4.10.2011

V montážní hale plošiny 92A-50 na kosmodromu Bajkonur byly zahájeny předstartovní práce na družici typu Glonass-M, která byla v minulých dnech dopravena na kosmodrom. Ruská družice bude společně s dalšími dvěma satelity stejného typu vynesena na geocentrickou dráhu v listopadu raketou Proton.
***
Ve Stockholmu byly vyhlášeni laureáti Nobelovy ceny za fyziku za rok 2011. Stali se jimi Saul Perlmutter z univerzity v Berkeley, Adam G. Riess z baltimorské univerzity a Brian P. Schmidt z Australské národní univerzity. Cena byla udělena za objev zrychlujícího se rozšiřování vesmíru.
***
Na kongresu Mezinárodní astronautické federace proběhlo dvoustranné jednání delegací Evropské kosmické agentury (ESA) a Roskosmosu. Představitelé ESA navrhli ruské straně účast na projektu ExoMars (panuje zájem vypustit sondu pomocí ruské nosné rakety Proton) a dále se jednalo o pokračování v dosavadní spolupráci obou kosmických agentur.
***
V ОАО «Информационные спутниковые системы» M. F. Rešetňjova proběhlo třístranné jednání, kterého se kromě domácích představitelů zúčastnili pracovníci AO Republikového střediska kosmických spojů z Kazachstánu a společnosti Thales Alenia Space (Itálie). Na jednání se posuzoval stav příprav ke stavbě telekomunikační družice KazSat 3 pro Kazachstán.
***
NASA vydal informaci o činnosti roveru Opportunity na Marsu za soly 2723 až 2730 (24.9. - 28.9.). Vozítko se nacházelo na okraji kráteru Endeavour a pokračovalo ve studiu skály nazvané Salisbury 1. Rover za dobu pobytu na Marsu urazil 33,58 km.
***
NASA otevřel aplikaci ISS LIVE!, která zlepší informovanost veřejnosti o dění v NASA a bude průběžně zveřejňovat získaná data. Data z Mezinárodní kosmické stanice budou k dispozici v (téměř) reálném čase a zájemci budou moci průběžně sledovat dění na ISS a v řídicích střediscích v Houstonu a v Moskvě.
***
Alexej Zolotuchin, mluvčí ministerstva obrany Ruské federace řekl včera novinářům, že Mezinárodní kosmická stanice musela v posledních deseti letech v 900 případech uhýbat před kosmickým smetím. Zolotuchin dále informoval o činnosti činnosti ruských Kosmických sil. Mj. řekl, že Hlavní středisko G. S. Titova uskutečnilo více než 2,5 miliónu seancí při řízení kosmických objektů a sledovalo 230 startů ruských a více než 200 cizích raket.
***
V časopisu Astrobiology byla zveřejněna studie, která dokazuje, že některé pozemské mikroorganismy jsou schopné žít v podmínkách, které panují na Jupiterově měsíci Europa. Skupina vědců z univerzity v Buenos Aires studovala mikroorganismy Natrialba magadii, Haloferax volcanii a Deinococcus radiodurans (ten je schopen přežívat za vysokých dávek radiace); mokroorganismů Deinococcus radiodurans přežilo tříhodinový "pobyt" na Europě více než jedno procento.
***
Na konferenci planetologů oznámil tým NASA, že sonda Dawn objevila na planetce Vesta jednu z nejvyšších hor ve Sluneční soustavě; tato hora je téměř tak vysoká jako Mount Olympus na Marsu (výška 21 km). K dalším neočekávaným objevům patří železné jádro tělesa a různá tvář polokoulí Vesty. "Sonda také zjistila lávové proudy," řekl vědecký ředitel mise Chris Russell.
***
Roskosmos vydal u příležitosti výročí vypuštění první umělé družice Země Sputnik 1 (4.10.1957) tiskovou zprávu, ve které zdůrazňuje, že Sputnik zahájil kosmickou éru lidstva. A dále se zmiňuje o tom, že ruská kosmonautika má přijatý program kosmických výzkumů do roku 2015, který také realizuje.
***
Na mezinárodní kosmické stanici kosmonauti pokračují v realizaci dříve zahájených vědeckých experimentů a provádějí běžnou technickou obsluhu stanice. Ruský kosmonaut Volkov bude instalovat aparaturu k zahájení experimentu "Kulonovskij krystal".

Žádné komentáře:

Okomentovat