 km od stanice. O provedení úhybného manévru se rozhodne po upřesnění drah obou objektů. Případná korekce dráhy by se uskutečnila ve 20:45 moskevského času (16:45 UT).
***
Čínské sdělovací prostředky informovaly 28.9., že první čínskou kosmonautkou se stane Van Japin, vojenská pilotka transportních letounů. Van Japin by měla startovat do kosmu za dva roky v posádce Shenzhou-10.
***
Čínská agentura Sinhua oznámila, že start modulu Tiangong-1 se z kosmodromu v severozápadní Číně uskuteční v odpoledních hodinách místního času. Agentura ve zprávě uvedla, že startem se zahajuje realizace programu spojování kosmických objektů, což je nezbytné pro stavbu větší orbitální laboratoře.
***

Dnes po 21 hod místního času má být z čínského kosmodromu vypuštěna nosná raketa CZ-2F, která na oběžnou dráhu kolem Země vynese první modul čínské orbitální laboratoře Tiangong-1. Před jejím vypuštěním řekl náměstek šéfa čínského pilotovaného programu Niu Hongguang, že Tiangong-1 je "nová kosmická loď s lidskou posádkou a plánuje se její dlouhodobé použití". Niu Hongguang dále řekl, že jako první se k modulu, který je 10,4 m dlouhý a váží 8,5 tuny, připojí pilotovaná kosmická loď Shengzhou 8. Čínští kosmonauti v Shengzhou 8 by měli startovat ještě v letošním roce a k modulu se později připojí také pilotované Shengzhou 9 a 10. Niu ještě zdůraznil, že Tiangong-1 bude základem čínské orbitální stanice.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici je pro dnešek posádce (Fossum, Volkov, Furukawa) naplánováno kromě kontroly a obsluhy probíhajících vědeckých experimentů ukládání nepotřebného materiálu a odpadu do nákladní lodi Progress M-10M a prověrky jednotlivých systémů stanice. Ruský kosmonaut Sergej Volkov navíc musí zajistit připojení zařízení Regul-Paket k druhému systému řízení a spojení Regul-OS. Řízení celé stanice je zabezpečováno z amerického segmentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat