10.11.2011

Poslední aktualizace 11.11. 08:00 UTC
----------
Ředitel čínského střediska přípravy kosmonautů Cheng Shanguang řekl, že některé z nejbližších pilotovaných misí se zúčastní žena. V oddílu čínských kosmonautů se nyní připravují dvě kandidátky, jejich jména ale neuvedl. Oběma je kolem 30ti let a jsou pilotkami vojenských dopravních letadel.
***
Zástupce Evropské kosmické agentury (ESA) v Rusku R. Pischel oznámil, že stanicím ESA v Kourou a v Austrálii se nepodařilo navázat spojení s ruskou sondou Fobos-Grunt. Pokusy zachytit telemetrii sondy budou ještě pokračovat.
***
Agentura RIA Novosti s odvolání na zdroj v kosmickém průmyslu napsala, že současný neúspěch sondy Fobos-Grunt se zřejmě odrazí v omezení ruských projektů základního výzkumu. Projekty na výzkum Měsíce, Venuše nebo Marsu nebudou zastaveny, ale je možná jejich menší podpora.
***
Rusko plánuje zavedení mobilního raketového systému RS-24 Jars do operačního použití v druhém pluku raketové divize v Teikovo, centrální oblasti Ruska, ještě do konce roku 2011. První pluk systému RS-24 Jars, tvořený třemi prapory, byl plně rozvinut a uveden do provozu v srpnu 2011. Uvedl to velitel raketových vojsk strategického určení generálporučík Sergej Karakajev.
***
Státní komise, která zasedala na kosmodromu Bajkonur schválila vyvezení nosné rakety Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz TMA-22 na startovní rampu. Přeprava bude zahájena 11. listopadu v ranních hodinách místního času a po ustavení rakety do vertikální polohy budou zahájeny práce prvního letového dne. Start rakety je naplánován na 14. listopad.
***
V RKK Eněrgija byla zahájena příprava makety víceúčelového laboratorního modulu (MLM) ke kontrolním testům; maketa bude používána ke zkoušení technologických celků. Maketa je umístěna v hlavním kontrolním sále. Letový model bude postaven do konce roku 2012 a k Mezinárodní kosmické stanici by měl být vypuštěn v první polovině roku 2013.
***
Na letiště Jubilejnyj kosmodromu Bajkonur byla letounem An-124-100 Ruslan dopravena družice Luč-5A. Poté byl kontejner s družicí v železničním přepravníku převezen do montážní haly komplexu 31. Telekomunikační družice má být vynesena na dráhu společně s izraelskou družicí AMOS-5.
***
Na kosmodromu Bajkonur byla uvedena do provozu nová plnicí stanice na komplexu 91A. Byla využita pro plnění nádrží urychlovacího bloku Briz-M, který bude použit na raketě Proton s družicí AsiaSat-7.
***
Tisková agentura RIA Novosti oznámila, že nová relace se sondou Fobos-Grunt se uskuteční dnes odpoledne nebo večer, pravděpodobnější je pozdější termín - mezi 22. a 23. hodinou moskevského času.
***
Evropská kosmická agentura pomůže Rusku při záchraně sondy Fobos-Grunt. Podle sdělení pracovníků ESA byly stanice v Kourou a v Austrálii zapojeny do hledání vysílání stanice Fobos-Grunt, představitelé ESA a Ruska se na tom dohodly už v průběhu dnešní noci.
***
Roskosmos informoval, že nový pokus o zapálení motoru na sondě Fobos-Grunt by se mohl uskutečnil v noci ze čtvrtka na pátek. Agentura Interfax ale uvedla, že se nepodařilo na sondu předat nový program (Roskosmos zprávu nepotvrdil ani nevyvrátil).
***
Společnost International Launch Service oznámila, že byl uzavřen kontrakt na vynesení telekomunikační družice pro Eutelsat pomocí ruské nosné rakety Proton. Družice, kterou vyrobí Thales Alenia Space, má startovat v roce 2013.
***
Interfax-Kazachstan s odvoláním na svůj zdroj na kosmodromu Bajkonur oznámil, že se nepodařilo navázat spojení se sondou Fobos-Grunt. Zdroj dále uvedl, že naděje na obnovení spojení a záchranu celé mise jsou minimální.
***
Roskosmos oznámil, že nehoda sondy Fobos-Grunt nebude mít vliv na další starty nosných raket z kosmodromu Bajkonur, které se mají uskutečnit do konce roku 2011. Nehody se týká systému, jenž byl připraven výhradně pro neúspěšnou sondu.
***
V blízkosti Země proletí tři asteroidy: 2011 TP6 (0,056 AU), 2011 VB (0,056 AU) a 2011 UA (0,095 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat