26.10.2011

Poslední aktualizace: 26.10.  21:00 UTC
----------
Akademik Anatgolij Grigorjevič v komentáři k experimentu Mars-500 řekl, že předběžné výsledky ukazují na úspěch celého pokusu - simulace pilotovaného letu na Mars. Vedle vědeckých výsledků se ukázalo, že projekt přivedl i řadu nových zájemců o výzkum a o tom svědčí i zájem i internetovou stránku projektu, která zaregistrovala asi 250 miliónů přístupů. Experiment Mars-500 bude zakončen 4. listopadu a je jasné, že člověk psychicky let na Mars a zpět zvládne.
***
Alexandr Agurejev z moskevského Institutu lékařských a biologických problémů uvedl, že nákladní loď Progress M-13M neponese více potravin než obvykle, přestože předchozí Progress M-12M havaroval. Agurejev upřesnil, že na palubě ISS je nyní dostatečná zásoba potravin i pro případ nepředvídaných situací. Zajímavostí je, že v rámci nákladu je pro ruské kosmonauty připraven racionální výživový program rozpracovaný na 16 dní (stejná jídla se budou opakovat po 16 dnech). Také předchozí systém jídel byl 16tidenní, ale osm dní se kosmonauti stravovali podle ruského programu a dalších osm dní podle amerického; nyní tedy dochází k rozdělení na "národní" kuchyně.
***
Ruský vicepremiér Sergej Ivanov řekl pro Interfax-AVN, že vývoj nové transportní kosmické lodě Rus-M byl pozastaven dočasně a teprve po prvních zkouškách nových raket Angara, která bude mít varianty od lehkého až po těžký nosič, se bude znovu posuzovat potřebnost projektu Rus-M. Definitivní rozhodnutí by tak mohlo padnout zhruba za dva roky.
***
Ve 12:52 UTC byly uvedeny do chodu motory ruského modulu Zvezda Mezinárodní kosmické stanice a po 114 vteřinách činnosti zvýšily rychlost letu ISS o 1,82 m/s, což odpovídá zvýšení střední výšky letu o 3,2 km. Celý manévr proběhl podle určeného plánu.
***
Vzhledem k blížícímu se hurikánu Rita ukončil NASA předčasně 15. výpravu MEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations). Podmořská laboratoř patřící NOAA je zakotvena v blízkosti Key Largo na Floridě. Šestičlenná posádka, která strávila v laboratoři Aquarius pět dní, se vrátila na povrch dnes ráno.
***

V ukrajinském Dněpropetrovsku proběhly včera oslavy 100. výročí narození vynikajícího konstruktéra Michaila Jangela, zakladatele a hlavního konstruktéra KB Južnoje. Slavnostního zasedání se zúčastnili mj. ukrajinský premiér Nikolaj J. Azarov a bývalý prezident Leonid D. Kučma.
***
OAO Informacionnyje sputnikovyje sistěmy oznámilo, že družice typu Glonass-M vypuštěná 3. října byla uvedena do standardního provozu. Podle provedených zkoušek všechny systému družice pracují normálně, a proto mohla být družice dána do běžného provozu.
***
Za předsednictví V. Popovkina zasedalo vedení Roskosmosu, které se zabývalo připraveností startu pilotované kosmické lodi Sojuz TMA-22. Viceprezident RKK Eněrgija N. I. Zelenščikov vystoupil s ferefátem "O průběhu přípravy startu kosmické lodě Sojuz TMA-22", v němž se zabýval také připraveností posádky, technickým stavem ruského segmentu ISS a programem základní posádky 29 na stanici. Sojuz TMA-22 má k ISS odstartovat 14. listopadu.
***
V CNII mašinostrojenije proběhlo zasedání technického vedení, které posoudilo stav příprav ke startu nákladnílodi ProgressM-13M. Všechny přednesené zprávy konstatovaly, že loď je připravena ke startu, který je naplánován na 30. října v 10:11:12 UTC (14:11 moskevského času). Progres má dopravit na Mezinárodní kosmickou stanici více než 2600 kg nákladu.
***
Na California Institute of Technology byl u příložitosti 75. výročí založení Jet Propulsion Laboratory (JPL) promítnut dokumentární film "The American Rocketeer", který je věnován historii JPL. Laboratoř, založená v roce 1936 skupinou nadšenců kolem Franka Maliny, se postupně stala významnou organizací, jež se podílí na kosmickém výzkumu. V rámci oslav je vystavena velikostní maketa rakety WAC Corporal - první kapalinová sondážní raketa postavená týmem JPL.
***
V Charbinském technologickém institutu (Rusko) byl postaven nový typ laserového generátoru, který bude používán při výrobě součástek pro kosmickou techniku. Cena tohoto zařízení přesahuje 450.000 USD, sdělil ředitel institutu Jurij Čuguj agentuře RIA Novosti. Zařízení využívá technologie podobné litografii a její přesnost je v řádu nanometrů. Použití nového postupu znamená mj. snížení hmotnosti optických přístrojů pro družice a tím i snížit náklady na vynesení satelitu na oběžnou dráhu.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici dnes převedou kosmonauti řízení na ruský segment (zařízení SUDN), protože bude provedena korekce letové dráhy pomocí motorů modulu Zvezda. Po skončení manévru bude řízení orientace ISS vráceno zpět na americký segment. Motorický manévr je naplánován na 12:52 UTC a motory budou pracovat 114 vteřin, čímž dodají rychlost 1,82 m/s (střední výška dráhy vzroste o 3,2 km. Posádka má dále naplánováno televizní spojení s účastníky Mezinárodní kosmické olympiády (probíhá v Rusku) a v dalším čase se bude věnovat obsluze probíhajících vědeckých experimentů a technické údržbě stanice.
***
V nizozemském Amsterdamu se schází vědecký míting "Large Observatory for X-ray Timing" (LOFT).
***
V Pekingu (Čína) zahajuje jednání třídenní konference "China Satellite 2011".
***
V nevelké vzdálenosti od Země proletí asteroidy 1993 VD (0,09 AU) a 2006 SP19 (0,091 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat