9.11.2011

Poslední aktualizace 10.11. 07:30 UTC
----------
V centru UNESCO v Paříži byl představen atlas obsahující detailní satelitní snímky chráněných objektů. Nový atlas, na jehož přípravě se podílela Geologická služba USA, umožní lépe sledovat stav ohrožených památek.
***
Předseda Národní kosmické agentury Kazachstánu Talgat Musabajev oznámil, že na stavbu družice KazSat-3 bude určeno 115 miliónů USD. Vybavení družice dodá firma Thales Alenia Space.
***
Ve 21:04 UTC byla ve Stennisově kosmickém středisku v Mississippi uskutečněna statická zkouška raketového motoru J-2X, který pracoval 499,97 s. Společnost Pratt & Whitney Rocketdyne označila test jako úspěšný.
***
Na kosmodromu Bajkonur proběhl poslední trénink hlavní posádky v kabině kosmické lodi Sojuz TMA-22. Po jeho skončení byla loď uložena na železniční přepravník a převezena do haly kompexu 112, kde bude připojena k nosné raketě Sojuz-FG.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu vydalo zprávu o letu sondy Fobos-Grunt, ve které se uvádí, že sonda během prvních dvou rádiových relací nehlásila žádné potíže a let probíhal podle plánu. V okamžiku, kdy měly být nastartovány motory urychlovacího bloku ale došlo k poruše, která nedovolila spuštění motoru. Rozbor dráhy a stavu sondy ukázal, že případný další pokus o start motoru musí být proveden nejpozději do dvou týdnů.
***
Z čínského kosmodromu Taiyuan byla v 03:21 UTC vypuštěna nosná rakety Chang Zheng 4B, která na geocentrickou dráhu vynesla čínské družice YG-12 a TX-1.
***
V poledních hodinách sdělily zdroje z kosmického průmyslu zpravodaji Intefaxu, že příčinou mimořádní události při letu sondy Fobos-Grunt se stala závada v systému řízení sondy. Specialisté už před startem upozorňovali, že systém není vyzkoušen a riziko neúspěchu je veliké. Bohužel jejich předpoklady se potvrdily. Stejný zdroj uvedl, že naděje na záchranu mise jsou minimální a pokud se tak stane, bude to zázrak.
***
V souvislosti s nehodou sondy Fobos-Grunt se objevily zprávy o možném nebezpečí z radioaktivního kobaltu, který je využíván v gama-zářiči přístroje MIMOSII určeného ke studiu složení povrchových vrstev Phobosu. Zdroje z Roskosmosu ale uklidňují, že množství radioaktivního kobaltu na sondě je velice malé a nepředstavuje žádné nebezpečí. Poločas rozpadu kobaltu je 271 den.
***
Zdroje z kosmodromu Bajkonur sdělily, že k poruše motorového úseku sondy mohlo dojít v důsledku poruchy detektorů nebo systému orientace sondy. Jednou z verzí nemožnosti přejít na orientaci podle hvězd je chyba v programovém vybavení - tato možnost je nyní prověřována. Pokud je ale příčina v poruše systémů sondy, nikdo už opravu nemůže provést a celý projekt bude ztracen.
***
V časných ranních hodinách bylo oznámeno, že po navedení sondy Fobos-Grunt na parkovací dráhu zřejmě došlo ke ztrátě orientace. Vzhledem k nesprávné orientaci proto nebyl vydán povel k zapálení motorů. Zástupce Roskosmosu sdělil, že oběžná dráha je stabilní a nehrozí bezprostřední ztráta sondy.
***
Agentura ITAR-TASS s odvoláním na ředitele Roskosmosu Vladimira Popovkina oznámila, že při pokusu o navedení meziplanetární sondy Fobos-Grunt na přeletovou dráhu došlo k mimořádné události. Podle Popovkina nedošlo ke ztrátě paliva a nyní jsou k dispozici tři oblety Země na provedení změn programu.
***
Ve Washingtonu zahajuje jednání dvoudenní konference s názvem Women and Mars.

Žádné komentáře:

Okomentovat