5.10.2011

NASA vybral devět experimentů, které se budou realizovat v podmínkách mikrogravitace během suborbitálních letů komerčních raket. NASA hodlá využít testovací lety k ověření platformy, která se bude opakovaně používat pro balistické lety do výšky kolem 65.000 stop (asi 20 km). Projekt bude rovněž podporovat balistické lety, které na krátkou dobu vytvářejí mikrogravitaci a beztíží.
***
NASA, Google a společnost Lenovo hodlají v nejbližší době spustit projekt, jehož cílem je získat studenty pro spolupráci na experimentech pro Mezinárodní kosmickou stanici. Studenti vytvoří videa, prezentovaná přes YouTube, s návrhy na nové pokusy a vítězné nápady budou skutečně provedeny na ISS. Cílem projektu je nejen získat nové budoucí spolupracovníky, ale také se má ukázat, že na ISS je místo i pro pokusy navržené z oblastí mimo velké vědecké instituce. Poslanec amerického Kongresu Frank Wolf v této souvislosti upozornil, že firma Lenovo je z většiny vlastněna čínskou vládou (50,4% akcií) a nepovažuje za šťastné spolupracovat se sponzorem zjevně napojeným na Čínu.
***
Evropská kosmická agentura potvrdila dvě nové vědecké mise: Solar Orbiter - výzkum slunečního větru a Euclid - hledání temné energie. První sonda, která se má přiblížit ke Slunci blíže než kterákoliv jiná sonda, by měla být vypuštěna v roce 2017, druhá sonda poletí v roce 2019; obě sondy budou prvními ze strategického plánu ESA Cosmic Vision 2015 - 2025. Projekty do tohoto plánu byly připravovány od roku 2007.
***
Ministr spojů Ruské federace Igor Ščegolev řekl na setkání s novináři, že pokud bude podepsána ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku objednávka, bude náhradní telekomunikační družice za ztracený Ekspress AM-4 hotova do 27 měsíců. Běžná výrobní lhůta na podobnou družici je tři až čtyři roky.
***
Velitel Ruských kosmických vojsk generál Oleg Ostapenko oznámil, že první start z komplexu Angara na kosmodromu Pleseck se uskuteční ve druhé polovině roku 2013. Ostapenko řekl, že výstavba komplexu pokračuje podle plánu a nebyla nikdy přerušena.
***
Ve francouzském Nantes hovořil M. A'Hearn z University of Maryland o výsledcích sondy Deep Impact u komety 103P/Hartley 2. Deep Impact prokázal, že jádro komety se skládá z různých částí - na temné polovině probíhají intenzivní výrony plynů, na chladnější světlé polovině jsou krystaly ledu odrážející sluneční světlo. Vědci předpokládají, kometa vznikla spojením dvou jader a prostor mezi nimi byl vyplněn pracham a ledem.
***
Roskosmos vypsal soutěž na výrobu univerzální platformy pro novou ruskou meteorologickou družici Meteor M-2. Cena kontraktu je stanovena na 597,9 miliónu rublů a stavba musí být dokončena do roku 2013. Obálky s návrhy se buodu otevírat 10. listopadu a výsledky budou vyhlášeny 15. listopadu 2011.
***
Oleg Fjodorov z Ukrajinské akademie věd oznámil, že ukrajinští vědci připravili devět experimentů pro ruský segment Mezinárodní kosmické stanice. Dva z nich se začnou realizovat už v roce 2012 - Obstanovka (studium elektrického náboje ISS) a Biopolimer (testování materiálů odolávající v kosmických podmínkách korozi); aparatury pro oba experimenty jsou již na stanici. Ostatí projekty budou probíhat v dalších letech v rámci rusko-ukrajinského programu vědeckých a technologických experimentů.
***
Administrátor NASA Charles Bolden řekl na 62. mezinárodním astronautickém kongresu, že během několika měsíců budou zásoby na Mezinárodní kosmickou stanici dopravovat lodi soukromých firem. V pozdějších letech se soukromé firmy budou podílet i na dopravě astronautů ke stanici. Podle Boldena je komerční doprava k ISS zřejmě rozhodující okolností při využívání ISS americkou stranou.
***
V Institutu kosmických výzkumů probíhá konference věnovaná spolupráci zemí Společenství nezávislých států v kosmonautice. Vědci na této konferenci referovali o společném projektu Ruska, Ukrajiny a Maďarska při studiu vysokých vrstev atmosféry. Experimenty budou zajištěny mikrodružicí Čibis-M, která bude vypuštěna k samostatnému letu v průběhu října z paluby nákladní lodi Progress.
***
Ukrajinský kosmonaut by mohl po roce 2013 letět v rámci ruské kvóty na Mezinárodní kosmickou stanici, podmínkou je ovšem platba 150 miliónů USD. Cena zahrnuje výcvik ve střediscích v Rusku, USA a ESA, půlroční pobyt na stanici a let jedné nákladní lodi Progress se zásobami. Řekl to po jednání v Moskvě předseda Národní kosmické agentury Ukrajiny Jurij Aleksejev. Rok 2013 je orientační, neboť do tohoto roku už je hotový rozpis posádek a vlastní výcvik trvá dva roky.
***
Prezident kazachstánského Střediska kosmických výzkumů a technologií Žumabek Žantajev řekl, že Kazachstán nepotřebuje vlastní Den kosmonautiky. Reagoval tak na návrh zřídit v zemi 2. října vlastní den kazachstánské kosmonautiky. Žantajev svůj postoj řekl novinářům na vědecké konferenci "Nezávislý Kazachstán: 20 let rozvoje kosmických výzkumů".
***
V ruské Samaře byla u příležitosti 54. výročí letu prvního Sputniku odhalena busta zakladatele sovětské kosmonautiky Sergeje P. Koroljova. Busta, kterou městu věnovalo ministerstvo sportu, turistiky a mládeže, je umístěna v hlavní budově Samarské státní letecko-kosmické univerzity.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici posádka pokračuje v zabezpečení experimentů zahájených v předchozích dnech. Na ruském segmentu bude kosmonaut Volkov provádět práce na systému získávajícím vodu ze vzdušné vlhkosti a vymění filtry v klimatizačním systému. Celá posádka bude rovněž zabezpečovat technickou údržbu stanice.
***
Ve Vídni byl zahájen kosmický týden - akce OSN, která má připomenout výročí startu první umělé družice Země - Sputnik 1.

Žádné komentáře:

Okomentovat