25.10.2011

Poslední aktualizace 25.10. v 21:50UTC.
----------
Náměstek ředitele Institutu lékařských a biologických problémů Valerij Bogomolov řekl pro agenturu Interfax, že úroveň hluku a hromadící se odpad jsou velkým problémem pro členy posádek na Mezinárodní kosmické stanici. Lékařský dohled už doporučil kosmonautům a pozemnímu řízení, aby byla úroveň hluku na stanici snížena. Hlavním zdrojem nepříjemných zvuků je aparatura odstraňující prachové částice ze vzduchu a dále jsou to cvičební stroje a počítače. Druhou nepříjemností je odpad, který byl dříve odvážen raketoplány; nyní k jejich odvozu slouží jen lodě Progress a jejich kapacita nestačí.
***
Ředitel CSKB-Progress Alexandr Kirilin řekl zpravodaji Interfaxu-AVN, že Evropská kosmická agentura (ESA) a Roskosmos vedou předběžné rozhovory o možnosti využívat ruskou nosnou raketu Sojuz-ST startující z kosmodromu v Kourou pro pilotované programy. ESA má zájem, aby raketa Sojuz-ST získala kvalifikaci pro pilotované lety s možností startů z Kourou. Podobnou možnost nevyloučil ani vicepremiér Ruské federace Sergej Ivanov v projevu proneseném u příležitosti startu první rakety Sojuz-ST z Francouzské Guyany.
***
Pjotr Viťjaz, náměstek předsedy předsedy prezídia Národní akademie věd Běloruska, oznámil na tiskové konferenci, že běloruská družice pro dálkový průzkum Země bude vypuštěna v příštím roce. Družice je podle jeho slov v podstatě hotová a nyní probíhají zkouška aparatury. Spokojenost není s testy systémů řízení družice, ale vzniklé problémy byměly být v krátké době vyřešeny.
***
Komise Roskosmosu navštívila oblast budoucího kosmodromu Vostočnyj a její specialisté upřesňovali místa pro stavbu startovních komplexů. Na kosmodromu vyrostou dva komplexy; jeden pro rakety typu Angara a druhý pro rakety řady Sojuz-2 (jako první se bude již v příštím roce stavět rampa pro Sojuz). V současné době probíhají stavební práce na budování infrastruktury základny.
***
V časopise Icarus zveřejnili Apostolos Christou a Paul Wiegert myšlenku, že trpasličí planeta Ceres a planetka Vesta jsou obklopeny skupinou malých asteroidů, které obíhají po stejné dráze. Oba astronomové určili, že parametry 648 asteroidů u prvního a 514 asteroidů u druhého objektu mají shodné dráhy. Nyní astronomové analyzují vývoj drah milión let do minulosti a milión let do budoucnosti.
***
Kosmická loď Sojuz TMA-03M prošla úspěšně čtyřdenními zkouškami v bezozvěnové komoře komplexu 254 na Bajkonuru. Hlavní pozornost při testech byla zaměřena na systém Kurs, který zajišťuje přiblížení a spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí. Bšhem dne byl Sojuz převezen na stanoviště, kde budou probíhat další testy.
***
Na kosmodromu Bajkonur byla nákladní loď Progress M-13M připojena k přechodovému úseku a následně byl připojen aerodynamický kryt. Progress, který je k letu připravován na komplexu 254, bude později převezen do MIKu komplexu 112, jde bude spojen s nosnou raketou Sojuz-U. Vypuštění je naplánováno na 30. října.
***
Hlavní operativní skupina řízení ruského teleskopu Spektr-R oznámila, že v průběhu minulého týdne byla dokončena adjustáž antény ONA (ostronapravlennaja antěna) a palubních systémů stanice. Současně probíhala pozorování některých objektů, např. zdroje Casiopea A, Krabí mlhoviny i Jupitera. Během pozorování známých zdrojů se prověřovala přesnost palubní aparatury a přenos dat do sledovací stanice Puščino.
***
Podle časopisu Astrobiology rozšířili astronomové "oblast života" i na oblasti kolem hvězd typu červených trpaslíků, kde by se mohla nacházet tekutá voda. Doposud se předpokládalo, že tento typ hvězd nedodává svým planetám dostatečné množství energie.
***
Ukrajinský prezident Viktor Janukovič řekl v Sao Paolo, že realizace projektu Ciklon-4 - Alkantara probíhá podle plánu. Janukovivv rozhovoru s novináři upřesnil, že v současné době se postupuje podle plánu, který byl schválen v minulém roce. Prezident také označil projekt za velice výhodný pro další rozvoj letecko-kosmického sektoru a díky tomu budou k dispozici pro využití v národním hospodářství nové technologie.
***
Podle sdělení NASA proběhnou 27. října ve vodním bazénu Langley Research Center v Hamptonu zkoušky dopadu na vodní plochu hmotnostního a rozměrového modelu kabiny Orion. K těmto zkouškám budou mít přístup také pozvaní novináři.
***
NASA oznámil, že umožní novinářům podrobnou prohlídku James Webb Space Telescope. Model teleskopu v měřítku 1:1 jim bude představen v Maryland Science Center.
***
Spitzer Space Telescope pomohl vyřešit záhadu exploze supernovy, kterou pozorovali čínští hvězdáři před 2000 lety. Infračervená pozorování ukázala, že materiál z exploze se šířil mnohem rychleji než u jiných supernov a rovněž dosáhl mnohem větších vzdáleností, a to 2x až 3x. Brian J. Williams z North Carolina State University k tomu řekl, že šíření materiálu z této supernovy bylo opravdu rychlé a teprve nyní jsme pochopili, co vlastně staří Číňané pozorovali.
***
Ruské ministerstvo školství a vědy schválilo přejmenování Saratovské státní technické univerzity (SGTU) na SGTU Jurije Gagarina; oznámila to včera univerzita. K přejmenování došlo v rámci oslav 50. výročí prvního letu do vesmíru.
***
Server Spaceweather.com uvedl, že silný výron plazmy ze Slunce (který se zaregistrovala v sobotu 22.10. sonda SOHO) dosáhne 26. října Mars a může způsobit polární záře, které by mohly dosahovat až do rovníkových oblastí. Země nebude zasažena, protože mrak částic směřuje do jiné strany, než je v současné době naše planeta.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude v rámci přípravy k oddělení nákladní lodi Progress M-10M provedeno "profouknutí" a odvětrání potrubí pro palivo a okysličovadlo lodi a Progress bude odpojen od řídicího systému stanice. Poté bude řízení orientace ISS vráceno zpět na americký segment. Posádka bude pokračovat ve vědeckých experimentech započatých dříve a bude provádět běžnou údržbu stanice; v jejím rámci provedou výměnu filtrů v systému regenerace vzduchu.
***
Japonská JAXA a Seoul National University oznámily, že družice AKARI zjistila při proměřování oblohy na vlnové délce 1 až 4 mikrometry velké prostorové fluktuace, které nelze vysvětlit pomocí známých zdrojů. Tato fluktuace je zřejmě pozůstatkem po soustředění prvních hvězd ve vesmíru, jež se tvořily asi 300 miliónů let po Velkém třesku. Podrobný článek věnovaný zjištěným skutečnostem bude otištěn 1. listopadu v The Astrophysical Journal.
***
V městě Carlsbad v Novém Mexiku zahajuje mezinárodní workshop pod názvem Implications for Astrobiology, Climate, Detection, and Exploration. Akce bude probíhat do pátku 28. října.
***
Před 340 lety (1671) objevil italský astronom Giovanni Cassini Saturnův měsíc Japetus.

Žádné komentáře:

Okomentovat