21.11.2011

Poslední aktualizace 22.11. 19:00 UTC
----------
Kosmická loď Sojuz TMA-02M s posádkou ve složení Sergej Volkov, Satoshi Furukawa a Michael Fossum se ve 23:00:08 UTC oddělila od Mezinárodní kosmické stanice. Poté kosmická loď přešla na samostatnou oběžnou dráhu a zahájila manévry vedoucí k sestupu na zem.
***
Sonda Messenger obíhající kolem Merkuru vyfotografovala nejteplejší místo planety (na snímku označeno zeleným bodem). Tento bod leží na nultém stupni severní šířky 180° zeměpisné délky a při oběhu Merkuru kolem Slunce mají tato místa při průletu periheliem Slunce v zenitu.
***
Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že bude v přímém přenosu vysílat přistání kosmické lodi Sojuz TMA-02M. V ruské lodi Sojuz se bude po půlročním pobytu na ISS vracet na zem japonský astronaut Satoshi Furukawa. Přímý přenos bude také vysílat americká NASA TV.
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny (GKAU) oznámila, že 17. a 18. listopadu proběhlo jednání s Roskosmosem, které se zabývalo programem rusko-ukrajinské spolupráce v kosmickém sektoru v letech 2012 až 2016. Na programu schůzky bylo široké spektrum okruhů budoucí spolupráce.
***
V souvislosti s rostoucím zájmem evropských zemí o kosmické projekty pozvala ESA  na zasedání Rady guvernérů dalších deset zemí. Delegáti z Bulharska, Kypru, Estonska, Maďarska, Lotyšska. Litvy, Malty, Polska, Slovenska a Slovinska tak budou mít možnost být přítomni jako pozorovatelé při projednávání budoucnosti evropských kosmických programů.
***
Ve Vilniusu probíhala v minulém týdnu mezinárodní konference Space Economy in Multipolar World, která se zúčastnili zástupci USA, Číny, Japonska, Ruska a dalších zemí. Přítomni byli také ruský kosmonaut Igor Volk a americký astronaut Karol Bobko. Konference projednávala jak politické, tak i ekonomické důsledky kosmických aktivit.
***
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko (snímek vlevo) a jeho nizozemský kolega André Kuipers (na snímku vpravo) prověřovali v Centru přípravy kosmonautů na trenažéru TS-18 ruční řízení při návratu kosmické lodě z oběžné dráhy. Test byl součástí závěrečných zkoušek, jež nyní ve středisku probíhají. V příštích dnech bude celá posádka prověřovat manévry během přibližování Sojuzu k ISS a jejich spojení. Také tato část bude hodnocena zkušební komisí. Tato etapa výcviku bude zakončena nácvikem operací prováděných během přibližování nákladní lodi ATV ke stanici.
***
RIA Novosti oznámila, že druhý stupeň nosné rakety Zenit-2SB, která vynášela sondu Fobos-Grunt, vstoupí do atmosféry ve středu 23. listopadu nad Indickým oceánem. Předpověď byla učiněna s přihlédnutím k datům amerického systému NORAD.
***
Na kosmodromu Bajkonur bylo schváleno vyvezení rakety Proton-M s družicí AsiaSat-7 na startovní rampu. Transport bude zahájen 22. listopadu v 5:30 místního času; po ustavení rakety do vertikální polohy budou ihned zahájeny práce prvního startovního dne.
***
Náměstek ředitele Roskosmosu Alexandr Veděrnikov oznámil, že bezpečnost návratu kosmické lodi Sojuz TMA-02M bude zabezpečovat flotila 3 letounů (An-24, An-26. An-12, 12 vrtulníků Mi-8 a 6 pozemních strojů. Přistání se očekává asi 80 km severně od Arkalyku 22. listopadu v 6:26 moskevského času.
***
Státní komise, která má zasedat večer na kosmodromu Bajkonur, bude schválovat vyvezení nosné rakety Proton-M s družicí AsiaSat-7 na startovní rampu. Veškeré práce na raketě a družici byly v hale komplexu 92A-50 dokončeny. AsiaSat-7 má být vypuštěna 23.listopadu v 19:10 UTC.
***
Podle posledních zveřejněných zpráv o roveru Opportunity za soly 2764 až 2770 je zřejmé, že rover se připravuje na "zaparkování" před příchodem zimy. Opportunity bude zaparkován na svahu u Cape York na okraji kráteru Endeavour; poloha umožní dostatečnou výrobu elektrické energie.
***
V Institut de Planétologie et d'Astrophysique v Grenoblu (Francie) zahajuje jednání dvoudenního pracovního setkání "NEAT 2011 Workshop", jehož se zúčastní 67 vědců převážně z Evropy. Hlavním cílem programu NEAT (Nearby Earth Astrometric Telescope) je hledání exoplanet obíhajících v obyvatelné zóně kolem hvězd třídy F, G a K.
***
Během návštěvy delegace Kazkosmosu v Saúdské Arábii byla podepsána dohoda mezi Národní kosmickou agenturou Kazachstánu a Vědecko technickou radou Saúdské Arábie o spolupráci v oblasti kosmonautiky. Obě země budou spolupracovat ve výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici budou dokončovat přípravu kosmické lodi Sojuz TMA-02M na oddělení a návrat na Zemi; do návratové části budou přeneseny výsledky experimentů Bioemulsija, Struktura, BIF a Kaskad. Na ruském segmentu bude probíhat připojení systémů orientace nákladní lodi Progress M-13M k nádržím modulu Zarja a kosmonauti budou provádět běžnou technickou údržbu systémů stanice. Současně budou zabezpečovat chod prováděných vědeckých experimentů.
***
Asteroid (5261)Eureca se přiblíží k Zemi na vzdálenost 0,514 AU.

Žádné komentáře:

Okomentovat