24.10.2011

Poslední aktualizace 24.10. v 20:50 UTC.
----------
V ruském Centru přípravy kosmonautů proběhla tisková konference s hlavní a záložní posádkou pro loď Sojuz TMA-22. Kosmonauti odpovídali na dotazy novinářů o připravovaném letu na Mezinárodní kosmickou stanici a o vědeckých experimentech, které budou na stanici probíhat.
***
NASA oznámil, že deleguje několik svých astronautů do soukromých firem, aby přispěli k integraci vývojových aktivit pro budoucí pilotované lety do vesmíru. Do této činnosti byli zařazeni: Tim Kopra u firmy Blue Orion, Mike Foreman - Boeing, Tony Antonelli - SpaceX, Lee Archambault - Sierra Nevada, Stan Love - United Launch Alliance a Scott Tingle - ATK. NASA to považuje za klíčový prvek podpory budoucích kosmických systémů.
***
Americká společnost GeoEye umožní, aby programy Google Earth (TM) nebo Google Maps (TM) využívaly archív satelitních snímků Země. Snímky z archívu GeoEye budou nabízeny prostřednictvím služby Google Earth Builder.
***
Na kosmodrom Pleseck byla přepravena navigační družice systému Glonass, kde proběhne předstartovní příprava a testování. Družice typu Glonass-M bude vypuštěna raketou Sojuz 4. listopadu 2011.
***
Na letišti Jubilejnyj kosmodromu Bajkonur přistálo nákladní letadlo, které neslo kontejner s telekomunikační družici AsiaSat-7. Družice bude k letu připravována v hale komplexu 92A-50. Družice bude po navedení na geostacionární dráhu zajišťovat komunikační služby pro uživatele z jihovýchodní Asie a tichooceánského prostoru.
***
Mezirezortní komise, která zasedala v Centru přípravy kosmonautů (CPK), po vyhodnocení výsledků přípravy a lékařských vyšetření schválila hlavní a záložní posádku pro let lodi Sojuz TMA-22. Zasedání komise se zúčastnili zástupci Roskosmosu, CPK, RKK Eněrgija, ruské lékařsko-biologické agentury, Chruničevova kosmického střediska, Institutu lékařských a biologických problémů, NASA, ESA a JAXA. Hlavní posádku tvoří Anton Škaplerov, Anatolij Ivanišin a Daniel Burbanck, záložní Gennadij Padalka, Sergej Revin a Joseph Acaba.
***
V CSKB Progress v Samaře pokračují zkoušky nosné rakety Sojuz-2-1v, v jejímž prvním stupni bude využíván raketový motor NK-33A. Dvoustupňová raketa lehké třídy bude využívána ke startům z kosmodromu Pleseck a na nízkou oběžnou dráhu dopraví náklad o hmotnosti do 2800 kg; na heliosynchronní dráhu bude schopná v kombinaci s urychlovacím blokem Volna dopravit družici o hmotnosti 1400 kg.
***
Na semináři Využívání kosmických prostředků k ekonomickému a sociálnímu rozvoji, který se konal v Hanoji (Vietnam), byl prezentován projekt Mezinárodního aerokosmického systému pro monitorováni přírodních a průmyslových katastrof. S projektem seznámil Milind Pimprikar, šéf kanadské společnosti CaneusInt, v referátu "Katastrofy a mimořádné události". Cílem projektu je předvídání, kontrola a likvidace následků katastrof všeho druhu a tím omezení lidských ztrát a snížení ekonomických škod.
***
Na pátek 28. října je naplánováno vypuštění družice Explorer 1 [Prime] postavené studenty Montana State University. První pokus o vypuštění družice o hmotnosti 1 kg (2,2 libry) skončil na jaře neúspěchem - havarovala raketa Taurus-XL. Družice typu CubeSat bude startovat společně s dalšími pěti CubeSaty s hlavním nákladem - družicí NPP.
***
Odhaduje se, že na geostacionární dráze jsou družice v hodnotě přes 300 miliard USD a mnohé z nich už jsou neaktivní. Americký DARPA připravuje projekt, který by rozvíjel technologie umožňující zpracovat nefunkční družice a znovu využít některé komponenty - zejména se jedná o velké antény. Pokud by se ušetřily náklady na antény, jež by byly využity z dřívějších družic, výrazně by se tím snížila cena telekomunikačních družic družic. Díky nutnosti vynášet lehčí objekty, klesly by současně i nároky na nosnou raketu.
***
Roskosmos oznámil, že pracovníci Institutu kosmických výzkumů Ruské akademie věd objevili v atmosféře Marsu vodní páry. Objev byl učiněn díky aparatuře SPICAM, jež je instalována na sondě Mars Express. Multifunkční optický spektrometr SPICAM je společné dílo odborníků z Ruska, Belgie a USA a celkem nese šest samostatných přístrojů (z toho tři ruské).
***
Na kosmodromu Bajkonur probíhají vzpomínková setkání na oběti dvou tragických havárií - 24. října 1960 a 24. října 1963. Dopoledne se účastníci sešli u mohyly obětem z roku 1960, kdy přímo na rampě zahynulo 74 lidí a další 3 zemřeli v nemocnici, a položili květy. Poté odjeli na rampu 41, kde k havárii došlo a zde proběhl další ceremoniál. Po společném obědě účastníci navštívili místní muzeum a domek, ve kterém pobýval S. P. Koroljov a kde před svým startem spali první sovětští kosmonauti. Agentury připomínají, že od roku 1963 se 24. října neuskutečnil z Bajkonuru žádný start rakety a veškeré aktivity jsou omezeny na minimum.
***
V Hunstville zahajuje jednání třídenní konference "Wernher von Braun Memorial Symposium", věnovaná osobě německého raketového konstruktéra a nejdůležitější osoby amerického měsíčního programu.
***
David Black z Walden School of Liberal Arts v Provo (Utah) zahajuje ve 12:00 EDT vebový seminář, který je součástí měsíční akce Explore Mars. Black je jedním z vítězů studentské soutěže "2010-2011 Mars Education Challenge"; výsledka soutěže byly vyhlášeny v březnu 2011.
***
Bylo oznámeno, že  nosná raketa Delta 2 byla uznána letuschopnou a v pátek 28. října vynese z rampy SLC-2W základny Vandenberg AFB družici programu NPP (NPOESS Preparatory Project; NPOESS = National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System). Startovní okno bude otevřeno od 09:48 GMT.
***
Moskevský list Izvestija napsal, že Roskosmos bude od roku 2012 pojišťovat starty do kosmu v rámci Federálního kosmického programu (FKP); výjimku ovšem tvoří starty k Mezinárodní kosmické stanici a program Glonass. Na tyto dva progeamy nebude dostatek financí, neboť agentura požádala vládu o 1,97 miliardy rublů (limitem byly dvě miliardy). Podle nejmenovaného zdroje z Roskosmosu byly starty k ISS a družic Glonass vyškrtnuty právě z důvodů omezených financí. V rámci FKP se ale předpokládá, že bydou postaveny pro případy neúspěchů náhradní lodě progress a navigační družice Glonass.
***
Sonda MESSENGER má během dne uskutečnit korekci OCM-4 (Orbit Correction Maneuver) své oběžné dráhy kolem Merkuru.
***
Základní posádka Mezinárodní kosmické stanice má v plánu prací na 24. října obsluhu probíhajících vědeckých experimentů, běžnou údržbu systémů stanice. Kosmonaut Volkov bude testovat aparaturu Kurs-M (na modulu Pirs) a Kurs-A (na palubě nákladní lodi Progress M-10M). Současně by měla být dokončena nakládka odpadků do volných prostor Progressu.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2003 FH - ve vzdálenosti 0,064 AU.
***
Před 160 lety, v roce 1851, objevil astronom William Lassell dva Uranovy měsíce: Umbriel a Ariel.

Žádné komentáře:

Okomentovat