20.11.2011

Poslední aktualizace 21.11. 06:15 UTC
----------
Americký NASA odložil o jeden den start nosné raketa Atlas-5 s meziplanetární sondou Mars Science Laboratory a roverem Curiosity k Marsu. Nový termín startu byl stanoven na 26. listopad v 10:02 hod. místního času (EDT); startovní okno je dlouhé 1:43 hod. Důvodem odkladu je výměna baterií.
***
Agentura RIA Novosti s odvoláním na experta v oblasti kosmické balistiky napsala, že dřívější informace některých sdělovacích prostředků o možné záměně sondy Fobos-Grunt na oběžné dráze za motorový úsek nemohou být pravdivé. Agentura uvedla, že na základě mnohaletých zkušeností s kosmickými objekty na oběžné dráze lze poměrně přesně stanovit hmotnost objektů a ta ukazuje na to, že na geocentrické dráze je kompletní sonda.
***
Tisková služba Roskosmosu oznámila, že 18. listopadu byl v Samaře ukončen Multiregionální mládežnický letecko-kosmický summit, kterého se zúčastnilo na 370 studentů předních ruských vysokých škol. Jednání bylo věnováno roku ruské kosmonautiky a 50. výročí letu Jurije Gagarina do vesmíru. Delegáti diskutovali o otázkách vědeckého výzkumu, organizaci studentského života a praxi v podnicích leteckého a kosmického průmyslu. Studenti rovněž navštívili CSKB-Progress, kde se blíže seznámili s výrobou raketové a kosmické techniky.
***
Ruský kosmonaut Sergej Volkov předal směnu na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice svým kolegům Anatoliji Ivanišinovi a Antonu Škaplerovi. Protokol o tom podepsali dnes dopoledne. Sergej Volkov se společně s Michalem Fossumem a Satoši Furukavou vracejí na zem 22. listopadu v lodi Sojuz TMA-02M.
***
V 00:15 UTC (8:15 pekingského času) byla z čínského kosmodromu Jiuquan Satellite Launch Center vypuštěna nosná raketa CZ 2D, která na geocentrickou dráhu vynesla dva čínské satelity: Chuangxin 1-03 a Shiyan Satellite 4. Družice Chaungxin 1-03 bude sloužit ke sběru hydrologických a meteorologických dat a bude pomáhat při zvládání živelních katastrof, druhá družice slouží jako testovací satelit kosmických technologií a pro sledování životního prostředí. Tento start je posledním čínským startem kosmické rakety v letošním roce a celkově 151. letem rakety řady Long March.
***
Americké zdroje oznámily, že druhý stupeň nosné rakety Zenit, která 9. listopadu vynesla ruskou sondu Fobos-Grunt se rozpadla a čtyři části byly zaneseny do katalogu kosmických objektů. Jejich vstup do atmosféry se očekává kolem 22. listopadu.
***
Na palubě Mezinárodní kosmické stanice budou kosmonauti podepisovat protokol o předání stanice. Ruští kosmonauti budou ukládat do návratového modulu lodi Sojuz TMA-02M materiál, který se bude vracet na zem. Kosmonauti kromě toho budou kontrolovat mikroklima v prostorách ISS a budou obsluhovat systémy stanice. Dále budou kontrolovat probíhající vědecké experimenty.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 UA115 (minimální vzdálenost 0,038 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat