30.9.2011

NASA oznámil úpravu smlouvy se společností United Launch Services z Littletonu (Colorado); tato úprava umožní, aby United Launch Services dodala pět raket Delta II.
***
Vědci z NASA Ames Research Center vyvinuli technologii, která dokáže v ovzduší detekovat nebezpečné chemické látky. Aparaturu předvedl Jing Li, fyzik z Ames Research Center, při cvičení záchranných složek v Los Angeles, které proběhlo 28. září. Přístroj byl použit ke zjištění oxidu uhelnatého.
***
Dosavadní data získaná sondou Messenger ukazují, že Merkur má jiné složení povrchových vrstev, než se dříve předpokládalo. To vyvolává otázku revize teorií o jeho formování. Výzkumu Merkura je věnována série článků v časopise Science.
***
Ve dnech 3. a 4. října se bude konat v Moskvě mezinárodní konference, která posoudí další perspektivy spolupráce zemí Společenství nezávislých států (SNS). Konference bude jednat pod heslem "Kosmické výzkumy v zemích SNS: integrace, potenciál rozvoje a právní aspekty". Tisk o tom informoval Andrej Molčanov, předseda výboru pro otázky SNS v Senátu Ruské federace.
***
V osm hodin místního času byla v Orlandu zahájena konference věnovaná rozvoji udržitelného rozvoje soukromých investic do kosmonautiky. Základem pro budoucí investice musí být podpora kosmických projektů ze strany studentů, akademické obce, průmyslu výzkumných pracovišť i "obyčejných" lidí.
***
NASA oznámil, že vybral 11 návrhů vědeckých misí pro další vyhodnocení a případnou realizaci. Z 22 navržených výzkumných návrhů bylo vybráno pět (každý z nich obdrží milión USD na podrobnější rozpracování), pět bylo vybráno z 20 přihlášených v rámci projektu Mission of Opportunity (každý obdrží na další práce 250.000 USD) a jeden projekt byl vybrán z oblasti rozvoje nových technologií. Nejúspěšnější projekty mají naději na realizaci v roce 2016.
***
Ve čtvrtek (29.9.) se v Huntsville konala jednodenní akce, na níž představitelé NASA a průmyslových podniků hovořili o budoucích těžkých raketách systému SLS. The Industry Day pořádalo středisko NASA Marshall Space Flight Center v Huntsville.
***
Podle informací NASA vyplývá z pozorování infračervené observatoře WISE, že existuje méně asteroidů střední velikosti (s průměrem 330 až 3300 metrů) nacházejících se blízko Země, než se dříve odhadovalo. WISE pozrovala v infračerveném spektru od ledna 2010 do února 2011 a zaregistrovala kolem 100.000 planetek, z toho asi 585 v blízkosti Země.
***
V Lavočkinově NPO pokračuje zkušební program kosmického radioteleskopu Spektr-R, který byl vypuštěn 18. července. V současné době se vyhodnocují data získaná 26. září při přesném měření oběžné dráhy.
***
V indické Kalkatě byla v Ruském středisku vědy a kultury představena kniha básní Larisy Mukerdži venovaná 50. výročí prvního letu člověka do vesmíru. Úvodní báseň nese název "Jurij Gagarin". Mukerdži žije v Kalkatě od roku 1965 a píše rusky, ukrajinsky, bengálsky a anglicky.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má naplánovánu preventivní kontrolu ventitace ruského modulu Zvezda a revizi snímačů, které kontrolují složení plynů atmosféry stanice. Kromě toho budou obsluhovat vědecké experimenty a provádět pravidelnou kontrolu jednotlivých systémů ISS. Stabilizaci a orientaci v prostoru zajišťuje americký segment stanice.
***
Tiskové oddělení CUP (středisko řízení letů) oznámilo, že se 29. září v 16:45 UTC uskutečnila neplánovaná korekce dráhy letu Mezinárodní kosmické stanice. Motory modulu Zvezda pracovaly 167 vteřin a změnily rychlost ISS o 2,7 m/s; dráha letu se zvýšila o 4,7 km. Manévr byl vynucen možným blízkým průletem fragmentu horního stupně rakety Ciklon-3, která startovala v roce 1991.
***
Představitel ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že ve čtvrtek (29.9.) odpálila ponorka K-114 Tula, plující v Barentsově moři, mezikontinentální balistickou raketu Lajněr. Podle vyhlášení raketa pracovala normálně a její hlavice dopadla na stanovený cíl na polygonu Kura na Kamčatce.
***
Na kosmodromu Pleseck byla na startovní pozici 43 ustavena do vertikální polohy nosná raketa Sojuz-2.1b, která vynese navigační družici Glonass-M. Vyvezení a ustavení rakety schválila včera na svém zasedání na kosmodromu Státní komise. Nosná raketa má odstartovat v sobotu 1. října.
***
První náměstek prezidenta Běloruské akademie věd Pjotr Viťjaz včera v Minsku řekl novinářům, že běloruská družice v letošním roce neodstartuje. Problém je technického charakteru; Viťjaz řekl, že "pokud testujeme systémy sputniku jednotlivě, všechno funguje, pokud zkoušíme družici jako celek, projevují se jisté nedostatky."
***
Čínští představitelé v prohlášení ke startu lodi Tiangong-1 uvedli, že čínská kosmická stanice, která by měla být vybudována kolem roku 2020, bude přístupná vědcům i z jiných zemí. Číňané prohlašují, že stanice bude otevřena všem vědeckým programům.
***
Ve 3:45 UTC se telekomunikační družice QuetzSat 1 oddělila na stacionární dráze od urychlovacího bloku. Poté bylo řízení družice předáno zákazníkovi a satelit se pomocí vlastního motoru přesune do pracovní pozice na geostacionární dráze.
***
Několik kosmických observatoří, včetně XMM-Newton a Integral, se podílelo na stodenním pozorování černé díry v centru galaxie Markarian 509, která je od nás vzdálena asi 500 miliónů světelných let. Pozorování koordinoval Netherlands Institute for Space Research a zúčastnilo se ho 26 astronomů z 21 institucí čtyř kontinentů. Největší díl pozorování uskutečnil XMM-Newton, protože má široké rozpětí spektra zachycovaného záření; od viditelného až po rentgenovo záření.
***
Ve středisku ESA ve Frascati se konalo zasedání k projektu monitoringu tzv. městských tepelných ostrovů. Do projektu bylo zařazeno deset evropských měst (Athény, Bari, Brusel, Budapešť, Lisabon, Londýn, Madrid, Paříž, Sevilla a Soluň), v nichž se pomocí satelitních, leteckých i pozemních senzorů měřila teplota. Analyzovala se rovněž kumulace tepla a tepelné záření městských ploch. Výsledkem projektu má být soubor opatření pro zlepšení městského prostředí v období vlny veder a vytvoření předpovědních modelů pro riziko veder ve velkých městech.

Žádné komentáře:

Okomentovat