22.11.2011

Poslední aktualizace 23.11. 07:00 UTC
----------
V Lagosu bylo oznámeno, že nigerijská telekomunikační družice NigComSat-1R (Nigerian Communications Satellite-1Replacement) bude vypuštěna 19. prosince čínskou nosnou raketou. Řekl to Timasaniyu Ahmed-Rufai, generální ředitel společnosti Nigerian Communications Satellite na tiskové konferenci pořádané při předvádění nového satelitu na výstavce "Pre-launch Marketing and Sensitization on NigComSat-1R".
***
Americká společnost United Launch Alliance úspěšně dokončila druhý požadovaný krok v úsilí o využití nosné rakety Atlas 5 pro pilotované kosmické lety. Celkem tak tři ze čtyř současných partnerů NASA uvažují v rámci Commercial Crew Development o raketě Atlas 5 jako o nosičí kosmické lodi s lidskou posádkou.
***
Guvernér Bob McDonnell (Virgínie) zveřejnil studii o ekonomických možnostech Virginia Commercial Space Flight Authority (VCSFA). Studie byla vypracované s cílem vytvořit na základně Wallops Island příznivé prostředí pro komerční využívání startovních ramp Mid Atlantic Spaceport (MARS). To by mělo vést k vytváření nových pracovních míst a ekonomickému rozvoji celého regionu. Studii vypracovalo KPMG Corporate Finance.
***
Mise Mars Science Laboratory (MSL) s roverem Curiosity, jež by měla odstartovat v sobotu z Cape Canaveral, ponese jaderný zdroj pro vyhřívání a výrobu elektrické energie. Radioizotopový zdroj byl rozsáhle testován v Idaho National Laboratory a potvrdil svoji spolehlivost. NASA za posledních 50 let využila jaderné zdroje energie již při 26 meziplanetárních misích a zdroje prokázaly svoji spolehlivost během mnohaletého provozu.
***
NASA provedl vyhodnocení účinnosti systému Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) a schválil pokračování modernizace tohoto komunikačního systému. Družice TDRS-K tak bude moci na nosné raketě Atlas-5 na podzim roku 2012 odstartovat ke geocentrické dráze. Jeff Gramling, manažér projektu TDRS, k rozhodnutí ředitelství NASA řekl, že pracovníci projektu a dodavatele jsou připraveni pokračovat v modernizaci systému a již vbrzku zahájí testování příslušné techniky v Boeing Space Systems Facility v El Segundo (Kalifornie).
***
Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na náměstka ředitele Roskosmosu Vitalije Davydova uvedla, že Rusko se napříště zaměří na výzkum Měsíce. Davydov podle agentury řekl, že Rusko by se mělo zaměřit na Měsíc a při výzkumu Marsu úzce spolupracovat se zahraničními partnery, zejména s Evropskou kosmickou agenturou.
***
Stanice sítě ESTRACK Evropské kosmické agentury (ESA) se v noci na středu naposledy pokusí zachytit vysílání neúspěšné ruské sondy Fobos-Grunt; oznámilo to ředitelství ESA. Dříve se už pokoušely navázat spojení stanice ESA v australském Perthu, na základně v Kourou a na Kanárských ostrovech.
***
Tisková služba Roskosmosu oznámila, že předstartovní příprava družic Luč-5A (Rusko) a Amos-5 (Izrael) pokračuje na Bajkonuru podle plánu. U družice Amos-5 bylo dokončeno testování v komplexu 31 a satelit byl převezen do montážní haly komplexu 92A-50; družice Luč-5A prochází poslední fází zkoušek a poté bude rovněž přesunuta na komplex 92A-50. Obě družice má vynést 10. prosince nosná raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M.
***
Náměstek ředitele Roskosmosu Vitalij Davydov řekl, že prakticky neexistuje šance na záchranu mise Fobos-Grunt. Se sondou, která vinou motorového úseku zůstala na geocentrické dráze, se nepodařilo navázat spojení a nebyly získány žádné telemetrické údaje o jejím stavu nebo příčině poruchy. Okno pro přelet k Marsu je sice otevřené až do konce listopadu, ale v žádném případě se už nepodaří navést sondu k hlavnímu cíli - Marsovu měsíci Phobos. Davydov dále řekl, že pojistka za sondou Fobos-Grunt bude vyplacena v částce 1,2 miliardy rublů (odhadovaná cena za celou misi je asi 5 miliard rublů).
***
V časných ranních hodinách byla na kosmodromu Bajkonur vyvezena na startovací rampu nosná raketa Proton-M s čínskou telekomunikační družicí AsiaSat-7. Ihned po vztyčení do vertikální polohy zahájili pracovníci kosmodromu plnění prací podle grafikonu prvního startovního dne.
***
V 01:32:20 UTC byl na kosmické lodi Sojuz TMA-02M zapálen brzdicí motor, který snížil rychlost letu o 115,2 m/s a navedl Sojuz do hustých vrstev atmosféry. Ve 2:25 UTC přistávací část lodi dosedla nedaleko od Arkalyku v Kazachstánu. Posádka ve složení Sergej Volkov (Rusko), Satoshi Furukawa (Japonsko) a Michael Fossum (USA) se tak po více než 167 dnech vrátila z kosmické mise na zem. V místě přistání na posádku čekala vyhledávací skupina, která zabezpečila výstup členů posádky z kosmické lodi a provedla první lékařská vyšetření.
***
Hlavním úkolem posádky je zabezpečit hladký přechod na běžný chod Mezinárodní kosmické stanice po oddělení kosmické lodi Sojuz TMA-02M. Včera ve večerních hodinách se posádky rozloučíly a po 23. hodině UTC se kosmická loď od ISS oddělila. Trojice kosmonautů, která zůstane na palubě ISS, bude dnes zajišťovat technickou údržbu zařízení a bude kontrolovat probíhající vědecké experimenty. Po odletu ruské kosmické lodi Sojuz bude posádka do konce prosince pracovat ve třech - dva kosmonauti jsou z Ruska, jeden z USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat