3.10.2011

Ředitel ruského Institutu kosmických výzkumů Lev Zeljonyj navrhl, aby členové Společenství nezávislých států přijali společnou politiku kosmických výzkumů. Mohlo by to přispět k základnímu výzkumu a velkovému rozvoji výzkumu vesmíru.
***
Írán odložil vypuštění rakety Kavashhar-6, v jejíž hlavici má být pouzdro s opicí. Preziden Íránské kosmické agentury Hamid Faseli k tomu řekl, že nyní nelze udat přesný termín nového pokusu. Pokus měl být začátkem realizace úkolu íránské agentury, který stanoví v nejbližších desíti letech vyslat do kosmu vlastními silami svého astronauta.
***
NASA udělil Awards Historic Green Aviation Prize za letouny s minimální spotřebou paliva. První místo a cenu 1,35 miliónu USD získal tým Pipistrel-USA.com ze State College v Pensylvánii, druhé místo dotované 120.000 USD obsadila skupina eGenius z Ramony v Kalifornii. Vítězný stroj uletěl 200 mil (320 km) s ekvivalentní spotřebou méně než 1 galon na cestujícího; oba vítězné stroje byly poháněny elektřinou.
***
NASA oznámil, že začátkem listopadu proběhne nábor nových adeptů na astronauty, kteří se budou připravovat na mise k Mezinárodní kosmické stanici. Noví astronauti se také budou podílet na misích v nových amerických dopravních lodích.
***
V první den 62. kongresu Mezinárodní astronautické federace vystoupil ředitel ruské Federální kosmické agentury (Roskosmos) Vladimir Popovkin. Ve svém referátu hovořil o činnosti agentury v oblasti kosmonautiky a o plánech do budoucnosti. Popovkin zdůraznil, že v současné době nelze kosmické projekty realizovat bez mezinárodní spolupráce.
***
Server Universe Today napsal, že Evropská kosmická agentura (ESA) zatím nemá nosnou raketu, která by k Marsu dopravila její aparát ExoMars. ESA a NASA dnes rokovali, jak dále pokračovat s tímto projektem, neboť NASA (díky omezenému financování) nemůže v roce 2018 poskytnout původně plánovanou raketu Atlas 5. ESA doufá, že se podaří získat pro stejný termín ruskou raketu typu Proton. Projekt marsovského vozítka ExoMars má rozpočet 1,36 miliardy USD.
***
Na mezinárodním kongresu planetologů oznámil Paul Schenk z amerického Institutu pro výzkum Měsíce a planet, že na Saturnově měsíci Enceladus se nachází sníh. Tamní sníh se ale podstatně liší od pozemského, sestává z částic o velikosti 1 až 2 mikrony.
***
Roskosmos oznámil, že na zkušebním stavu V2A IS-106 byl 28. září úspěšně testován raketový motor S5.86.1000-0 číslo 2, který spaluje kapalný kyslík a zkapalněný zemní plyn. Raketový motor s tahem 73,5 kN byl spuštěn několikrát. Při prvním spuštění pracoval 162 vteřin, při druhém pracoval rekordních 2007 vteřin (přes 33 minut) a celkem při čtyřech spuštění pracoval 3389 vteřin (asi 57 minut). Zpráva konstatuje, že byly dosaženy plánované cíle.
***
V průběhu měsíce září probíhal experiment, který měl ukázat kvalitu satelitní navigace v severních zeměpisných šířkách. Navigační signály ruského navigačního systému Glonass byly sledovány na trasách severní mořské cesty. Podle prvních vyhodnocení byla kvalita navigačních signálů dobrá.
***
Na letiště Jubilejnyj kosmodromu Bajkonur byla dopravena z Krasnojarsku ruská navigační družice typu Glonass-M. Družice bude vypuštěna společně s dalšími dvěma satelity stejného typu, které byly na Bajkonur dodány už dříve.
***
Na kosmodromu Bajkonur byla na startovní rampu vyvezena nosná raketa Zenit-2SB s telekomunikační družicí Intelsat 18. Raketa Zenit je opatřena urychlovacím blokem DM-SLB. Družice Intelsat-18 má být vypuštěna 4. října.
***
V Sankt Petěrburgu se 2. října konalo vzpomínkové zasedání věnované památce vynikajícího ruského konstruktéra Alexandra Leonoviče Kemurdžiana, od jehož narození uplyne 4. října 90 let. Kemurdžian se podílel na konstrukci Lunochodů a další kosmické techniky a přednášel na vysokých školách. Akce se zúčastnili jeho bývalí kolegové, kosmonauti a jeho rodinní příslušníci.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici probíhají dříve zahájené vědecké experimenty a posádka provádí běžnou denní údržbu jednotlivých systémů stanice. Sergej Volkov vymění filtry v čističi vzduchu a bude řídit ukládání nepotřebného materiálu a odpadu do nákladní lodi Progress M-10M.

Žádné komentáře:

Okomentovat