15.11.2011

Poslední aktualizace 16.11. 07:45 UTC
----------
Litevský parlament ratifikoval smlouvu o spolupráci mezi Litvou a Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Smlouva umožní přístup litevských podniků a vědeckých institucí k projektům ESA. Pro hlasovalo 106 poslanců, dva se zdrželi.
***
Společnost Arianespace oznámila, že uzavřela kontrakt s firmou DIRECTV na vypuštění telekomunikační družice. Družice bude vypuštěna v roce 2014 pomocí nosné rakety Ariane-5. Jedná se o devátý kontrakt Arianespace uzavřený v letošním roce.
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny oznámila, že ve dnech 14. a 15. listopadu proběhla první společná seance jevpatorijského teleskopu RT-70 a kosmického radioteleskopu Spektr-R. Plánované úkoly výzkumu byly splněny v celém rozsahu.
***
Na kosmodromu Bajkonur byly zahájeny práce na nosné raketě Proton-M, která vynese ve druhé polovině prosince družici Sirius FM-6. První operací byla vykládka jednotlivých bloků rakety z přepravních kontejnerů. Práce budou probíhat v montážní hale komplexu 92A-50.
***
NASA oznámil na 16. listopadu tiskovou konferenci, na které budou shrnuty výsledky dálkového průzkumu Země. Vědci - Alan Belward (European Commission Joint Research Centre), Matthew Hansen (University of Maryland), James Irons (NASA Goddard Space Flight Center) a Curtis Woodcock (Boston University) budou hovořit o čtyřicetiletém zkoumání Země z umělých družic. První specializované družice na průzkum Země byly vypuštěny v roce 1972.
***
Společnost Sierra Nevada Corporation oznámila dokončení další etapy vývoje kosmického systému pro pilotované kosmické lety. Společnost tak dokončila pátý ze třinácti milníků projektu. Celý program by měl vyvrcholit testováním stroje Dream Chaser při letu s posádkou ve velkých výškách.
***
V ústředí NASA budou představeni noví astronauti, kteří dokončili základní výcvik. Během akce, jíž se zúčastní i administrátor NASA Charles Bolden, budou veřejnosti představeni Serena Aunon, Kjell Lindgren, Kathleen Rubins, Scott Tingle a Mark Vande Hei.
***
Ve francouzském Nice se scházejí vědci z Francie a Číny zabývající se výzkumem Slunce. Míting, který bude ukončen v pátek 18. listopadu, je čtvrtou francouzsko-čínskou akcí o sluneční fyzice.
***
V texaském Houstonu zahajuje jednání dvoudenní konference AAS "Celebrating Achievements - Celebrating the Future".
***
Ruská Federální kosmická agentura (Roskosmos) zveřejnila na svých internetových stránkách výzvu k soutěži na kosmické projekty.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice se připravuje k přijetí kosmické lodi Sojuz TMA-22. Ruský kosmonaut Volkov bude testovat televizní zařízení pro standard MPEG-2 a zajistí propojení motorů orientačního systému modulu Zvezda k nádržím modulu Zarja. Kromě již probíhajících vědeckých experimentů bude na ISS zahájen biologický pokus "Kaskad". Posádka se dále bude věnovat běžné technické obsluze systému stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat