14.11.2011

Poslední aktualizace 15.11. 08:00 UTC
----------
Britské ministerstvo obrany objednalo u evropského konsorcia MBDA další rakety typu Brimstone. V tomto případě se nejedná o nákup nových raket, ale o efektivní a cenově dostupnou konverzi 150 standardních raket Brimstone s radiolokační naváděcí soustavou na verzi s dvourežimovou radiolokační/laserovou naváděcí soustavou.
***
Představitelé ruského Střediska řízení letů (CUP) oznámili, že posádka Mezinárodní kosmické stanice nemohla pořídit snímky sondy Fobos.Grunt, která se měla přiblížit k ISS. Snímky nemohly být pořízeny, protože dráhy obou těles se míjely ve vzdálenosti 120 - 150 km. CUP rovněž uvedl, že v žádném případě nehrozilo stanici nebezpečí srážky, neboť vzdálenost mezi objekty byla bezpečná.
***
Vladimir Popovkin, ředitel Roskosmosu, na kosmodromu Bajkonur řekl, že Rusko přijme do oddílu kosmonautů nově i ženy. V oddílu ruských kosmonautů je v současné době pouze jediná žena. Popovkin rovněž oznámil "formální" změnu: doposud byl jako kosmonaut označen pouze ten, kdo uskutečnil kosmický let, nově budou označení "kosmonaut" automaticky získávat všichni, kdo budou zařazeni do výcvikového týmu.
***
Agentura France Press s odvoláním na Stephena Attenborougha, ředitele společnosti Virgin Galactic, že jistý singapurský obchodních zaplatil 1 milión USD za balistický let do kosmu. Letu se chce zúčastnit i se svojí rodinou; pokud se plán vyplní bude jeho rodina první rodinou Asie, která se vypraví za hranice vesmíru.
***
V časopisu Icarus byl otištěn článek, ve kterém se uvádí, že role Měsíce při vzniku života na Zemi se přeceňuje. Přímo tak neguje myšlenky z roku 1993, kdy odborníci dokazovali, že Měsíc hrál velice důležitou roli při vzniku života. Pokud bude nová teorie přijata, rozšířily by se tím "zóny života" i na exoplanety, jež nemají vlastní měsíce.
***
Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin sdělil agentuře ITAR-TASS, že sonda Fobos-Grunt bude na oběžné dráze do ledna 2012 a do té doby budou pokračovat pokusy o její záchranu. Podle Popovkina systémy sondy pracují normálně, sonda je plně orientované na Slunce - "jen" nevysílá. Popovkin také odmítl zprávy, že konstrukce sondy je od samého začátku špatná.
***
Čínské aerokosmické středisko oznámilo, že ve 22:37 pekingského času (13.11. 14:37 UTC) byly zahájeny motorické manévry orbitální stanice Tiangong-1 a bezpilotní lodí Shenzhou-8. Cílem pokusu je oddělení a nové připojení lodi Shnezhou-8 k modulu. Agentury Xinhua uvedla, že celý manévr zahrnující opětovné spojení má trvat asi 30 minut.
***
Ruská kosmická agentura rozhodla, že kosmické lodě typu Sojuz nebudou vozit kosmické "turisty". Svoje rozhodnutí odůvodnila tím, že v týmu ruských kosmonautů jsou kandidáti, kteří na svůj let čekají deset a více let a lety turistů by mohly tyto lhůty ještě prodloužit. Příprava neprofesionálních kosmonautů vzhledem k nutnosti individuálního přístupu také narušovala běžný výcvik v týmu kosmonautů.
***
V Číně byl ustaven výbor pro řízení orbitální stanice Tiangong-1, který bude plánovat práci s modulem a připojenou bezpilotní lodí Shenzhou-8. Výbor bude také provádět technickou kontrolu obou těles a po oddělení bezpilotní lodi bude kontrolovat let modulu.
***
V 04:14:04 byla z kosmodromu Bajkonur vypuštěna nosná raketa Sojuz-FG, která na oběžnou dráhu vynesla kosmickou loď Sojuz TMA-22. Na palubě je posádka ve složení Anton Škaplerov, Anatolij Ivanišin a Daniel Burbank. Ve 4:22:52 UTC se kosmická loď oddělila od horního stupně nosné rakety a pohybovala se na dráze ve výšce 200,89 - 258,61 km.
***
Na mezinárodní kosmické stanici bude posádka obsluhovat vědecké experimenty (mj. bude ukončen experiment "Těň-Majak". Do návratového modulu lodi Sojuz TMA-02M bude uložen další materiál vracející se na Zem. Ruský kosmonaut Sergej Volkov bude cvičit s podtlakovým oblekem Kentavr a bude testovat přenos televizního signálu v standardu MPEG-2 v pásmu Ku. Během den budou také kontrolovány systémy kosmické lodi Sojuz TMA-02M.

Žádné komentáře:

Okomentovat