12.11.2011

Poslední aktualizace 14.11. 08:00 UTC
----------
Zdroje z kosmodromu Bajkonur oznámily, že se sledovacím stanicím ESA ani Ruska nepodařilo navázat spojení se sondou Fobos-Grunt. Zdroje uvedly, že v případě získání telemetrie ze sondy by mohla být zjištěna přesná příčina neúspěchu motorického manévru při navedení na přeletovou dráhu k Marsu.
***
Specialista NASA pro kosmický odpad Nicholas Johnson řekl, že neúspěšná sonda Fobos-Grunt zřejmě nezanikne v hustých vrstvách atmosféry před koncem letošního roku. Závísí to na sluneční aktivitě a orientaci sondy vzhledem k dráze letu. Uvedl dále, že na sondě je návratový modul, který je konstruován tak, aby "přežil" průlet hustými vrstvami atmosféry a jisté nebezpečí je také ukrytu v nádržích sondy, které obsahují jedovatý dimetylhydrazin.
***
Kanadský pozorovatel Ted Molczan s použitím dat amerických sledovacích stanic zjistil, že sonda Fobos-Grunt zvýšila svou dráhu, a to asi o 350 metrů. Není ovšem jasná příčina - buď byl částečně proveden motorický manévr, který měl sondu navést na dráhu k Marsu, nebo dochází k úniku paliva z motorového úseku.
***
Na startovní rampě kosmodromu Bajkonur posvětil otec Sergij z chrámu Svatého Georgije Pobědonosca rakety Sojuz-FG a loď Sojuz TMA-22. Od roku 1998 byly posvěceny všechny pilotované kosmické lety startující z Bajkonuru.
***
Na kosmodromu Bajkonur proběhlo zasedání Státní komise, která za předsednictví Vladimira Popovkina (ředitel Roskosmosu) schválila složení letových posádek Sojuzu TMA-22. Hlavní i záložní posádka byly schváleny ve složení, v jakém se na let připravovaly: hlavní posádku tvoří A. Škaplerov, A. Ivanišin a D. Burbank, záložní pak G. Padalka, S. Revin a J. Acaba. V prohlášení ředitele Roskosmosu byl kosmonautům popřán úspěšný let.
***
Ruská agentura RIA Novosti napsala, že specialisté nevzdávají boj o záchranu sondy Fobos-Grunt. Její zdroj z raketo-kosmického sektoru řekl, že je předčasné sondu odepisovat a budou podniknuty další kroky k obnovení spojení; sonda bude definitivně ztracena až vstoupí do hustých vrstev atmosféry a zanikne.
***
Posádka kosmické lodi Sojuz TMA-22, která má odstartovat k Mezinárodní kosmické stanici, je přesvědčena o úspěchu nosné rakety Sojuz-FG. Anton Škaplerov to řekl na tiskové konferenci pořádané před startem lodi naplánovaném na 14. listopad. Velitel letu dále seznámil přítomné s cíli expedice na ISS a hovořil o některých ze 200 experimentů, které má posádka během svého pobytu na stanici realizovat.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 UZ114, a to ve vzdálenosti 0,033 AU (tj. necelých 5 miliónů km).

Žádné komentáře:

Okomentovat