2.10.2011

Družice Kosmos 2474 (typ Glonass-M) se ve 23:47 UTC úspěšně oddělila od horního stupně nosné rakety a přešla na samostatnou oběžnou dráhu. Družice se pohybuje po plánované dráze a její řízení převzalo Hlavní středisko sledování a řízení kosmických prostředků G. S. Titova.
***
Kristin Brost Grantham[ová] z tiskového oddělení společnosti Space X oznámila, že příští start rakety Falcon 9 se neuskuteční před 19. prosincem letošního roku. Datum bylo stanoveno po dohodě s NASA a USAF a s přihlédnutím k plánovanému startu ruské kosmické lodi Sojuz.
***
Ve 20:15 UTC byla ze startovní pozice 4 rampy číslo 43 na kosmodromu Pleseck vypuštěna nosná raketa Sojuz-2.1b, která na geocentrickou dráhu vynesla družici Kosmos 2474 typu Glonass-M. Vypuštění družice zajišťovaly bojové oddíly Kosmických vojsk Ruské federace.
***
V časopisu Nature byla zveřejněna studie NASA, která se zabývá nebývalým poklesem množství ozónu vloni v zimě a letos na jaře. Úbytek, způsobený neobvykle dlouhým obdobím extrémně nízkých teplot ve stratosféře, se přibližuje nejnižším hodnotám, jež byly zjištěny v řadě měření probíhajících od roku 1980. Ze závěru článku vyplývá, že chlór ničí ozónovou vrstvu na delší dobu než se dříve předpokládalo a při změně klimatu mohou nastávat díry v ozónové vrstvě častěji.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu oznámilo, že delegace ruské kosmické agentury se zúčastní 62. kongresu Mezinárodní astronautické federace (IAF). Kongres bude probíhat od 3. do 7. října v Jihoafrické republice a zúčastní se ho na 3000 delegátů z celého světa.
***
Vpředvečer kongresu IAF se sešli představitelé kosmických agentur zemí zúčastněných na projektu Mezinárodní kosmické stanice a debatovali o ISS po roce 2020 a o možnostech pilotované kosmonautiky po ukončení činnosti stanice. Představitelé USA, Kanady, Ruska, Japonska a Evropské kosmické agentury se dohodli na vytvoření expertní komise, která se bude tomuto tématu podrobně věnovat. Její první zasedání se uskuteční v roce 2012.
***
Телестудия Роскосмоса uvedla reportáž ze speciálního tréninkového sálu v Centru přípravy kosmonautů, kde se trénují výstupy do kosmického prostoru. Takový pozemní "východ do kosmu" musí absolvovat každá posádka, která se připravuje ke kosmickému letu; tímto výcvikem prošli i "kosmičtí turisté".
***
Na sympoziu v Orlandu, věnovanému mezihvězdným výpravám, debatovali v pátek (30.9.) odborníci o stavbě mezihvězdné lodi a konstatovali, že postavit takovou loď bude velice obtížné, ale mnohem těžší bude udržet při životě její posádku. Cesta na nejbližší hvězdu bude totiž trvat stovky, ne-li tisíce let, a vědci si nejsou jisti, zda se lidé budou moci bezpečně reprodukovat; nebezpečím je jednak radiace, jednak mikrogravitace. Athena Andreadis z University of Massachusetts Medical School řekla, že velké meziplametární lodě budou muset být bezpečně udržitelné a zatím pro jejich stavbu neznáme příslušné technologie.
***
V USA byl zveřejněn další snímek Merkuru pořízený sondou Messenger. Fotografie zachycuje řadu malých kráterů, která vznikla dopadem hmoty vyvržené při dopadu velkého tělesa. Snímek byl pořízen kamerou Narrow Angle Camera dne 20. srpna s rozlišením 220 m/pixel; zachycená oblast na jižní polokouli je čtverec o úhlopříčce asi 320 km.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici probíhají dříve zahájené vědecké experimenty a posádka provádí běžnou denní údržbu jednotlivých systémů stanice. Řízení celé stanice zabezpečují systémy amerického segmentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat