13.11.2011

Poslední aktualizace 14.11. 08:00 UTC
----------
Íránský ministr obrany Ahmad Vahidi oznámil v Teheránu, že Írán v nejbližší době vypustí tři vojenské družice. O konkrétním určení družic nehovořil, ale předpokládá se, že to budou družice pro optickou rozvědku.
***
Neúspěšná ruské sonda Fobos-Grunt se pohybovala po geocentrické dráze s apogeem 339,5 km, což bylo o 6,5 km méně než před třemi dny; naopak perigeum se zvýšilo na 208 km. Pro sondu se stane kritickou výška 180 km.
***
Ředitel RKK Energija Vitalij Lopota na kosmodromu Bajkonur řekl novinářům, že RKK Energija a EADS Astrium budou společně stavět telekomunikační družice a družice pro dálkový průzkum Země. Pro tuto výrobu postaví RKK nové objekty v Koroljovu (Moskevská oblast). Na družicích bude využívána optika a telekomunikační zařízení evropského výrobce, navigační a radiotechnické systémy budou ruské.
***
Republikánský kandidát pro americké prezidentské volby kritizoval Baracka Obamu za spolupráci s Ruskem a za využívání ruské kosmické techniky pro obsluhu Mezinárodní kosmické stanice. Kandidát dále řekl, že v případě zvolení omezí využívání ruské kosmické techniky a vrátí Americe roli, jaká jí při letech do kosmu náleží.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici má posádka volný den. Naplánována je jen nezbytná technická údržba systémů stanice a obsluha vědeckých experimentů, které probíhají v nepřetržitém režimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat