1.10.2011

Vypuštění ruské navigační družice Glonass-M z kosmodromu Pleseck bylo odloženo o jeden den. Příčinou odkladu je silný vítr panující ve vyšších vrstvách atmosféry, který převyšuje stanovené limity. Nově by měla raketa Sojuz 2-1b startovat v noci z neděle na pondělí.
***
V Samaře byly zahájeny testy nové modifikace nosné rakety Sojuz - Sojuz 2-1V. Nová dvoustupňová nosná raketa má vynášet na nízkou oběžnou dráhu družice o hmotnosti do 3000 kg. K prvnímu startu by měla být raketa Sojuz 2-1V připravena již počátkem příštího roku.
***
Čínská státní televize CCTV doprovodila vysílání simulace startu kosmické lodí Tiangong-1, která startovala 29.9., orchestrální verzí americké písně "America the Beautiful". Čchen Čan-šeng z propagandistického oddělení CCTV nedokázal odpovědět, proč byla zvolena právě americká vlastenecká píseň. List The Guardian tipuje, že píseň mohl vybrat snaživý idealista, který chtěl urovnat vztahy Číny s USA.
***
Evropská ESA uvedla ve svém výzkumném středisku ESTEC v nizozemském Noordwijku do provozu centrifugu, na které může být zkoumán dlouhodobý vliv přetížení na různé objekty. Průměr centrifugy je 8 metrů a může zde být použito až čtyř ramen s celkovou hmotností experimentů 80 kg. Na centrifuze lze vytvořit přetížení až 20 g a experimenty mohou probíhat nepřetržitě půl roku (po půl roce musí být zastavena pro technickou údržbu).
***
Japonská kosmická agentura JAXA zveřejnila výsleky zkušebních testů motoru OME sondy Akatsuki (proběhly 7. a 14. září). Výsledkem zkoušej je, že pomocí tohot motoru nemůže být sonda navedena na oběžnou dráhu kolem Venuše, s níž se setká v listopadu. Proto je studovánamožnost navedení sondy na dráhu kolem planety Venuše v roce 2015 za použití motorů RCS (reactoion control system), když by při letošním listopadovém setkání s palnetou byla dráha vhodně upravena. Příčinou nedostatčného tahu motoru OME je zřejmě jeho mechanické poškození.
***
Nová analýza dat získaných spektrometrem SPICAM ze sondy ESA Mars Express ukázala, že v atmosféře Marsu je víc vodních par, než byly dřívější odhady. Bylo to způsobené tím, že doposud se měření prováděla téměř výhradně kolmo k povrchu a sledovalo se vertikální rozloýení plynů. Nynější data z přístroje SPICAM (Spectroscopy for Investigation of Characteristics of the Atmosphere of Mars) umožnila určit skutečný objem vodních par v atmosféže. A získané výsledky jsou velmi odlišné od dřívějších modelů.
***
Na sobotu je pro posádku Mezinárodní kosmické stanice naplánován pravidelný každotýdenní úklid stanice a technická kontrola systémů zabezpečení životních podmínek. Kromě toho pokračuje běžná obsluha probíhajících vědeckých experimentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat