16.11.2011

Poslední aktualizace 17.11. 06:00 UTC
----------
Čínská agemtura Xinhuaoznámila, že kosmická loď Shenzhou-8 se v 18:30 odpojila od modulu Tiangong-1 a zahájila manévry k návratu na zem. Mluvčí čínského pilotovaného programu oznámil, že návratová část má přistát na čínském území 17. listopadu kolem sedmé hodiny.
***
Ve zprávě pro americký Kongres se část věnuje kosmickým aktivitám Číny, zejména satelitním komunikacím a pozemním zařízením pro řízení družic. Zpráva mj. uvádí, že v poslední době bylo u dvou amerických družic podezření na jejich dálkovou kontrolu cizí stanicí.
***
Teleskop APEX Evropské jižní observatoře (ESO) zachytil studená prachová mračna, ze kterých vznikají nové hvězdy. Mračna jsou součásti mlhoviny Carina, kde můžeme pozorovat vznik jedněch z nejhmotnějších hvězd v naší Galaxii. Tato oblast naší Galaxie je vhodná ke studiu interakcí mezi mladými hvězdami a molekulárními mračny.
***
V online článku časopisu Nature píší vědci o Jupiterově měsíci Europa jako o kandidátovi na existenci mimozemského života. Vodní prostory pod ledovým pláštěm by mohly být potencionálním zdrojem života.
***
Leland Melvin, náměstek pro vzdělávání NASA, bude 17. listopadu uvádět v Los Angeles první ročník studentské konference S.E.T. (Science, Engineering and Technology). Melvin dnes pronesl hlavní projev v St. Louis, kde probíhá ustavující jednání STEM (science, technology, engineering and mathematics).
***
V rotundě amerického Kapitolu proběhla slavnost, na které byli vyznamenáni astronauti z Apolla 11 (Armstrong, Aldrin a Collins) a John Glenn kongresovými zlatými medailemi. Slavnostní projev měl administrátor NASA Charles Bolden, jenž mj. řekl, že americká přítomnost ve vesmíru stojí i na činech těchto mužů.
***
V hale komplexu 31 na kosmodromu Bajkonur byly zahájeny práce na přípravě nosné rakety Sojuz-2.1a, která vynese na geocentrickou dráhu šestici družic Globalstar. Vypuštění družic je naplánováno na první polovinu prosince.
***
Na kosmodromu Bajkonur v hale komplexu 254 byly dokončeny autonomní prověrky transportní kosmické lodi Sojuz TMA-03M. Sojuz by měl startovat za pomoci nosné rakety Sojuz-FG 21. prosince.
***
Čína v úsilí o zvýšení schopností svého integrovaného systému protivzdušné obrany rozvinula a uvedla do provozu nový pozemní protiletadlový raketový systém HQ-16. První systém HQ-16 byl dodán jednotce protivzdušné obrany ve vojenské oblasti Shenyang.
***
V bezprašném sále komplexu 31 kosmodromu Bajkonur byly zahájeny prověrky izraelské družice AMOS-5. Souběžně probíhají testy ruské družice Luč-5A, která bude vynesena v průběhu prosince společně s družicí AMOS-5.
***
V dopoledních hodinách dorazil na kosmodrom Bajkonur nákladní vlak, který sem dovezl díly nosné rakety Sojuz-FG. Raketa je určena pro vynesení kosmické lodi Sojuz TMA-04M.
***
Na kosmodromu Bajkonur proběhla montáž telekomunikační družice AsiaSat-7 na urychlovací blok Briz-M a dále byl ustaven aerodynamický kryt. Po dokončení mechanických prací bylo zahájeno propojení elektrických obvodů horního stupně s přechodovým úsekem. Družice AsiaSat-7 má startovat 25. listopadu.
***
V 7:36 UTC byly otevřeny průlezy mezi kosmickou lodí Sojuz TMA-22 a modulem Poisk Mezinárodní kosmické stanice. Do prostoru ISS jako první vplul velitel lodi Sojuz TMA-22 Anton Škaplerov. V souvislosti s touto akcí hovořil s kosmonauty ředitel Roskosmosu V. A. Popovkin a popřál jim úspěšné splnění všech úkolů mise.
***
V ruském Středisku řízení letů proběhla tisková konference, na které hovořili zástupci Roskosmosu o letu Sojuzu TMA-22. Konference se zúčastnil také ředitel Institutu lékařských a biologických problémů Igor Ušakov, náměstek generálního ředitele CNIImaš Viktor Ivanov a zástupci NASA a ESA.
***
NASA zveřejnil zprávu o čerpání rozpočtu na fiskální rok 2011. Jedná se o první čistě účetní uzávěrku za devět roků. NASA hospodaří s rozpočtem ve výšce 18,4 miliardy USD.
***
První družice CubeSat sponzorovaná Evropskou kosmickou agenturou byla dodána do Space Technology and Research Centre (ESTEC) v Nizozemsku. Jednokilogramová družice úspěšně prošla testy integrace P-POD (Poly-Picosatellite Orbital Deployer).
***
Kosmická loď Sojuz TMA-22 se v 5:24:08 UTC připojila k Mezinárodní kosmické stanici ke stykovacímu uzlu modulu Pirs. Proces sbližování a spojení s ISS probíhal v automatickém režimu za kontroly posádky a pozemního řídicího střediska.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice bude dopoledne zaneprázdněna přijetím kosmické lodi Sojuz TMA-22. Otevření průlezů mezi lodí a stanicí se očekává mezi 8:55 a 9:25 UTC. Poté bude proveden zakonzervování systémů transportní lodi a bude přenesen materiál z lodi. Po prověrce hermetičnosti spojení budou uloženy skafandry Sokol do chráněných míst. Poté bude nová šestičlenná posádka provádět běžné denní úkony - obsluha technických zařízení a probíhajících vědeckých experimentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat