23.11.2011

Poslední aktualizace 23.11. 21:00 UTC
----------
Na startovní rampě 200 kosmodromu Bajkonur pokračovala příprava startu nosné rakety Proton-M druhým dnem. Hlavní činností byla prověrka připravenosti startovního komplexu a sledovacích stanic k zajištění vzletu. Raketa s družicí AsiaSat-7 má odstartovat 25. listopadu v 19:10 UTC.
***
Evropská kosmická agentura oznámila, že její stanice v australském Perthu zachytila 22. listopadu ve 20:25 UTC signály ruské sondy Fobos-Grunt. Přestože se nepodařilo získat telemetrii, je to důkazem, že sonda je provozuschopná. Evropští a ruští specialisté nyní analyzují situace a připravují další kroky k získání dalších informací o stavu neúspěšné sondy. Tiskový mluvčí Roskosmosu k této zprávě dodal, že byly získány signály ze sondy, ale nebylo navázáno trvalé spojení.
***
NORAD oznámil, že druhý stupeň nosné rakety Zenit-2SB, která vynesla sondu Fobos-Grunt zanikl 22. listopadu v 18:44 UTC v hustých vrstvách atmosféry nad severem Austrálie. Objekt vstoupil do atmosféry nad 14° jižní šířky a 133° východní délky.
***
Americké řídicí středisko v Houstonu oznámilo, že v blízkosti Mezinárodní kosmické stanice proletí kolem 8:00 UTC deseticentimetrový úlomek čínské družice, která byla v roce 2007 sestřelena čínskou protidružicovou zbraní. Podle propočtů měl fragment proletět ve vzdálenosti asi 850 metrů od stanice.
***
Čínský úřad SIPO (State Intellectual Property Office) předal certifikáty na 15 patentů použitých při automatickém spojení lodě Shenzhou-8 a modulu Tiangong-1 Šanghajské akademii kosmických věd (SAST). Pod vedením SAST byl zkonstruován systém pro automatické spojení, na který bylo k SIPO podáno celkem 45 přihlášek patentů (včetně vynálezů použitých v pozemních testovacích zařízeních).
***
NASA oznámil, že Mars Science Laboratory (rover Curiosity) je připravena na rampě LC41 na Cape Canaveral ke startu, který byl nedávno posunut na sobotu 26. listopadu. Startovní okno začíná v 10:02 hod. místního času a je dlouhé 103 minut; možnost vypuštění sondy k Marsu končí 18. prosince. Sonda byla na startovní komplex 41 přemístěna už 3. listopadu. Mise MSL je po čtyřleté pauze další misí amerického NASA a po havárii ruského Fobos-Grunt jedinou možností jak v aktuálním příhodném postavení navštívit planetu Mars.
***
Americká družice NPP, vypuštěná 28. října, je v závěrečné fázi přechodu na standardní provoz. 21. listopadu bylo poprvé zahájeno pozorování pomocí Visible Infrared Imager Radiometer Suite (VIIRS), který pořizuje snímky s vysokým rozlišením a který je jedním z pěti základních přístrojů instalovaných na palubě družice. Data ze zařízení VIRS jsou zpracovávána v NOAA Satellite Operations Facility (NSOF) v Suitland.
***
Britská kosmická agentura a společnost Astrium dokončily návrh první britské družice typu CubeSat. Skupina odborníků Critical Design Review (CDR) v minulém týdnu prezentovala konečnou podobu družice a nyní je možné přistoupil k realizační části projektu. CDR tak splnil první etapu cesty ke stavbě letuschopného kosmického aparátu, s jehož startem se počítá koncem roku 2012 pomocí nosné rakety Dněpr.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má v plánu pro dnešní den doplnění nádrže paliva BG 1 na modulu Zvezda a přenos dat experimentu Identifikacija prostřednictvím amerického spojového kanálu Data Dump. Kromětohoprobíhají na ruském segmentu stanice experimenty Matrjoška-R, Biorisk, Biotrek, BTN-nejtron, Vsplesk, Molnija-gama a SVČ-radiometrija. Členové posádky budou dále provádět technickou údržbu stanice, včetně pokusu Vektor-T zaměřeného na co nejpřesnější prognózu pohybu stanice.
***
U.S. Geological Survey ukončila příjem snímků z družice Landsat 5 z důvodu rychlé degradace elektronických komponentů satelitu. Družice byla vypuštěna už v roce 1984 a U.S. Geological Survey převzal její provoz v roce 2001. V současné době je družice Landsat 5 na hranici životnosti a zřejmě se blíží konec její 27 let trvající mise.
***
Americká sonda Cassini, která se pohybuje na oběžné dráze kolem Saturnu, proletí v malé vzdálenosti kolem měsíce Helene. Poté bude proveden korekční manévr OTM-300 (Orbital Trim Maneuver), který má zajistit blízký průlet kolem dalšího měsíce Dione (12. prosince).
***
V australském Sydney bude od 15 hod. místního času přednášet Tom Jarret (California Institute of Technology) na Australian Telescope National Facility Colloquium o projektu WISE. WISE bude v příštích dvou desetiletích zkoumat blízké i vzdálené galaxie ve střední infračervené oblasti. Očekává se získání dat, jež společně s daty ze Spitzerova kosmického teleskopu přispějí k objasnění vzniku hvězd z plynných složek.

Žádné komentáře:

Okomentovat