7.11.2011

Poslední aktualizace 8.11.  08:30 UTC
----------
NASA vybral společnost Vantage Partners LLC z Lanhamu v Marylandu pro poskytování technických a vědeckých služeb Glenn Research Center v Clevelandu v oblasti letecké a kosmické techniky. Tyto služby, jejichž maximální hodnota je 240 miliónů dolarů, zahrnují všechna stádia výroby - od počáteční koncepce až po kompletaci letových systémů.
***
List Metro vyhlásil soutěž The Metro Race for Space, jejíž vítěz projde výcvikovým kurzem pro let do vesmíru, který zajišťuje společnost SXC (Space Expedition Curacao). Uzávěrka soutěže je 5. března 2012.
***
Na kosmodrom Pleseck byla dodána nosná raketa typu Sojuz-2.1b, která má 22. listopadu vynést navigační družici Glonass-M. Pracovníci kosmodromu vyložili jednotlivé bloky z železničních přepravníků a přesunují je do montážní haly komplexu 43.
***
Izrael se obává vypuštění turecké družice Gokturk, sdělila agentura Today's Zaman. Turecká zpravodajská družice by mohla, podle Tel Avivu, předávat Arabům strategicky důležité informace o izraelských silách. Turci tvrdí, že družice bude využívána jen pro sběr informací o kurdských separatistech.
***
V texaském Houstonu zahajuje prvním dnem jednání mítinku Lunar Exploration Analysis Group (LEAG 2001). Jednání budou pokračovat do 10. listopadu.
***
Členové hlavní a záložní posádky pro let kosmické lodi Sojuz TMA-22 pokračují v přípravě na svůj let na kosmodromu Bajkonur. Velitel Anton Škaplerov řekl, že posádky jsou již prakticky připraveny k letu a nyní se jen dolaďují některé detaily přípravy a kosmonauti testují získané návyky. Sojuz TMA-22 má startovat k ISS v příštím týdnu.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má na programu dnešního dne trénink operací spojených s návratem kosmické lodi Sojuz TMA-02M a práce s nákladní lodí Progress M-13M. Dále bude provedeno přečerpání pohonných hmot a okysličovadla z nádrží Progressu do zásobníků modulu Zvezda a testování aparatury Kurs-P na modulu Poisk (kam se zanedlouho připojí Sojuz TMA-22). Posádka se také bude věnovat údržbě technického vybavení a vědeckým experimentům.
***
V nevelké vzdálenosti od Země proletí asteroidy (3672)Stevedberg - 0,891 AU - a (3753)Cruithne - 0,435 AU.

Žádné komentáře:

Okomentovat