11.11.2011

Poslední aktualizace 14.11. 08:00 UTC
----------
Prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv dementoval zprávy o tom, že výstavba kosmodromu Vostočnyj bude přerušena. Současně vyslovil naději, že už v roce 2015 budou z tohoto kosmodromu startovat rakety řady Angara. Prezident to řekl na setkání s představiteli regionálních sdělovacích prostředků.
***
Fond Skolkovo a Mezinárodní asociace kosmické dopravy (ISTA) plánují podepsat 14. listopadu v Haagu dohodu o rozvoji mezinárodní spolupráci v oblasti komerční kosmonautiky. Dokument bude podepsaná ve středisku Sferium za účasti prezidenta fondu Skolkovo Viktora Vekselberga, šéfa společnosti Virgin Richarda Bransona, kosmonauta Sergeje Žukova. Během této akce budou také předány ceny ISTA za úspěchy v oblasti komerčních kosmických aktivit.
***
Účastníci experimentu Mars-500, kteří v minulém týdnu ukončili rok a půl trvající "let" na Mars a zpět, byli vyznamenáni titulem "Zasloužilý výzkumník kosmické techniky". Ocenění jim předal na tiskové konferenci ředitel moskevského Institutu lékařských a biologických problémů Igor Ušakov. Členové posádky byli dále oceněni představiteli Evropské kosmické agentury a Číny.
***
Ve Hvězdném městečku u Moskvy byl odhalen památník sovětskému kosmonautovi Vladimiri Komarovovi, který zahynul při návratu kosmické lodi Sojuz 1. Slavnostního odhalení se zúčastnil Komarovův vnuk a hosté z moskevské školy 235 pojmenované po V. M. Komarovovi.
***
Po operativně technické poradě oznámilo ruské středisko řízení letů, že je připraveno sledovat let kosmické lodi Sojuz TMA-22. Sojuz má odstartovat 14. listopadu ve 4:14 UTC a připojit k Mezinárodní kosmické stanici se má 16. listopadu v 5:33 UTC.
***
Agentura RIA Novosti oznámila, že vinu za neúspěch sondy Fobos-Grunt nese zřejmě výrobní podnik - NPO Lavočkina; agentuře to sdělil zdroj obeznámený se situací v ruském kosmickém průmyslu. Reakci podniku zatím nemá agentura k dispozici. V komentáři se uvádí, že je to mimo jiné důsledek nepříznivé ekonomické situace v tomto sektoru, která trvá už druhé desetiletí.
***
Ruská kosmická agentura oznámila, že během sledování Krabí mlhoviny kosmickým radioteleskopem Spektr-R se potvrdila jeho správné funkce. V minulých dnech byla rovněž provedena kontrola systému spojení a předávání vědeckých dat z teleskopu na Zemi. Testy proběhly ze vzdáleností 40 a 200 tisíc km a předběžná analýza ukazuje, že přenos dat je bez závad. V testech teleskopu se nyní bude pokračovat při sledování pulsaru B0531+21 a kvasarů 0016+731 a 0212+735.
***
NASA oznámil, že Hubble Space Telescope objevil populaci mladých trpasličích galaxií, které obsahují velké množství rodících se hvězd. Galaxie jsou v průměru stokrát menší než naše Galaxie, ale formování hvězd je tak rychlé, že se jejich počet zdvojnásobí už za 10 miliónů let.
***
Americká Mars Science Laboratory (MSL) s roverem Curiosity je připravena na raketě Atlas 5 ke startu, který je naplánován na 25. listopadu. Startovací okno je otevřeno v době od 10:25 do 12:08 hod. místního času (EST). Sonda má k Marsu dorazit v srpnu 2012. V průběhu příštího týdne proběhnou V Kennedy Space Center na Floridě tiskové konference vedoucích pracovníků projektu věnované této misi.
***
Agentura RIA Novosti oznámila, že veškeré noční pokusy navázat spojení se sondou Fobos-Grunt byly neúspěšné. Sonda během noci přelétala nad ruskými sledovacími stanicemi, ale žádná z nich nezachytila signály; stejně se vedlo i zahraničním stanicím, které se do sledování zapojily.
***
Britský list Daily Mail napsal, že NASA se snaží ještě dříve než proběhnou turistické lety na Měsíc ochránit artefakty, které zanechaly americké výpravy Apollo na měsíčním povrchu. Proto navrhuje přijmout pravidla pro činnost lidí na Měsíci a veškeré předměty, které dokumentují přítomnost člověka na Měsíci v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, přísně chránit. NASA mj. navrhuje, aby nad místy přistání lodí Apollo 11 a Apollo 17 byly zakázány přelety a vymezen prostor 100 metrů, do něhož by nemohli vstupovat "pěší" turisté. Automatické přístroje by měly mít zakázanou zónu 5 km od těchto míst.
***
Poradce ředitele Národní kosmické agentury Ukrajiny Eduard Kuzněcov oznámil, že Ukrajina v rámci mezinárodních kosmických projektů měla v letech 199 až 2010 zisk 4 miliardy USD. Pro rok 2011 se očekávají ještě lepší výsledky, neboť už proběhlo 6 startů ukrajinských nosných raket a ještě jeden nebo dva se uskuteční. Kuzněcov dále dodal, že ukrajinské projekty Taurus, Sea Launch, Ciklon-4, Dnepr a Vega mají na mezinárodním trhu velké perspektivy.
***
V časných ranních hodinách byla na kosmodromu Bajkonur vyvezena na startovní rampu nosná raketa Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz TMA-22. Raketa byla poté ustavena na startovní plošině číslo 5 komplexu 31, odkud bude 14. listopadu vypuštěna.
***
Podle informací Strategického velení USA vstoupí neúspěšná ruská sonda Fobos-Grunt do hustých vrstev atmosféru už 26. listopadu. Vzhledem ke konstrukci sondy by mohly některé části dosáhnout zemský povrch.
***
Smolenské oblastní muzeum dokončuje restaurování autobusu, kterým jel na startovní rampu Jurij Gagarin. Na Bajkonuru byl autobus ЛАЗ-695Б používán k přepravě kosmonautů na startovací rampu až do roku 1967. V roce 1984 byl předán muzeu autobusů ve Lvově. V srpnu 2011 začala celková obnova autobusu v rámci programu "Kultura Rossii" a po dokončení restauračních prací (nejpozději do konce listopadu) bude autobus představen veřejnosti. Plánuje se, že pro jeho trvalé vystavení bude vybudován nový pavilon.
***
V Lexingtonu (Kentucky) zahajuje první ročník dvoudenní akce "Annual hacker SPACE Workshop".
***
Na Mezinárodní kosmické stanici je naplánován trénink v návratovém modulu kosmické lodi Sojuz TMA-02M a ukládání materiálu do návratové části Sojuzu. Souběžně budou pokračovat vědecké experimenty a posádka bude provádět technickou údržbu systémů stanice.
***
V blízkosti Země proletí dva malé asteroidy objevené začátkem listopadu: 2011 UY192 (ve vzdálenosti 0,053 AU, tj. 7,9 miliónu km) a 2011 UZ275 (ve vzdálenosti 0,058 AU, tj. 8,7 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat