8.11.2011

Poslední aktualizace 9.11. 13:30 UTC
----------
Ve 23:28 UTC proletěl asteroid 2005 YU55 ve vzdálenosti asi 325.000 km od Země. Asteroid, objevený 24. prosince 2005 Robertem McMillanem na University of Arizona, má průměr přibližně 400 metrů.
***
Agentura Interfax oznámila s odvoláním na Lva Zeljoného (ředitel IKI RAN), že vypuštění sondy Luna-Glob bylo přesunuto z roku 2014 na rok 2015. NPO Lavočkina, které sondu připravuje, ale předpokládají start v roce 2014 tak, jak je uvedeno ve federálním kosmickém programu.
***
Ve 20:16 UTC byla z komplexu 45 kosmodromu Bajkonur vypuštěna nosná raketa Zenit-2SB, která vynesla na předběžnou geocentrickou dráhu automatickou meziplanetární sondu Fobos-Grunt. Sonda s urychlovacím blokem se od druhého stupně oddělila 688 vteřin po startu.
***
Před startem sondy Fobos-Grunt požádali ruští vědci amatérské astronomy z celého světa, aby pomohli svým pozorováním určit přesnou trajektorii letu. Během navádění na přeletovou dráhu k Marsu se plánují dva motorické manévry a v obou případech nebude sonda pozorovatelná z území Ruska.
***
Lev Zeljonyj, ředitel Institutu kosmických výzkumů Ruské akademie věd (IKI RAN), oznámil, že Rusko zahájilo přípravu mise k některé družici Jupitera. Největšími kandidáty jsou měsíce Europa a Ganymed, který z nich to bude nebylo zatím rozhodnuto. Misi, již boudou připravovat v NPO Lavočkina, se uskuteční někdy po roce 2020.
***
Novináři akreditovaní na kosmodromu Bajkonur měli možnost být u tréninku posádka lodi Sojuz TMA-22. Novináři sledovali trénink ručního přiblížení a spojení s ISS, cvičení na posílení vestibulárního aparátu a sledovali fyzickou přípravu. V době odpočinku se posádky věnovaly sportovním hrám. Během dne také kosmonauti zasadili stromy; tato tradice je udržována už od dob prvních pilotovaných letů do vesmíru.
***
Ruská společnost M2M telematika uzavřela smlouvu o spolupráci s německým Deutsche Telekom. Dohoda předpokládá výměnu aktuálních informací a společnou účast v některých projektech družicové navigace a dálkových přenosů. M2M telematika je první ruskou společností, která vstupuje do sítí Deutsche Telekom.
***
NASA navrhl, aby připravovaná kosmická loď Orion uskutečnila počátkem roku 2014 další bezpilotní let, jehož cílem bude dodatečné prověření konstrukce. V tomto směru probíhají jednání mezi NASA a společností Lockheed Martin Space Systems. Během tohoto dodatečného pokusu bude loď vynesena na oběžnou dráhu s apogeem kolem 8 tisíc km a při druhém obletu bude urychlena, vstoupí do atmosféry rychlostí asi 32000 km/hod. a přistane v Tichém oceánu.
***
Skupina bývalých astronautů NASA, manažéři velkých i malých firem, vědci, novináři a další lidé zabývající se výzkumem a pronikáním do kosmu napsalo dopis adresovaný Kongresu a administrativě prezidenty Obamy. V listu je vysloven požadavek na větší podporu pilotovaných kosmických letů.
***
Stanice NASA Deep Space Network (DSN) přijala oznámení sondy Voyager 2, že přijala příkaz k přepnutí na záložní systém řízení sondy. Příslušný povel byl prostřednictvím antén DSN odeslán k sondě 4. listopadu.
***
Americká sonda New Horizons, která putuje k Plutu, je nyní vzdálena od Slunce dvojnásobek vzdálenosti Země. Sonda bude zanedlouho šest let na cestě a k cíli - soustavě Pluta - jí zbývá ještě asi tři a půl roku.
***
Americká agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) rozjíždí projekt ALASA (Airborne Launch Assist Space Access), jehož cílem je levnější přístup na oběžnou dráhu kolem Země. Vývoj a zavedení malých družic odpalovaných z vysokoletících letadel má asi trojnásobně snížit náklady na dopravu ve srovnání se současnými armádními družicemi vynášenými tradičními nosnými raketami.
***
Administrátor NASA Charles Bolden jmenoval profesora Cornell University Masona Pecka hlavním technologem agentury. Jmenovaní je platné od ledna 2012 a Peck bude fungovat jako hlavní poradce v oblastech týkajících se kosmických technologií.
***
V plnicí stanici komplexu 31 kosmodromu Bajkonur proběhlo plnění nádrží urychlovacího bloku Briz-M, který bude použit pro vynesení čínské telekomunikační družice AsiaSat-7. Vlastní operace a následné kontroly zaberou několik dní.
***
Na komplexu 45 kosmodromu Bajkonur byly dokončeny předstartovní operace na nosné raketě Zenit-2SB, které vynese sondu Fobos-Grunt. V 15 hodin UTC bylo zahájeno zasedání Státní komise, která posoudí stav nosné rakety i sondy a podle stavu systémů rozhodne o zahájení přečerpávání pohonných hmot do nádrží rakety. Pokud půjde vše podle plánu, odstartuje Zenit-2SB 8. listopadu ve 21:16 UTC.
***
Na kosmodromu Bajkonur v montážní hale komplexu 254 probíhá příprava kosmické lodě Sojuz TMA-22. Dnes byl na aerodynamický kryt nainstalován systém havarijní záchrany (SAS). Vlastní kosmická loď je připravována ke druhé fázi tréninku hlavní i záložní posádky. Sojuz TMA-22 má odstartovat k ISS 14. listopadu ráno.
***
NASA oznámil, že pomocí antény systému Deep Space Network v Goldstone bude sledován asteroid 2005 YU55, který dnes večer proletí kolem Země ve vzdálenosti menší, než je vzdálenost Měsíce. Radarová pozorování byla zahájena 7. listopadu (asteroid byl v té době vzdálen 1,4 miliónu km od Země) a budou pokračovat i po průletu kolem Země až do 10. listopadu. Podobné sledování bude provádět také Arecibo Planetary Radar Facility.
***
Na ČVUT v Praze zahajuje mezinárodní studentská konference SpaceMaster Scientific Conference 2011. Konference, na jejímž pořádání se podílí Česká kosmická kancelář (Czech Space Office) je naplánována jako dvoudenní akce.
***
Prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv podepsal výnos, kterým jmenuje do vrcholných funkcí do Vojsk vzdušné a kosmické obrany a Kosmických vojsk RF nové generály.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici mají kosmonauti naplánován běžný pracovní den s obsluhou technických systémů a probíhajících vědeckých experimentů. Současně proběhne další fáze přečerpávání paliva a okysličovadla z nádrží lodi Progress M-13M do nádrží modulu Zvezda (tranzit přes modul Pirs).
***
V blízkosti Země proletí v průběhu dne dva asteriody
***
Uplynulo 355 let od narození Edmunda Halleye, anglického astronoma, matematika a fyzika.

Žádné komentáře:

Okomentovat